Μόνη λύση η προσφυγή στο ΣτΕ για της ανεμογεννήτριες στα Άγραφα...

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αιολικά στα Άγραφα από το "Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων"

Το "Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων" σε συνεργασία με πλήθος οργανώσεων και πολιτών προσφεύγει στο ΣτΕ για το θέμα των αιολικών εγκαταστάσεων στα Άγραφα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. Φασούλας Χρήστος 6934770763, Απόστολος Παντελής 6974110853

Γιατί είναι σημαντικό;

Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις!

Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να ακυρώσει τις δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην Ιστορική κορυφογραμμή της ΝιάλαςΑγράφων με αρ.πρωτ.ΑΠΠΕΚ/Γ/Φ17.2134/οικ.173623 και ΑΠΠΕΕΚ/Γ/Φ17.1962/ΟΙΚ.173624

Υπογράφουμε για να διαφυλάξουμε το ορεινό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των Αγράφων ως πολύτιμο αγαθό για την παρούσα και τις μελλοντικές γενεές.

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία.

Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίως σε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!.

Για την μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.

Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται.

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

 

 

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος

Το ζήτημα με τα αιολικά πάρκα (εργοστάσια βιομηχανίας ενέργειας είναι αλλά επιστρατεύουν ποιητικά λόγια για να κοροϊδέψουν τον κόσμο) έχει πολλές πτυχές και ο διάλογος πάνω σε αυτά θα είναι συνεχής όσο και αν προβοκάρεται από τα λόμπι της πράσινης προόδου που μας θεωρεί πως θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπήλαια…

Ένα από τα μεγάλα θέματα που θα προκύπτουν αν επιτρέψουμε να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στα βουνά είναι τι θα γίνουν αυτές όταν παλιώσουν ή πάψουν να είναι ενεργές. Η απάντηση εκ μέρους των ευαίσθητων εργολάβων δεν πείθει κανέναν και πιο πολύ δεν πείθει οποιαδήποτε διαβεβαίωση εκ μέρους του ανεύθυνου ελληνικού κράτους ότι κάποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια των ΑΠΕ. Είναι δεν τέτοια τα υλικά, κάποια μπορεί να είναι και τοξικά ή αλλιώς επικίνδυνα, που θα αφεθούν να λιώσουν εκεί στις κορυφές γιατί το κόστος απομάκρυνσής τους δεν θέλει κανένας να το αναλάβει και πέφτει και μακριά για τους γύφτους που θα ήταν μια λύση. Έτσι θα μετατραπούν όλα τα βουνά σε μια τεράστια χωματερή ανάλογη του υπονόμου που έχουν μεταβληθεί πολλές θάλασσες.

Τούτο αποτελεί μια παραφωνία της σχέσης που είχε αναπτύξει ο άνθρωπος σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του με τα βουνά. Τα πάτησε μέχρι εκεί που του το επέτρεπαν κι ως εκεί έχτισε τα σπίτια του, τα μαντριά του κι έφτιαξε τους δρόμους του. Το ότι άνοιξαν δρόμοι σε όλα τα βουνά πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια για να εξυπηρετηθούν τάχα οι κτηνοτρόφοι αποτελεί μια άστοχη ενέργεια η οποία ευτυχώς μετά την απαξίωση της κτηνοτροφίας στις περισσότερες περιπτώσεις επουλώνεται και τούτο γιατί δεν ήταν τέτοιας μικρής κλίμακας. Η ζημία πάντως έγινε και τούτο αποτελεί παράδειγμα για το πώς ικανοποιούνται κάποια από τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών που προσέβλεπαν στο πρόχειρο και εύκολο κέρδος και δεν νοιάζονταν καν τι θα γίνονταν την επόμενη μέρα.

