45χρονη στο Νεοχώρι Καρδίτσας, πέθανε ενώ έτρωγε σουβλάκι

45χρονη γυναίκα έτρωγε με την οικογένειά της στο Νεοχώρι Καρδίτσας, στραβοκατάπιε και τελικά έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Τεράστια ερωτηματικά για τις ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς που παρουσιάζει η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες...

Παρέμβαση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ για το τραγικό συμβάν και τις ευθύνες της πολιτείας και του δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Εντελώς άδικα έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας 20 Αυγούστου η 45χρονη γυναίκα, Παναγιώτα Ευθυμία του Χρήστου και της Ελένης Κωνσταντού, όταν τρώγοντας με την οικογένειά της σε ψησταριά στο Νεοχώρι Καρδίτσας, στραβοκατάπιε, έχασε τις αισθήσεις της και μετά από ώρα κατέληξε ενώ είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ παρακολούθησε το συμβάν από την πρώτη στιγμή και σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν. Η ώρα ήταν γύρω στις 10:15 το βράδυ όταν η 45χρονη που μένει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά ήρθε για διακοπές στον τόπο καταγωγής της, έτρωγε με την οικογένειά της και ξαφνικά οι δικοί της την είδαν να χάνει τις αισθήσεις της με όλες τις ενδείξεις να δείχνει ότι στραβοκατάπιε μιας και έτρωγε ένα σουβλάκι.

Αμέσως οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και ταυτόχρονα να προσπαθούν να ειδοποιήσεις το ΕΚΑΒ και να βρουν γιατρό, μιας και αγροτικός ιατρός δεν υπάρχει στην περιοχή της καθημερινές.

Με την βοήθεια της φαρμακοποιού Δήμητρας Γέρμανου που διατηρεί φαρμακείο ακριβώς δίπλα στην ψησταριά, δόθηκαν στην γυναίκα οι πρώτες βοήθειες και τελικά ανέκτησε τις αισθήσεις της. Στις 10:33 ειδοποιήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας μας Γιώργος Αμβροσίου που βρίσκεται μόνιμα το καλοκαίρι στο χωριό και έτυχε εκείνη τη στιγμή να είναι μαζί με τον συνταξιούχο γιατρό κ. Κώστα Γαλάνη που υπηρετούσε ως αναισθησιολόγος . Αμέσως ο γιατρός πήγε στον τόπο του συμβάντος και προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην ασθενή που έδειχνε σημάδια καλυτέρευσης, τόσο που ενέπνεε κανονικά και μιλούσε στους γύρω της τους οποίους μάλιστα αναγνώριζε.

Περιμένοντας το ασθενοφόρο

Τελικά, στις 11:10 έφτασε στο χωριό το ασθενοφόρο, αλλά προηγουμένως η άτυχη γυναίκα έπαθε νέα κρίση και πλέον όλα έδειχναν ότι η κατάστασή της χειροτέρευε. Οι γιατρός προσπάθησε να την επαναφέρει και φτάνοντας το ασθενοφόρο οι διασώστες της έβαλαν οξυγόνο και προσπάθησαν να επαναφέρουν της αισθήσεις της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τελικά, με την συνοδεία του γιατρού, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας και στις 12:30 το βράδυ κατέληξε, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί να την επαναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και οι συγγενείς της θανούσης, ζήτησαν να μεταφερθεί η σορός της στην Αθήνα για να γίνει εκεί η νεκροψία και ακολούθως η κηδεία της, τελικά η νεκροψία θα γίνει στην Θεσσαλονίκη. Η κηδεία της θα τελεστεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

Έτσι, η οικογένεια, αντί για ξένοιαστες διακοπές στο χωριό, βιώνει σήμερα μια τραγωδία.

Παρέμβαση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Το τραγικό συμβάν που περιγράψαμε ποιο πάνω, δείχνει ανάγλυφα τα τεράστια κενά που παρουσιάζει το σύστημα υγείας στη χώρα μας, όπου υγιείς άνθρωποι πεθαίνουν από ένα τυχαίο συμβάν, όχι στη μέση του πουθενά αλλά σε μια τουριστική περιοχή που απέχει 30 λεπτά από το Νοσοκομείο του νομού μας. Αυτό, διότι δυστυχώς ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι σε αιφνίδια περιστατικά η άμεση παρέμβαση γιατρού στα πρώτα μόλις λεπτά μπορεί να είναι σωτήρια, ο αγροτικός γιατρός έρχεται στην περιοχή μας μόνο το Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή! Αυτό, μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρη για το χειμώνα, αλλά είναι ανεπίτρεπτο για το καλοκαίρι όπου στην περιοχή μας παραθερίζουν χιλιάδες άνθρωποι.

Στο Νεοχώρι την βραδιά του συμβάντος βρίσκονταν πάνω από 1000 άτομα, αλλά γιατρός δεν υπήρχε και αυτός που βρέθηκε ήταν επίσης παραθεριστής και δεν είχε τα υλικά που θα διέθετε ένας γιατρός σε ένα οργανωμένο ιατρείο.

Το ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε στις 10:20 μ.μ. αλλά η κλήση βγαίνει στη Λάρισα και τελικά ξεκίνησε από την Καρδίτσα όπως πληροφορηθήκαμε στις 10:36 μ.μ. Φτάνοντας τελικά στο σημείο του συμβάντος στις 11:10 μ.μ. Σαράντα λεπτά μετά την κλήση για μια διαδρομή που ένα αυτοκίνητο με κανονική ταχύτητα φτάνει σε 30 λεπτά.

Αυτά όλα δείχνουν ότι το κράτος μας δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αφήνει τους πολίτες του απροστάτευτους και στο έλεος του θεού.

Αλήθεια, δεν θα έπρεπε ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα να απαιτήσει να υπάρχει γιατρός κάθε μέρα στην περιοχή; Δεν θα έπρεπε εδώ και χρόνια να λειτουργεί Περιφερειακό ιατρείο με μόνιμους γιατρούς που θα παραμένουν σε αυτό 365 ημέρες το χρόνο;

Πόσο δύσκολο είναι άραγε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σαββατοκύριακα, ένα ασθενοφόρο να σταθμεύει στην περιοχή μας για να εξυπηρετήσουν σε περίπτωση ανάγκης τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες που μαζί ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες;

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φέτος δώρησε 143 ασθενοφόρα, κινητές μονάδες και θερμοκοιτίδες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διοχετεύθηκαν ακόμη και σε χωριά που όμως έστειλαν στο ΙΣΝ τα σχετικά αιτήματα. Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα έκανε ποτέ παρόμοιο αίτημα;

Στην Ρεντίνα πρόσφατα εγκαινιάστηκε νέο ιατρείο, ενώ στην περιοχή μας λειτουργούν ακόμη σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Ποιος ασχολήθηκε ποτέ με όλα αυτά; Πως θα κρατήσει τουρισμό η περιοχή όταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε ένα απλό ιατρικό περιστατικό;

Ήρθε το τραγικό συμβάν με τον θάνατο της άτυχης Παναγιώτας για να αναδείξει ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα της περιοχής μας που πρέπει να λυθεί άμεσα.