Δικάζεται η σπείρα που έκλεψε εικόνες από την μονή Πετρίλου...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 22:48

Ένας αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που κατέχει επίσης διευθυντική θέση σε κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ξωκλήσια σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στα μοναστήρια που λεηλατήθηκαν, ήταν και αυτό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ένας αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που κατέχει επίσης διευθυντική θέση σε κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ξωκλήσια σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στα μοναστήρια που λεηλατήθηκαν, ήταν και αυτό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Σύμφωνα με το βούλευμα (83/2019) του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, ο αρχιμανδρίτης κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ κατηγορούμενα είναι άλλα πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένας 48χρονος γόνος γνωστής οικογένειας των Τρικάλων που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και ένας βιβλιοδέτης, στο παλαιοπωλείο του οποίου, στο Μοναστηράκι, βρέθηκαν κλεμμένα βιλιά και Ευαγγέλια από την Ήπειρο.

Η δίκη για την υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τις 19 Νοεμβρίου και κατά την ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές ενός ζητήματος που έγινε μάστιγα για την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή.

Η έρευνα κινήθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς τον Μάιο του 2015 όταν συνελήφθη στην Αθήνα ένας 58χρονος σήμερα βιβλιοδέτης. Στο παλαιοπωλείο που διατηρούσε στο Μοναστηράκι βρέθηκαν 8 βιβλία και Ευαγγέλια που χρονολογούνταν από το 1747 ως το 1921 και σύμφωνα με πληροφορίες εκείνος υπέδειξε ως…προμηθευτή των κειμηλίων τον 48χρονο επιχειρηματία του κλάδου του τουρισμού από τα Τρίκαλα.

«Το απόλυτο της αδικίας διαπράττεται σε βάρος του αρχιμανδρίτη που είναι ένα γνωστό και απολύτως αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Μητρόπολη και στην κοινωνία της Ιωαννίνων», δήλωσε στο ethnos.gr, ο συνήγορός του, Δημήτρης Μπούκας. Ο αρχιμανδρίτης φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος και σχετίζεται με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (περίπου 600.000€) που βρέθηκε σε λογαριασμό του βιβλιοδέτη.

«Δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως οι κατηγορίες σε βάρος του θα καταπέσουν στην ακροαματική διαδικασία. Το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει πως δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε καμία ύποπτη συναλλαγή, παρά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία του» πρόσθεσε ο κ. Μπούκας.

«Επιδημία» κλοπών στην Ήπειρο εδώ και μία δεκαετία

Η πρώτη μεγάλη κλοπή έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 όταν άγνωστοι διέρρηξαν την πόρτα του Ναού Κοιμήσεων της Θεοτόκου που χρονολογείται στα 1630, στο Κουκούλι Ιωαννίνων και κυριολεκτικά τον «γύμνωσαν», αφού άρπαξαν 67 εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη, και άλλους μοναδικούς θησαυρούς. Από τότε και για μια δεκαετία μοναστήρια και ξωκκλήσια στην Ήπειρο, αλλά και στο Πήλιο, καθώς και σε άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας δέχτηκαν επιδρομές ιερόσυλων που τα απογύμνωσαν από εκκλησιαστικά κειμήλια. Η αξία των κλεμμένων κειμηλίων είναι ανυπολόγιστη και εκτιμάται ότι μόνο από το Κουκούλι κλάπηκαν εικόνες και σκεύη αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές εντοπίστηκαν το 2011 στο Άμστερνταμ και κάποιες άλλες στην γκαλερί Temple του Λονδίνου.

Τον Απρίλιο του 2011 επαναπατρίστηκαν από την Temple Gallery έξι μεταβυζαντινές εικόνες που είχαν κλαπεί από τα Γιάννενα και το Πήλιο και στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, είχε ανακοινώσει πώς την ίδια μέρα κατασχέθηκαν στο Άμστερνταμ, άλλες 6 βυζαντινές εικόνες, που είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2011 η Scotland Yard έστειλε στις ελληνικές αρχές πολυσέλιδη έκθεση -άνω των 150 σελίδων- για το κύκλωμα των ιερόσυλων που προμήθευε με εικόνες και άλλους θρησκευτικούς θησαυρούς από μοναστήρια της Ηπείρου και όχι μόνο, γκαλερί στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ. Μάλιστα στην έκθεση αυτή κατονομάζονταν ως «εγκέφαλος» της σπείρας ο 48χρονος Δ.Δ. από τα Τρίκαλα, ο οποίος στην απολογία του στην ανακρίτρια Τρικάλων φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του και είναι μεταξύ των ατόμων που δικάζονται στις 19 Νοεμβρίου.

Τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» των ιερόσυλων έγιναν στον Ναό του Αγίου Τρύφωνα στον Βίκο, από όπου πήραν 25 εικόνες, στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο με 35 εικόνες, στην Μονή Βισικού στην Καλουτά με 12 εικόνες, στην Μονή Αγίου Γεωργίου στην Μανασσή με 27 εικόνες.

Ο ακριβής αριθμός των εικόνων και των άλλων θρησκευτικών θησαυρών δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 200, μέσα σε μια δεκαετία, κάποιοι ωστόσο τον ανεβάζουν στις 700. Οι αστυνομικές αρχές ζητούν από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, όσα έχουν εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος ή να τοποθετήσουν σύστημα συναγερμού, σημειώνοντας ότι στην μητρόπολη Ιωαννίνων, υπάγονται οι εκκλησίες και τα ξωκκλήσια 240 χωριών και σε καθένα από αυτά υπάρχουν κειμήλια-εικόνες, δισκοπότηρα, εκκλησιαστικά σκεύη, τμήματα του τέμπλου.

Τι εκλάπη από το Πετρίλο...

Στην Ιερά Μονή Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους Πετριλίου Καρδίτσας κατά το χρονικό διάστημα από 25-12-2006 έως 3-1-2007 αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο της μονής εισήλθαν εντός αυτής και αφαίρεσαν τα ακόλουθα αντικείμενα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της αρχαιολογικής νομοθεσίας και ήταν αφιερωμένα στη θρησκευτική λατρεία :

1) Χριστός Αρχιερέας , 1885, διαστάσεων 36x73εκ. αξίας 1500€

2) Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, 18ου αιώνα, διαστάσεων 45x67εκ. αξίας 2500€

3) Αγία Τριάδα , 19ου αιώνα, διαστάσεων 35x73εκ, αξίας 1500€

4) Παναγία Βρεφοκρατούσα, 1885, διαστάσεων 35x73εκ. αξίας 1500€

5) Δίζωνη εικόνα παραστάσεις της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Γέννησης, 19ου αιώνα , διαστάσεων 64x33εκ. αξίας 1500€

6) Παναγιά Ζωοδόχου Πηγή, 1858, διαστάσεων 39x60εκ. αξίας 1500€

7) Παναγία Βρεφοκρατούσα, 18ου αιώνα, διαστάσεων 25x30εκ. αξίας 200€

8) Δύο φύλλα ξυλόγλυπτου βημοθύρου , 18ου αιώνα, αξίας 200€ το καθένα

9) Δύο ξυλόγλυπτα μανουάλια, 18ου αιώνα, αξίας 2000€ το καθένα

10) Ένα μεταλλικό σήμαντρο αγνώστων διαστάσεων και χρονολογίας που βρισκόταν έξω από τον ναό.

Επαναπατρίστηκαν εικόνες στο Πετρίλο

Με βαθειά συγκίνηση και αισθήματα χαράς, υποδέχτηκαν οι Πετριλιώτες την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, την Δίζωνη Ιερή Εικόνα της Γενέσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα (1848) και βρέθηκε στην Αγγλία από την Ιντερπόλ λίγο πριν πουληθεί. Η εικόνα είχε κλαπεί το 2006 μαζί με άλλες 6 εικόνες και μέρους του τέμπλου από το Μοναστήρι.

Η Ιερή Εικόνα, επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία που βρέθηκε το 2012 και έκτοτε φυλασσόταν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών όπου και συντηρήθηκε. Επέστρεψε το απόγευμα της Τετάρτης της 1η Οκτωβρίου στον φυσικό της χώρο, στην Ιερά Μονή Πετρίλου όπου πλέον θα φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού προκειμένου να παρέχει την ευλογία τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στους επισκέπτες του μοναστηριού.