Ο άνθρωπος των βουνών που σέβονταν τον τόπο που πατούσε και τις κορυφές ποτέ δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη δύναμή τους και φυσικά να μην μαγαρίσει με τα δικά του έργα τον κόσμο τους. Έτσι για τις ανάγκες του δεν έπαιρνε πέτρες να τις πελεκήσει και για να υψώσει έναν τοίχο αλλά τις χρησιμοποιούσε όπως τις έπαιρνε από το βουνό, χωρίς σχεδόν τη χρήση εργαλείων για να μην το ταράξει και βάζοντας τη μια πάνω στην άλλη και φλούδες πάλι από πέτρες έφτιαχνε το καλύβι του. Όταν, για κάποιο λόγο το παρατούσε, τότε οι πέτρες κύλαγαν από μόνες τους στην πλαγιά και γύριζαν πάλι στη θέση τους κι έτσι το βουνό έπαιρνε πάλι το δίκιο του και γιάτρευε τις πληγές του.

O «Αρμαγεδώνας των Ελληνικών βουνών»

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Άδεια εγκατάστασης για δύο αιολικά έργα στην περιοχή των Αγράφων, εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τις αποφάσεις υπογράφει, με εντολή υπουργού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α.Π.Ε. & Εναλλακτικών Καυσίμων κ. Δ. Αλεξόπουλος

Η άλωση των Αγράφων...

Το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο, στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Ελλάδας πρόκειται να κατασκευαστεί στις κορφές των απάτητων Αγράφων, σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, ένα μεγάλης κλίμακας έργο, φαραωνικών διαστάσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον!

Δεξιά και αριστερά του Αγίου Νικολάου πάνω από το χωριό Μεγάλα Βραγγιανά θα αναπτυχθούν 40 ανεμογεννήτριες!!!

Στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα της περιοχής ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριόγιδο και απαντώνται όλα σχεδόν τα σπάνια και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πουλιών π.χ. ο Χρυσαετός, το Όρνιο, ο Φιδαετός. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ζώνης Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και SPA GR2430002:ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ).

Το ένα από τα δυο αιολικά πάρκα, στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» θα ισοπεδώσει τη θρυλική κορυφογραμμή «Νιάλα» όπου υπάρχει το μνημείο του Εμφυλίου - σύμβολο εθνικής ενότητας και ενθύμημα της για ένα βράδυ(Απρίλιος 1947) συνύπαρξης λόγω χιονοθύελλας, ανδρών του Εθνικού Στρατού και του ΔΣΕ.

Μπορεί κανείς να φανταστεί σε αυτό το υπέροχο αλπικό τοπίο να διανοίγονται δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων και να περνούν κολώνες υψηλής τάσης και εγκαθίστανται 40 ανεμογεννήτριες

Τα αιολικά πάρκα θα δημιουργηθούν σε υψόμετρο 1600 με 2100 μέτρα, σε σημεία όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οδικό δίκτυο. Έτσι θα πρέπει να διανοιχθούν, από τα χαμηλά προς τις κορφές, χιλιόμετρα δρόμων που θα διασχίζουν ελατοδάση, παρθένα ορεινά λιβάδια και οικοσυστήματα όπου φύονται δεκάδες ενδημικά είδη (η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά υπολογίζεται ότι εδώ φυτρώνουν πάνω από 1.300 διαφορετικά είδη φυτών!). Είναι αποδεδειγμένο πως τα έργα οδοποιίας για τη μεταφορά των τεραστίων ανεμογεννητριών θεωρούνται ιδιαίτερα βλαπτικά για το περιβάλλον καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν σε σαθρά εδάφη που διατρέχονται από μικρά ή μεγαλύτερα ορεινά ποτάμια.

