Μην ξυπνάτε την κοιμωμένη...

Άρθρο παρέμβαση του Γιώργου Αμβροσίου για την χωροθέτηση δύο Αιολικών Πάρκων στα Άγραφα...

Η χωροθέτηση δύο Αιολικών Πάρκων στο φυσικό τοπίο περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα, η διάνοιξη 14.113,91 μέτρων δρόμων για την μεταφορά των πυλώνων και τα χιλιάδες δέντρα που θα κοπούν για τα δίκτυα μεταφοράς, καθιστούν την επένδυση αυτή ζημιογόνα για τον Νομό Καρδίτσας.

Λέμε ΝΑΙ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν το καλό που προκαλούν είναι περισσότερο από το κακό.

Για μια ακόμη φορά, βρέθηκαν στο νομό μας οι Δούρειοι Ίπποι που άνοιξαν τις πόρτες της άλωσης των απάτητων Αγράφων.

Τα ονόματα των δημάρχων, αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων των δήμων Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας, που ψήφισαν αυτές τις κατάπτυστες αποφάσεις και άνοιξαν τον δρόμο για την άλωση των βουνών, θα γραφούν με τα μελανότερα χρώματα στην ιστορία του τόπου μας.

Ο ευρηματικός αυτός τίτλος που χρησιμοποίησε πρώτη φορά το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων, δείχνει ανάγλυφα την ζημιά που πάει να γίνει στο φυσικό τοπίο της περιοχής μας.

Το τουριστικό προϊόν της Καρδίτσας, συνδέεται άρρηκτα με την Λίμνη Πλαστήρα και τα βουνά που την περιβάλλουν.

Μεγαλώσαμε όλοι μας με την εικόνα ενός βουνού που η φύση το έπλασε να μοιάζει με μια γυναίκα που κοιμάται. Κάποιοι της έδωσαν το όνομα κοιμωμένη και έκτοτε έγινε ο θρύλος των βουνών της Ελλάδας. Όλα τα βουνά είχαν τη μαγεία τους, αλλά έστω και μια φωτογραφία με φόντο την κοιμωμένη είχε ξεχωριστή σημασία.

Γονείς μεγαλώσαμε τα παιδιά μας εξηγώντας τα που είναι το κεφάλι, το στήθος και τα πόδια της όμορφης κόρης των Αγράφων.

Ξάφνου, ένας δήμαρχος και το δημοτικό του συμβούλιο, αυτός του δήμου Αγράφων, αποφασίζουν να δώσουν άδεια για να κατασκευάσουν πάνω στο σώμα της κοιμωμένης ανεμογεννήτριες. Τα λεφτά είναι πολλά και ικανά για να εκμαυλίσουν συνειδήσεις. Οι μεγάλες εταιρείες ξένων συμφερόντων θα δώσουν αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους. Τα βουνά που πρόκειται να στηθούν οι ανεμογεννήτριες ανήκουν διοικητικά στην Ευρυτανία. Τα δίκτυα όμως μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί, πρέπει να περάσουν από το νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα από τους δήμου Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας.

Τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων συναινούν και η εταιρείες παίρνουν τις πολυπόθητες άδειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Φυσικά, έχουν προηγηθεί μελέτες που όμως δεν περιγράφουν την αλήθεια.

Τριπλό το πρόβλημα

Το πρόβλημα όμως έχει τρία σκέλη.

1ον Η κατασκευή των δύο αιολικών πάρκων είναι να γίνουν στα παρακάτω βουνά.

1. ΜΙΧΟΣ – ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ – ΑΠΕΛΙΝΑ. (Δημοτικό Διαμέρισμα Βραγγιανών)

2. ΓΡΑΜΜΕΝΗ – ΤΟΥΡΛΑ – ΚΑΡΝΟΠΙ. (Δημοτικό Διαμέρισμα Αγράφων).

Τα βουνά αυτά περικλείουν στην κυριολεξία όλη την Λίμνη Πλαστήρα. Δηλαδή, όσοι θα επισκέπτονται πλέον την περιοχή μας θα βλέπουν αντί τα απάτητα βουνά των Αγράφων, τους πυλώνες των ξένων συμφερόντων εταιρειών. Μόνο και μόνο ο θόρυβος που έχει πλέον δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά για τις ανεμογεννήτριες και τα προβλήματα που προκαλούν, η κατασκευή τους θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επισκέπτες. Έτσι, όσοι επένδυσαν τον κόπο μιας ζωής σε τουριστικές υποδομές στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, θα καταστραφούν στην κυριολεκτικά. Ενώ λοιπόν ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα θα έπρεπε να ψάξει και να βρει τρόπους προσέλκυσης τουριστών, αλλά και μόνιμων κατοίκων στην περιοχή μας, κάνει ενέργειες που θα διώξουν και τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όσοι ψήφισαν υπέρ των Δικτύων Μεταφοράς και άνοιξαν τον δρόμο για την άλωση των βουνών, θα γραφούν στην ιστορία με τα μελανότερα χρώματα.

2ον Οι μελέτες των εταιρειών αναφέρουν ότι για την κατασκευή των Δικτύων μεταφοράς του ρεύματος θα περάσουν από περιοχές που έχουν χαμηλή βλάστηση. Λένε όμως την αλήθεια; Για την μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων (άνω των 14 χιλιομέτρων) και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων θα περάσει από το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.

