Κλάπηκε ισολογισμός από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και ήρθε η ώρα να επέμβει η εισαγγελία...

Απίστευτη ομολογία του αντιδημάρχου οικονομικών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ότι από το 2013, λείπει από τα αρχεία του δήμου, ο ισολογισμός έναρξης του δήμου του 2011!

Σε ανάλογο αίτημα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, λάβαμε την απάντηση ότι δεν έχουμε έννομο συμφέρον!

Άραγε τι ενέργειες έκανε ο δήμαρχος όταν ανακάλυψε την κλοπή του εγγράφου; Έκανε μήπως καταγγελία στην αστυνομία, διέταξε κάποια ΕΔΕ ή προέβη σε κάποια άλλη ενέργεια;

Ζητούμε μετά από όλα αυτά, να επέμβει αμέσως η εισαγγελέας Καρδίτσας, το υπουργείο Εσωτερικών και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει έλεγχος στον δήμο σε βάθος χρόνων...

Αυτά που συμβαίνουν στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα δεν έχουν τελειωμό. Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια διάφορα πράγματα που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και η μόνη λύση για να μπει φρένο σε όλα αυτά, είναι η επέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που θα πρέπει να εγκατασταθούν για κάποιο διάστημα στο δημαρχείο για να αποκαλύψει όλο το εύρος του προβλήματος.

Τελευταία ζήτημα είναι η δημόσια παραδοχή του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Δημήτρη Τσιαμαντά, ότι ο αναλυτικός ισολογισμός έναρξης του δήμου, που συνάχθηκε με τεράστια προσπάθεια το 2011 που συνενώθηκαν οι τ. δήμοι Πλαστήρα και Νεβρόπολης, έχει χαθεί από το δημαρχείο και μάλιστα αυτό είναι γνωστό στην διοίκηση από το 2011!

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας τι σημαίνει αναλυτικός ισολογισμός έναρξης του δήμου, τους πληροφορούμε ότι είναι ένας τόμος εκατοντάδων σελίδων που καταγράφει αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεί του δήμου, τα οικονομικά του στοιχεία, τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις και γενικά όλα όσα αφορούν τον Δήμο.

Μετά από αίτηση Σκόνδρα

Ο δημοτικός Σύμβουλος Δημήτης Σκόνδρας, κατέθεσε στις 11 Απριλίου αίτηση και ζητούσε τον ισολογισμό του Δήμου και η απάντηση που πήρε ήταν στην κυριολεξία εξωφρενική. Η απάντηση που του δόθηκε στις 7 Μαΐου, αναφέρει ότι μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία του δήμου, το ανωτέρω έγγραφο λείπει! Μάλιστα, αναφέρει η απάντηση ότι η έλλειψή του υφίσταται τουλάχιστον από το 2013 που είχε γίνει η τελευταία αναζήτησή του από την υπηρεσία!

Είχε προηγηθεί αίτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Η υπόθεση όμως έχει πολύ βάθος και αξίζει να μάθουν οι αναγνώστες μας όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Στις 31 Ιανουαρίου η εφημερίδα μας ερευνούσε μια άλλη υπόθεση που αφορά τον δήμο και συγκεκριμένα την δικαστική υπόθεση με δημότη που κέρδισε δικαστική υπόθεση του δήμου που έφτανε στις 231.000 € και στην οποία ο δήμος δεν παρέστη στην εκδίκασή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θέλοντας να δούμε τι αναγράφεται στον ισολογισμό για τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που παρέλαβε ο νέος δήμος από τον πρώην δήμο Νεβρόπολης, υποβάλαμε 31 Ιανουαρίου 2018, αίτηση στον Δήμο και ζητούσαμε τον αναλυτικό ισολογισμό έναρξης.

Ο δήμος αργούσε να μας απαντήσει και ένα μήνα μετά επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο του Δήμου κ. Πέτρο Στεργιόπουλο που μας ανέφερε ότι το έγγραφο αυτό μπορεί να είναι και 500 σελίδες και δεν θα μπορούσε να φωτοτυπηθεί. Του είπαμε ότι θέλουμε μόνο το κεφάλαιο που αφορά τις δικαστικές αποφάσεις και ότι θα μπορούσε να μας καλέσει να μεταβούμε στον δήμο για να δούμε ότι θέλουμε και μετά να βγουν οι απαραίτητες φωτοτυπίες.

Αντί αυτού, στις 28 Μαρτίου, δηλαδή δύο μήνες μετά, λάβαμε μια απάντηση ότι δεν θα μπορούσε να μας δοθεί κανένα έγγραφο μιας και δεν είχαμε έννομο συμφέρον!

Η απάντηση

Συγκεκριμένα η απάντηση έλεγε: Σχετικά με τις υπ' αριθμ. πρωτ. 434/31-01-2018, 435/31-01-2018, 436/31-01-2018 και 437/31-01-2018 αιτήσεις σας προς το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα για παροχή εγγράφων, σας γνωρίζουμε ότι δεν δυνάμεθα να σας χορηγήσουμε τα αιτούμενα έγγραφα, καθώς από το περιεχόμενο των αιτήσεων δεν προκύπτει ούτε αποδεικνύεται το εύλογο ενδιαφέρον ή το ειδικό έννομο συμφέρον που απαιτείται κατά τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 2690/1999, προκειμένου να υπάρξει χορήγηση αντιγράφων δημοσίων, ιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων.