Η περιοχή λόγω υψομέτρου βρίσκεται πολύ μακριά από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να στηθούν επίσης για πολλά χιλιόμετρα πυλώνες υψηλής τάσης που θα περνούν μέσα από πυκνά δάση ελάτης με αποτέλεσμα τον κίνδυνο προκλήσεων πυρκαγιών σε μια απο τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα όπου οι καλοκαιρινές φωτιές είναι σπάνιο φαινόμενο. Τμήμα της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3.800 m περίπου, διέρχεται μέσω του «Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Χωριά όπως τα ιστορικά Μεγάλα Βραγγιανά κυριολεκτικά θα στενάζουν κάτω από τον ίσκιο των θεόρατων ανεμογεννητριών.

Οι τοπικές κοινωνίες, σύλλογοι και φορείς αντιτίθενται κάθετα στη δημιουργία του πάρκου όμως εν μέσω κρίσης και δίψας για επενδύσεις, ποιος υπολογίζει τις τοπικές κοινωνίες και το περιβαλλοντικό κόστος!!

Επιπλέον οι περιβαλλοντικές μελέτες για τη κατασκευή παρομοίων έργων είναι ελλιπέστατες, κακοδιατυπωμένες και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα από αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί το έργο αυτό και «αλωθούν» τα Άγραφα, ανοίγει η κεκρόπορτα για την ολική καταπάτηση των δεκάδων κορφών της Πίνδου.

Πρόκειται για τον «Αρμαγεδώνα των Ελληνικών βουνών» που έρχεται με την μορφή των ΑΠΕ!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ στην περιοχή των Αγράφων και για τον αγώνα που γίνεται για την αποτροπή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με το:

Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων

Που θα γίνουν τα Αιολικά Πάρκα

Αναλυτικά οι τεχνικές περιγραφές των έργων που πήραν το πράσινο φως από τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, αλλά όλες οι ζημιές θα προκληθούν στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας του Νομού Καρδίτσας...

Δύο άδειες εγκατάστασης αιολικών σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), χορήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Ανώνυμες Ενεργειακές Εταιρείες «ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ» και «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ» του Ομίλου ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, ισχύος 40 και 46 MW αντίστοιχα, σε περιοχές του Νομού Ευρυτανίας.

Πιο συγκεκριμένα το αιολικό ισχύος 40 MW θα κατασκευαστεί στη θέση «Μιχός–Βοϊδολίβαδο-Απέλινα», ενώ το δεύτερο πάρκο ισχύος 46 MW στη θέση «Γραµµένη–Τούρλα–Καρνόπι», και τα δύο στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγράφων.

ΝΑΙ στα δύο Αιολικά απο δήμο-Τοπικά συμβούλια και Επιτροπή Περιβάλλοντος

ΝΑΙ στην εγκατάσταση των δυο Αιολικών Πάρκων είχε αποφασίσει το τότε (2011) δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγράφων (υπήρξαν αρνητικές τοποθετήσεις του νυν δημάρχου κ. Μπαμπαλή και της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος), τα τοπικά συμβούλια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγράφων και Βραγγιανών αλλα και η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου που πραγματοποιήθηκε στις 27-07-2011.

1. ΜΙΧΟΣ – ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ – ΑΠΕΛΙΝΑ. (Δημοτικό Διαμέρισμα Βραγγιανών)

2. ΓΡΑΜΜΕΝΗ – ΤΟΥΡΛΑ – ΚΑΡΝΟΠΙ. (Δημοτικό Διαμέρισμα Αγράφων).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το υπό μελέτη έργο αφορά στην εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη Θέση «Μιχός-Βοϊδολίβαδο- Απέλινα» του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το έργο αποτελείται από είκοσι (20) ανεμογεννήτριες (Α/Γ), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 40 MW. Εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας προτείνεται να κατασκευαστούν τα έργα διασύνδεσης του αιολικού πάρκου προς την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. «ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ- ΛΑΜΙΑ» πλησίον του ΥΗΣ Πλαστήρα.