Την Ιερή Εικόνα, υποδέχτηκε επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, μαζί με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Θεόκλητο και πλήθος κόσμου στην είσοδο της Ιεράς Μονής. Την εικόνα μετέφερε η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρυσταλλία Μαντζανά, συνοδεία Αστυνομικής δύναμης. Μετά την υποδοχή σχηματίστηκε πομπή προς το καθολικό της Μονής, κάτω από τις επευφημίες του κόσμου οι οποίοι χαρούμενοι αντίκριζαν την Ιερή εικόνα μετά από 8 χρόνια.

Αμέσως μετά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος σχηματίστηκε πομπή με τελική κατεύθυνση το Καθολικό της μονής όπου εψάλλει σύντομη Δοξολογία και ακολούθως η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος εξήρε το έργο της αδελφότητας ενώ ο ηγούμενος της Μονής ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους που συντέλεσαν στην εύρεση και επαναφορά της εικόνας στο σπίτι της. Τέλος η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαντζανά ανέφερε όλες τις ενέργειες που έγιναν για να επιστρέψει το σημαντικό αυτό κειμήλιο πίσω στο Μοναστήρι.

Η Δίζωνη Ιερή Εικόνα της Γενέσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (πριν κλαπεί) την 8 Σεπτεμβρίου «σηκώνοντας» το ύψωμα στο μοναστήρι του Πετρίλου.

Την 1 Σεπτεμβρίου 2016 έγινε επαναπατρισμός άλλων δύο εικόνων στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες σχετικά με τον επαναπατρισμό και την επαναφορά του ένθρονου Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως και της Υπεραγίας Θεοτόκου, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και είχαν κλαπεί το 2006 μαζί με άλλες 6 εικόνες.

1. «Χριστός Μέγας Αρχιερεύς», 1885, διαστ. 0,73Χ0,36μ., που είχε κλαπεί από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα, Πετρίλου, Π.Ε. Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η κλοπή πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25.12.2006 – 03.01.2007

2. «Ένθρονη Παναγία Οδηγήτρια», 1885, διαστ. 0,73Χ0,35μ., επίσης κλαπείσα από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα Πετρίλου Καρδίτσας

Οι Ιερές εικόνες επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, στις 28 Απριλίου 2016. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ελληνικών διπλωματικών αρχών, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές παρέδωσαν τις εικόνες στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2012 η τότε Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αρμόδια τότε Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα αρχαιοκαπηλίας, πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου, ότι σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία (Hargesheimer & Günther, έδρα Düsseldorf) διατίθεντο προς πώληση μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία.

 

Σημείωμα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Από την Ιερά Μονή, Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων, εκλάπησαν εικόνες, και άλλα αντικείμενα, 10 συνολικά. Οι βέβηλοι, ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία το τέμπλο και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Τρεις από τις εικόνες βρέθηκαν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, όταν πολίτες της περιοχής έστειλαν φωτογραφίες στην Ιντερπόλ.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η δράση των κατηγορουμένων προσομοιάζει και με την κλοπή της θαυματουργής εικόνας της Ιεράς Μονής Πελεκητής.

Φυσικά, κανένας κατηγορούμενος δεν ομολογεί την πράξη του, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο εισαγγελέας τους έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το γεγονός ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων ήταν και παραμένει στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου, γεννά μεγάλα ερωτηματικά. Πως είναι δυνατόν ένας υπόδικος να παραμένει σε σημαντικό πόστο στην Αρχιεπισκοπή;

Ελπίζουμε ότι η εκκλησία θα σταθεί στο ύψος της και στις 19 Νοεμβρίου θα υπάρχει παράσταση πολιτικής αγωγής από τις μητροπόλεις στην δικαιοδοσία των οποίων ανήκαν οι μονές και τα ξωκλήσια που έπεσαν θύμα των βέβηλων.

Το αυτονόητο πιστεύουμε ότι θα πράξη και η Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.