Σας γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε τη χορήγηση αντιγράφων των αιτουμένων εγγράφων μέσω του αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών και την έκδοση σχετικής παραγγελίας, κατά τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 4 εδ. β του Ν. 1756/1988, εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη ευλόγου ενδιαφέροντος ή ειδικού εννόμου συμφέροντος.

Εμείς ζητούσαμε έγγραφα για ενημέρωση και ο δήμος μας έστελνε στον εισαγγελέα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο δήμαρχος για διάφορες υποθέσεις για τις οποίες ζητούσαμε διάφορα έγγραφα, αντί για ενημέρωση, μας έστελνε μηνύσεις, πιθανών επειδή νόμισε ότι θα φοβόμασταν και να κάναμε πίσω!

Να όμως που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι – δημοτικοί σύμβουλοι – που δεν μπορούν να προφασιστούν έννομο συμφέρον για να αποκρύψουν τα έγγραφα.

Η αίτηση που έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Σκόνδρα αποκάλυψε την εξαφάνιση ενός τόσο σημαντικού εγγράφου από τον δήμο.

Φανταστείτε να είχατε μια ανώνυμη εταιρεία και να χάνατε όλα τα στοιχεία του ισολογισμού. Θα σας έστελναν αμέσως για έλεγχο το τμήμα εμπορίου και την εφορία.

Επίσης, όπως ανέφεραν ο αντιδήμαρχος και οι υπάλληλοι στον κ. Σκόνδρα, στον δήμο δεν υπάρχει το εν λόγο έγγραφο ούτε σε ηλεκτρονική μορφή, το οποία δεν έχει και κανένας άλλος που συνεργάστηκε στην σύνταξή του. Χάθηκε δηλαδή το εκτυπωμένο κείμενο, χάθηκαν και τα ηλεκτρονικά αρχεία, χάθηκαν και όλα τα αρχεία από την εταιρεία που συντηρεί λογιστικά τον δήμο!

Ο εκδότης της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, Γιώργος Αμβροσίου ζήτησε από τον Ιανουάριο το επίμαχο έγγραφο, αλλά ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα του απάντησε ότι από το περιεχόμενο των αιτήσεων δεν προκύπτει ούτε αποδεικνύεται το εύλογο ενδιαφέρον ή το ειδικό έννομο συμφέρον. Τελικά αποδείχθηκε ότι το έγγραφο χάθηκε από τα γραφεία του Δήμου από το 2013!

 

Σημαντικά ερωτήματα

Με αφορμή το σημαντικό αυτό ζήτημα, θέλουμε να θέσουμε αρκετά ερωτήματα προς τον κ. Δήμαρχο και τους εκάστοτε αντιδημάρχους οικονομικών.

1ον Αφού ανακάλυψαν από το 2013 ότι λείπουν ο εκτυπωμένος τόμος του ισολογισμού, αλλά και τα ηλεκτρονικά αρχεία, σε ποιες ενέργειες προέβησαν για να προασπίσουν τα συμφέροντα του δήμου που του ανέθεσαν οι δημότες;

2ον Έκαναν κάποια καταγγελία για κλοπή στην αστυνομία; Υπάρχει μήπως κάποια καταγραφή στο βιβλίο συμβάντων;

3ον Διέταξε κάποια Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) εναντίων των αρμόδιων υπαλλήλων που ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξη των σχετικών εγγράφων;

4ον Έκανε ο ίδιος κάποια έρευνα να διαπιστώσει πως έγινε η κλοπή των παραπάνω στοιχείων και να ναι σε ποιο συμπέρασμα κατέληξε;

5ον Φρόντισε να συντάξει εκ νέου και να αναζητήσει τα στοιχεία από την εταιρεία που ανέλαβε την σύνταξη των στοιχείων, αλλά και τον ορκωτό λογιστή που σύνταξε τον ισολογισμό;

6ον Είναι δυνατόν να χάθηκαν τα αρχεία από τον δήμο, την εταιρεία και τον ορκωτό λογιστή; Άραγε, πώς συνέβη και όλοι έχασαν τοπ συγκεκριμένο στοιχεία ταυτόχρονα;

Να διαταχθεί άμεσα έλεγχος

Ζητούμε μετά από όλα αυτά, αλλά και για πολλές ακόμη υποθέσεις που έχει αναδείξει η εφημερίδα μας και έχουν καταγγελθεί από Δημοτικούς Συμβούλους στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις τους, να επέμβει αμέσως η εισαγγελέας Καρδίτσας, το υπουργείο Εσωτερικών και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Να γίνει έλεγχος στον Δήμο σε βάθος χρόνων για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τις έχουν και να αποδοθούν λευκοί όσοι αποδειχθεί ότι δεν φέρουν ευθύνες. Αυτό να γίνει άμεσα, διότι ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Καλούμε τον δήμαρχο να συναινέσει και ο ίδιος στο αίτημά μας για να έρθουν ελεγκτές στον δήμο. Αυτό φυσικά αν δεν έχει κάτι που να φοβάται.

Να επέμβει αμέσως η εισαγγελέας Καρδίτσας, το υπουργείο Εσωτερικών και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.