Για την διασύνδεση του αιολικού πάρκου με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προτείνονται να κατασκευαστούν:

• Εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης (Μ.Τ.) μήκους 6.543,88 m, αναρτημένη σε πυλώνες υψηλής τάσης, από το κέντρο ελέγχου του αιολικού πάρκου μέχρι τον υποσταθμό ανύψωσης (Υ/Σ) 4 ΑΔΑ: 45Ψ47ΛΡ-ΘΔΥ 20-33/150 KV. Τμήμα του αγωγού μήκους 4.500 m περίπου πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας. Το σύνολο της γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης χωροθετείται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ. Για την πρόσβαση προς τη θέση των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων οδών συνολικού μήκους 11.414,22 m, εκ των οποίων τα 3.704,03 m θα κατασκευαστούν εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων του Νομού Ευρυτανίας και τα υπόλοιπα 7.710,19 m θα κατασκευαστούν εντός των ορίου του Δήμου Καρδίτσας του Νομού Καρδίτσας.

• Υποσταθμό Ανύψωσης (Υ/Σ) υψηλής τάσης (Υ.Τ.) 20-33/150 KV, που θα κατασκευαστεί στη θέση “Παλούκια” εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας και του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας, στα όρια της. Πρόκειται να κατασκευαστεί κτίριο 170 m², ενώ για λόγους ασφαλείας πρόκειται να περιφραχθεί έκταση 15 στρεμμάτων, στα όρια της περιοχής SPA GR2430002:ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ.

• Εναέρια γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150 KV, μήκους 17.117,60 m, η οποία θα διέρχεται βόρεια του οικισμού Ανθηρό και δυτικά των οικισμών Καστανιά και Πορτίτσα, όπου τελικά και θα συνδέεται με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς Υ.Τ. της Δ.Ε.Η. «ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ-ΛΑΜΙΑ». Τμήμα της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3.800 m περίπου, διέρχεται μέσω του Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009. Η γραμμή Υψηλής Τάσης καθώς και ο υποσταθμός ανύψωσης τάσης θα χρησιμοποιηθούν και από την εταιρεία ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε., για τη διασύνδεση γειτονικού Αιολικού Πάρκου στη θέση «Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι», το οποίο διαθέτει άδεια παραγωγής. Για την πρόσβαση προς τη θέση των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη οδοποιίας συνολικού μήκους 14.113,91 m που θα κατασκευαστεί εντός των ορίων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του Δήμου Καρδίτσας στο Νομό Καρδίτσας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το υπό μελέτη έργο αφορά στην εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση «Γραμμένη-Τούρλα- Καρνόπι» του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Το έργο αποτελείται από είκοσι (20) ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 2,3 MW εκάστη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 46 MW. Εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας προτείνεται να κατασκευαστούν τα έργα διασύνδεσης του αιολικού πάρκου προς την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. «ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ-ΛΑΜΙΑ» πλησίον του ΥΗΣ Πλαστήρα.

Για την διασύνδεση του αιολικού πάρκου με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προτείνονται να κατασκευαστούν:

• Εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης (Μ.Τ.) μήκους 6.229,88 m, αναρτημένη σε πυλώνες υψηλής τάσης, από το κέντρο ελέγχου του αιολικού πάρκου μέχρι τον υποσταθμό ανύψωσης (Υ/Σ) 4 ΑΔΑ: 45Ψ47ΛΡ-1Ρ2 20-33/150 KV. Τμήμα του αγωγού μήκους 3.647,40 m περίπου πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας. Το σύνολο της γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης χωροθετείται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ. Για την πρόσβαση προς τη θέση των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων οδών συνολικού μήκους 8.834,83 m, εκ των οποίων τα 2.840,09 m θα κατασκευαστούν εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και τα υπόλοιπα 5.994,74m θα κατασκευαστούν εντός των ορίου του Δήμου Καρδίτσας του Νομού Καρδίτσας.