Έτσι, θα κοπούν έλατα και τεράστιος αριθμός δέντρων. Άραγε, οι δήμοι Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας που έδωσαν άδεια για να περάσουν τα δίκτυα από την περιοχή μας και να γίνουν όλοι αυτοί οι δρόμοι, μελέτησαν τις σχετικές μελέτες, πήγαν επιτόπου για να δουν αν αυτά που γράφονται σε αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Άραγε, γνωρίζουν για τις διοικητικές και ποινικές ευθύνες που έχουν όλοι τους, από αιρετούς μέχρι υπαλλήλους;

Δεν μπορεί ελαφρά τι καρδία να παίρνονται αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και αυτές να διακυβεύουν το μέλλον των πολιτών.

Αν διαβάσει κάποιος τις αποφάσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, αλλά ρωτήσει και τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους, θα διαπιστώσει ότι για το θέμα αυτό δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση. Σε πέντε λεπτά πάρθηκαν δύο αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

3ον Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι ενώ τα Αιολικά Πάρκα διοικητικά ανήκουν στον Νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγράφων, η κατασκευή των έργων και τα δίκτυα θα γίνουν από τον νομό Καρδίτσας. Ο Δήμος Αγράφων πήρε μια απόφαση ανέξοδα και όλη την ζημιά θα την υποστεί ο νομός Καρδίτσας. Αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας, τα Αιολικά Πάρκα δεν θα ήταν εύκολο να γίνουν μιας και το κόστος κατασκευής ίσως να ήταν και απαγορευτικό για τις εταιρείες.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των αντισταθμιστικών ωφελειών θα τα καρπωθεί ο Δήμος Αγράφων και οι Δήμοι του Νομού Καρδίτσας θα επιβαρυνθούν με όλα τα αρνητικά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Δούρειοι Ίπποι

Για μια ακόμη φορά, βρέθηκαν στο νομό μας οι Δούρειοι Ίπποι που άνοιξαν τις πόρτες της άλωσης των απάτητων Αγράφων.

Η άλωση των Αγράφων έγινε από μέσα, από τους ίδιους τους αιρετούς που οι πολίτες εξέλεξαν και έδωσαν την εντολή να ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον τους.

Οι άνθρωποι αυτοί, θέλουμε να πιστεύουμε από αμάθεια και όχι από δόλο, άνοιξαν τις πόρτες διάπλατα για την καταστροφή πρώτα του φυσικού τοπίου και μετέπειτα για την οικονομική καταστροφή του πανέμορφου αυτού τόπου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι δήμοι, έδωσαν άδειες να γίνουν Αιολικά Πάρκα σε βουνά άπειρου φυσικού κάλλους και οι δήμαρχοι έδωσαν την συγκατάθεσή τους να κοπούν χιλιάδες δέντρα και να διανοιχτούν δρόμοι συνολικού μήκους 14.113,91 μέτρα εντός των ορίων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του Δήμου Καρδίτσας στο Νομό Καρδίτσας.

Αυτά, ενώ στην περιοχή ισχύει η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που το Συμβούλιο της Επικρατείας αρνήθηκε ουκ ολίγες φορές να την αναθεωρήσει με αποτέλεσμα να έχουν αχρηστευτεί οι ιδιοκτησίες των κατοίκων γύρω από την λίμνη Πλαστήρα.

Την ώρα που στα Άγραφα θα γίνουν φαραωνικού τύπου έργα, οι κάτοικοι της περιοχής στα χωράφια τους μπορούν να κατασκευάσουν μόλις ένα ξύλινο σπιτάκι για φύλαξη των εργαλείων.

Αυτά δεν τα αναλογίστηκαν όσοι ψήφισαν να διανοιχτούν 14.113,91 μέτρα δρόμων στην περιοχή μας και να κοπούν χιλιάδες δέντρα;

Τι πρέπει να γίνει

Δεν αρκεί όμως μόνο να αφορίζουμε τις ήδη διαμορφωθείσες καταστάσεις, αλλά να προτείνουμε και συγκεκριμένα μέτρα.

Η άποψη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ επί του θέματος είναι η εξής.

1ον Θα πρέπει οι δήμοι να πάρουν στα χέρια τους τις αναλυτικές μελέτες και να αναθέσουν σε ειδικούς μηχανικούς να διερευνήσουν αν όλα όσα αναφέρονται σε αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι θα αποδειχθεί ότι οι εταιρείες άλλα περιέγραφαν στις μελέτες και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα.

Μετά από μια πρώτη ματιά, να ενισχυθεί οικονομικά το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων, για να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Να μπουν στο παιγνίδι τα δασαρχεία που θα πρέπει να τους ζητηθεί επίσημα από τους δήμους να γνωμοδοτήσουν με επιτόπιους ελέγχους αν είναι δυνατόν να δοθεί η άδεια να κοπούν τα δέντρα που απαιτούν οι κατασκευές των ανεμογεννητριών, των δρόμων προσπέλασης, αλλά και των δικτύων μεταφοράς τυ παραγόμενου ρεύματος.

Αν αποδειχθεί ότι οι μελέτες λένε ψέματα, τότε οι δήμοι έχουν κάθε δικαίωμα να ανακαλέσουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο από τυχών προσφυγές των εταιρειών για διαφυγόντα κέρδη.

Οι δήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας, αλλά και τα Δημοτικά Συμβούλια που ψήφισαν αυτές τις κατάπτυστες αποφάσεις, θα έχουν μια ευκαιρία να επανορθώσουν το κακό που έκαναν στον τόπο. Ενώ καθημερινά μας λένε ότι κόπτονται για την ανάπτυξη, τελικά άλλα έπραξαν.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κερδηθεί χρόνος μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας για να υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύσουμε την φαρέτρα των επιχειρημάτων μας έτσι ώστε να πετύχουμε την οριστική ματαίωση του καταστροφικού αυτού έργου.

Λέμε ΝΑΙ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν το καλό που προκαλούν είναι περισσότερο από το κακό.