ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ

Από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Υδατικά Θεσσαλίας και τα έργα Άνω Αχελώου

Προς : Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στη Θεσσαλία επιθυμούμε να σας παραθέσουμε μερικές σκέψεις για το μέγιστο Αναπτυξιακό και Περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής μας, δηλαδή το θέμα της προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης των ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ της περιοχής, ένα θέμα που αποτελεί ταυτόχρονα και την αναγκαία προϋπόθεση για την αδιατάρακτη και ουσιαστική πρόοδο του πρωτογενούς και ενεργειακού τομέα στην Θεσσαλία, καθώς και την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος όλων σχεδόν των παραγωγικών κλάδων στην ύπαιθρο και στις πόλεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο προβληματι-σμού κατά την παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησής σας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο (Λάρισα, Οκτώβριος 2017), όπου προσωπικά υποσχεθήκατε την διερεύνηση αξιοποίησης των ημιτελών έργων επί του Άνω Αχελώου για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, την επόμενη ημέρα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, συνοδευόμενος από πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη, επισκέφτηκε τα ημιτελή έργα στη θέση Συκιά (φράγμα) και σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι, αποκομίζοντας ιδίαν γνώμη για την όλη κατάσταση και ιδιαίτερα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάλειψή τους.

Συνεπώς, δεδομένου ότι η ηγεσία της κυβέρνησής σας, στο ανώτατο επίπεδο, ασχολήθηκε με το θέμα, δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι τα δύο χρόνια που παρήλθαν από εκείνο το Αναπτυξιακό Συνέδριο και την σημαντική για την Θεσσαλία εξαγγελία σας, ήταν αρκετά για την ολοκλήρωση αυτής της διερεύνησης, τα συμπεράσματα της οποίας υποθέτουμε ότι θα βρίσκονται στην διάθεσή σας και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακοινωθούν στους θεσσαλούς πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που ζητούμε, καθαρά και συγκεκριμένα, είναι να βγούμε από την πολυετή ακινησία και επιτέλους ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΥΚΙΑΣ.

Τα έργα αυτά είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 5-6 ετών), με μια δαπάνη που - σύμφωνα με αξιόπιστους υπολογισμούς - δεν θα υπερβεί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξιοποίηση των έργων θα επιτρέψει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, από την οποία θα αποσβεσθούν οι δαπάνες κατασκευής τους. Ταυτόχρονα, τα νερά που θα συγκεντρωθούν στον Ταμιευτήρα Συκιάς θα αποτελούν, μια για πάντα, το απολύτως αναγκαίο ΑΠΟΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (λειψυδρία, ξηρασία), στα πλαίσια σχετικών κατευ-θύνσεων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Επιπλέον τα ύδατα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων της Θεσσαλίας (αλλά και ενίσχυση των επιφανειακών υδατικών οικοσυστημάτων), που λόγω υπεραντλήσεων βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής.

Σε ότι αφορά στην Γεωργία, για την οποία η «εκτροπή Αχελώου» αποτέλεσε την «μεγάλη ιδέα» των δεκαετιών 70 – 80, εάν πράγματι μία επόμενη κυβέρνηση επιθυμεί να εξετάσει την περαιτέρω αξιοποίηση των υδάτων του Αχελώου, οφείλει να προχωρήσει αρχικά σε ένα σοβαρό και παράλληλα δεσμευτικό σχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα και κατ’ επέκταση των αναγκών του σε νερό, για μια περίοδο 20 – 30 ετών, ένα βήμα που δυστυχώς καμμιά κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις.

Από τον σχεδιασμό αυτό αναμένεται να προσδιοριστεί το εύρος των εκτάσεων που θα αρδευτούν στο μέλλον καθώς και το μείγμα των καλλιεργειών, οπότε θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι υδατικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα απαιτούν την μερική κάλυψη με ύδατα της γειτονικής λεκάνης του Αχελώου (πολύ πιθανό). Ένας τέτοιος σχεδιασμός αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει ο προγραμματισμός των αντίστοιχων έργων μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού στον κάμπο, η υλοποίηση των αντίστοιχων έργων και η αρδευτική αξιοποίηση τους.

Όμως έως ότου γίνουν όλα αυτά δεν θεωρούμε σκόπιμο να ζούμε το θλιβερό φαινόμενο της αντιπαλότητας «υπέρ – κατά της εκτροπής Αχελώου» που στην παρούσα φάση είναι χωρίς κανένα νόημα. Συνοπτικά σας απευθύνουμε έκκληση για το αυτονόητο, δηλαδή την ολοκλήρωση των έργων, καθώς και για μία υπεύθυνη κυβερνητική στάση ως προς τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Θεσσαλίας, που δυστυχώς απουσιάζει.

Μάϊος 2019

Με εκτίμηση

 

Αναγνωστόπουλος Βασίλης, πρ. Νομάρχης Καρδίτσας

Αρχοντής Δημήτρης, πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας

Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γκούμας Κώστας, πρ. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕ/Κεντρικής Ελλάδας

Ζυγογιάννης Γιώργος, πρ. Πρόεδρος ΕΘΕΜ

Λάππας Χρήστος, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

Μπαρμπούτης Τάσος, ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. Γραμματέας ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας

Πατραμάνης Στέφανος, πρ. Νομάρχης Τρικάλων

Σκοτινιώτης Πάνος, πρ. Νομάρχης Μαγνησίας και πρ. Δήμαρχος Βόλου