• Υποσταθμό Ανύψωσης (Υ/Σ) υψηλής τάσης (Υ.Τ.) 20-33/150 KV, που θα κατασκευαστεί στη θέση “Παλούκια” εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας και του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας, στα όρια της. Πρόκειται να κατασκευαστεί κτίριο 170 m², ενώ για λόγους ασφαλείας πρόκειται να περιφραχθεί έκταση 15 στρεμμάτων, στα όρια της περιοχής SPA GR2430002:ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ. • Εναέρια γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150 KV, μήκους 17.117,60 m, η οποία θα διέρχεται βόρεια του οικισμού Ανθηρό και δυτικά των οικισμών Καστανιά και Πορτίτσα, όπου τελικά και θα συνδέεται με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς Υ.Τ. της Δ.Ε.Η. «ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ-ΛΑΜΙΑ». Τμήμα της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3.800 m περίπου, διέρχεται μέσω του Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Η γραμμή Υψηλής Τάσης καθώς και ο υποσταθμός ανύψωσης τάσης θα χρησιμοποιηθούν και από την εταιρεία ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε., για τη διασύνδεση γειτονικού Αιολικού Πάρκου στη θέση «Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα», το οποίο διαθέτει άδεια παραγωγής. Για την πρόσβαση προς τη θέση των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη οδοποιίας συνολικού μήκους 14.113,91 m που θα κατασκευαστεί εντός των ορίων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του Δήμου Καρδίτσας στο Νομό Καρδίτσας.

Aπάντηση στον Δήμαρχο Καρδίτσας

Από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων...

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καρδίτσας για την κατανόηση και την συμπαράσταση στην αγωνία μας για την προστασία της φύσης, αλλά δεν το δείχνει έμπρακτα και προσπαθεί εσκεμμένα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη στην τοποθέτησή του της 29/5/18.

Καταρχήν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τα αιολικά πάρκα που λέει και ορθώς λέει είναι σε άλλον Δήμο, τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας καταλαμβάνουν έκταση 90.000 τμ. στο σύνορο των δύο Νομών σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΄(Μ.Π.Ε.) των έργων. Είναι έκταση επί των κορυφογραμμών βουνών με χαμηλή βλάστηση και αλπικά λιβάδια.

Όμως η έκταση που παραχώρησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας στις ιδιωτικές εταιρείες για την εγκατάσταση του εναέριου δικτύου μεταφοράς ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης σε πυλώνες τύπου υψηλής τάσης, βρίσκεται εξολοκλήρου σε μέσα σε δασική έκταση ελάτης και φυλλοβόλων δένδρων των δημοτικών διαμερισμάτων Καροπλεσίου, Ανθηρου, Καστανιάς και Πορτίτσας του Δήμου Καρδίτσας και καταλαμβάνει έκταση 347.630 τμ. Αυτή η έκταση θα αποψιλωθεί από τα τεράστια έλατα και άλλα δένδρα και θα ισοπεδωθεί για να εγκατασταθεί η γραμμή μεταφοράς ρεύματος. Οι νέοι δασικοί δρόμοι που θα ανοιχθούν σ αυτό το παρθένο δάσος έχουν μήκος 25,138 χιλ. Άρα μιλάμε για ασύμμετρα μεγέθη και σε έκταση επέμβασης αλλά και σε «ποιότητα» δασοκάλυψης.

Καυχάται ότι πέτυχε και αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση της εκχέρσωσης του δάσους από τους ιδιώτες που ΘΑ πάρει στον μέλλον, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους των, το ποσό των 310.000€ που αποτιμάται σε 0,89€ το τμ. δάσους. Αυτό δεν είναι παρά ένα ξεπούλημα της φυσικής, περιβαλλοντικής και ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου μας.

Όσο για τα προβλεπόμενα έσοδα στο μέλλον να μην τα υπολογίζει γιατί θα αντισταθμιστούν από τα έξοδα που θα είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει για το συμφέρον των αιολικών όπως καθαρισμοί δρόμων, εκχιονισμοί κλπ. Γιατί μετά την κατασκευή των δρόμων την υποχρέωση συντήρησης τον έχει ο Δήμος και Περιφέρεια.

