Ακίνητα της Καρδίτσας στο υπερταμείο

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 09:19

Ποια είναι τα 9 ακίνητα της Καρδίτσας που εκχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο λεγόμενο υπερταμείο, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους και γιατί ακόμη οι φορείς δεν τα γνωστοποίησαν στους πολίτες; Την ίδια ώρα στην Λάρισα μάθαμε ότι εκχώρησαν ακόμη και το Αρχαίο Θέατρο!

Η εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, στο λεγόμενο υπερταμείο, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήκουν εξακόσια τριάντα έξι (636) ως εξής:

Εκατό πενήντα επτά (157) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. ( Στο Δήμο Λάρισας 119)

Τετρακόσια πενήντα (450) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. (Στο Δήμο Ν. Αγχιάλου 447)

Είκοσι (20) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων . (Στο Δήμο Τρικάλων 15)

Εννέα (9) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. (Στο Δήμο Καρδίτσας 9)

Πέρασαν ήδη αρκετές ημέρες και ενώ σε κάθε άλλο Θεσσαλικό νομό μαθαίνουμε καθημερινά για τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα στην σχετική λίστα, στην Καρδίτσα δεν μιλάει κανείς;

Ποια είναι αυτά τα 9 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο; Οι φορείς οφείλουν να δουν τάχιστα ποια είναι αυτά και να τα δημοσιοποιήσουν στους πολίτες για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Στη Λάρισα έβαλαν στη λίστα το Αρχαίο Θέατρο!

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την εξαίρεση ακινήτων του Δημοσίου από την ένταξή τους στο λεγόμενο Υπερταμείο και τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα τον δήμο Λαρισαίων, πραγματοποιήθηκεστη πόλη.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους σχετικά με τα 121 ακίνητα που βρίσκονται στο δήμο και πρότεινε να συνταχθεί ένα αίτημα προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για την εξαίρεση από το Υπερταμείο των 47 ακινήτων που έχουν κοινωφελή και κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε τελικά να ελεγχθούν από τις παρατάξεις και τα 121 ακίνητα που βρίσκονται στην λίστα του Υπερταμείου, να διατυπωθούν γνώμες και να συνταχθεί και το αντίστοιχο αίτημα για τη εξαίρεση των ακινήτων σε επόμενη συνεδρίαση.

Αποκαλύψεις Μπαργιώτα...

Πρώτος ο βουλευτής Λάρισας Κ. Μπαργιώτας του ΚΙΝΑΛ (πρώην Ποτάμι) μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει προκύπτει το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους, παραχωρείται στο υπερταμείο».

«…Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αρχαιολογικοί χώροι εξαιρούνται, φαίνεται από τις πρώτες διασταυρώσεις που κάνουμε να αποδεικνύεται δυστυχώς ότι το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας με τους περιβάλλοντες χώρους, αρχαιολογικός χώρος από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα, παραχωρείται στο Υπερταμείο», είπε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ αφού προηγουμένως είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Οικονομίας να δώσει στοιχεία για τα 157 Δημόσια ακίνητα στον Νομό Λάρισας, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.

Η αποκάλυψη του κ. Μπαργιώτα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό θύελλα αντιδράσεων με τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού να διαψεύδουν με ανακοινώσεις τους την προοπτική μεταβίβασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας καθώς «από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι», ενώ η υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά έκανε λόγο για «κινδυνολογία» όσων καταγγέλλουν εκποίηση των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Ωστόσο ο κ. Μπαργιώτας επανήλθε και επέμεινε στην καταγγελία του ότι παραχωρείται το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας (η χρήση και όχι η κυριότητα), που αναφέρεται στη σχετική λίστα ως «ΚΧ 871» και με αναφορά σε μια υπουργική απόφαση του Θ. Μικρούτσικου για απαλλοτρίωση έκτασης 1,5 στρ.

Κάλεσε μάλιστα τον Δήμο Λαρισαίων και τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν με διασταυρώσεις όπου είναι δυνατό εάν στα 119 δημόσια ακίνητα της Λάρισας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εκχωρηθέντων ακινήτων συμπεριλαμβάνονται ακίνητα του Δημοσίου, που αποτελούν ζωτικούς χώρους για τη λειτουργία της πόλης όπως εκτάσεις του ΤΕΙ, της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, του ΕΘΙΑΓΕ, στρατιωτικές εκτάσεις κ.λπ.