Αλλά είναι κατάντια για τους Δήμους με την πολιτική των τελευταίων ετών να μην μπορούν να αναθέσουν μελέτες και να σκαρφίζονται κόλπα ξεπουλώντας την δημοτική περιουσία για την χρηματοδότηση των μελετών.

Επίσης δεν μπορεί να συγκριθεί το ιδιωτικό δίκτυο των αιολικών αυτών με τα άλλα δημόσια δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, που λέει ότι δεν εισπράττει έσοδα, γιατί τα δημόσια δίκτυα που καλώς ή κακώς διατρέχουν τον Δήμο μας είναι για την ηλεκτροδότηση των αναγκών των καταναλωτών ενώ το δίκτυο των αιολικών είναι για τον πλουτισμό των ιδιοκτητών του.

Αλλά η μεγάλη απόκρυψη της αλήθειας όμως που προκύπτει από ενδελεχή μελέτη των Μ.Π.Ε. των δύο έργων είναι στο ισοζύγιο της εξοικονόμησης του διοξειδίου του άνθρακα από την λειτουργία των αιολικών που δηλώνουν με τραβηγμένα από τα μαλλιά στοιχεία ότι ετησίως η εξοικονόμηση του CO2 θα είναι της τάξης των 155.550 τόνων ενώ ξέρουμε ότι το δάσος ετησίως απορροφά 400 κιλά το στρέμμα και συνολικά οι εκτάσεις που θα αποψιλωθούν απορροφούν 176.000 τόνους CO2 αποδίδοντας επιπλέων οξυγόνο κι όχι αέρα κοπανιστό όπως τα αιολικά, άρα ποιο το τελικά το όφελος.

Στις Μ.Π.Ε επίσης δεν αναφέρεται καθόλου ότι εκτάσεις που θα αποψιλωθούν για την γραμμή μεταφοράς είναι δασοσκεπής, πράγμα που νομίζω το γνωρίζει καλά ο Δήμαρχος ως Αγραφιώτης στην καταγωγή.

Πολλά άλλα μπορούμε να σταχυολογήσουμε από τις Μ.Π.Ε. όπως δεν αναφέρεται πώς θα παρασκευαστούν και θα μεταφερθούν στις κορυφογραμμές οι περισσότερο από 6.000 κ.μ. μπετόν για τις βάσεις των ανεμογεννητριών Α/Γ και των υποσταθμών ρεύματος, ούτε με ποιόν τρόπο και πιό κόστος θα γίνει η απεγκατάσταση των Α/Γ και η αποκατάσταση των περιοχών μετά την εικοσαετή λειτουργία τους και θα παραμείνουν αιωνίως τις κορυφές των Αγράφων για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές τις σημερινές αποφάσεις του Δημάρχου και την δική μας αδράνεια.

Όλα τα ανωτέρω πλημμελή στοιχεία των Μ.Π.Ε. ο Δήμαρχος ως μηχανικός κι ο ίδιος τα γνωρίζει κι όμως εθελοτυφλεί προς όφελος των ιδιωτών εργολάβων και υπάρχουν ευθύνες γι αυτό. Εξάλλου ξέρει ότι από τότε που ασχολείται το Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την Προστασία των Αγράφων με τα αιολικά στην περιοχή μας, καμία μελέτη δεν έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί αποκαλύψαμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα ψεύδη και τις ανακρίβειές τους που σκοπό έχουν να παραπλανήσουν τις τοπικές αρχές, για την συγκατάθεσή τους. Συγκεκριμένα έχουν απορριφθεί οκτώ (8) μελέτες για αντίστοιχα αιολικά πάρκα στα Άγραφα και την Αργιθέα. Αποτρέποντας περισσότερες από 100 Α/Γ να εγκατασταθούν στις κορυφογραμμές μας. Βέβαια ποτέ δεν ευησυχαζόμαστε γιατί παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις μπορεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος να εγκρίνει τελικά τα αιολικά.

Οι πολικές των τελευταίων ετών έχουν διώξει και τους τελευταίους κατοίκους των ορεινών χωριών μας έτσι ώστε εδάφη που χρησιμοποιούνταν για την κτηνοτροφία, την γεωργία, την υλοτομία κλπ να γίνουν βορά στους εργολάβους της πράσινης ανάπτυξης.

Θέλουμε ένα μέλλον με ήπιες μορφές ανάπτυξης για τον ορεινό όγκο των Αγράφων, με οργανωμένη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας σε μικρές μονάδες, της γεωργίας, με προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού για αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση των Αγραφιώτικων χωριών κι όχι καταστροφή του φυσικού πλούτου και του πλούσιου ανάγλυφου των βουνών μας.

Στα Καρδιτσιώτικα βουνά προορίζονται να εγκατασταθούν περισσότερες από 300 Α/Γ σε 25 αιολικά πάρκα και στα Ευρυτανικά περισσότερες από 350 Α/Γ σε 28 αιολικά πάρκα (μέσα σε αυτές είναι και οι 40 Α/Γ των αιολικών που ασχολούμαστε τώρα), δεσμεύοντας το 80% των κορυφογραμμών και ανοίγοντας χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων στις απάτητες βουνοπλαγιές για την εξυπηρέτηση των δικτύων τους.

Κλείνοντας θα αναφέρω μια παλιότερη κριτική για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ από το 2008 του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Μιχαήλ ∆εκλερή , τότε που το ΣτΕ δεν είχε ξεπουληθεί στα συμφέροντα. Αξίζει να την διαβάσετε..

"Η Ελλάς δεν έχει καμία απολύτως νομική και ηθική υποχρέωση να καταστρέψει τα δασικά της οικοσυστήµατα χάριν της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Ενεργούσα αποκλειστικώς επί τη βάσει της εννόµου τάξεώς της και σεβοµένη τον πολιτισµό και την παράδοσή της, αλλά και την προσήλωσή της στις θεµελιώδεις αρχές και αξίες της βιωσιµότητος, όπως αυτές διεκηρύχθησαν στο Ρίο (1992) και επιβεβαιώθησαν στο Γιοχάννεσµπουργκ (2002), θα συµπορευθεί µε την ευρωπαϊκή πολιτική µόνο καθ’ ό µέτρον αύτη δεν βλάπτει το εθνικό συµφέρον υπό την ανωτέρω εκτεθείσαν έννοια. Αιολικά πάρκα µε τεχνολογία προσηρµοσµένη στην µικρά κλίµακα του ελληνικού τοπίου, µπορούν να εγκατασταθούν µόνον εκεί που δεν βλάπτουν διόλου τα δασικά οικοσυστήµατα και το τοπίον. Υπό τον θεµελιώδη αυτόν περιορισµόν, αποκλείονται βεβαίως παντελώς τα δασικά οικοσυστήµατα πάσης φύσεως, περιλαµβανοµένης και της γεωργικής γης, τα παράκτια και νησιωτικά οικοσυστήµατα, ως και οιαδήποτε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήµατα χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν κηρυχθεί διά διοικητικής πράξεως εκδιδοµένης επί τη βάσει των άρθ. 18 και επ. του Νόµου 1650/1986. ∆εν είναι η ∆ιοίκηση που θα καθορίσει ποία οικοσυστήµατα θα προστατευθούν, αλλ’ η φύσις των οικοσυστηµάτων αυτών, προσδιοριζοµένη εκάστοτε υπό της αρµοδίας επιστήµης και της νοµολογίας του ΣτΕ."

Πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτό το μέλλον του τόπου μας και καλούμε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει το Δίκτυο το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο Παυσίλυπο, με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες στο θέμα της ενέργειας.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