Καλοτάξιδο Βαγγέλη...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 22:06

Το πρώτο του CD κυκλοφόρησε ο 25χρονος Καρδιτσιώτης μουσικός Βαγγέλης Πετρινιώτης που με όρεξη και μεράκι κάνει τα πρώτα του βήματα στην μουσική ως βιρτουόζος του μπουζουκιού...

Ο Βαγγέλης ανοίγει την καρδιά του στην ΑΛΗΘΕΙΑ και μιλάει για τις σπουδές του, την απόφασή του να μπει στην δισκογραφία και τους μελλοντικούς του στόχους...

Το πρώτο του CD κυκλοφόρησε ο 25χρονος Καρδιτσιώτης μουσικός Βαγγέλης Πετρινιώτης που με όρεξη και μεράκι κάνει τα πρώτα του βήματα στην μουσική ως βιρτουόζος του μπουζουκιού. Ο Βαγγέλης ανοίγει την καρδιά του στην ΑΛΗΘΕΙΑ και μιλάει για τις σπουδές του, την απόφασή του να μπει στην δισκογραφία και τους μελλοντικούς του στόχους. Το CD πωλείται σε συγκεκριμένα σημεία στην Καρδίτσα και σε άλλες πόλης της Ελλάδας.

Η εφημερίδα μας εύχεται να είναι το CD καλοτάξιδο και η απαρχή για μια μεγάλη καριέρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Πες μας λίγα λόγια για το cd.

Απ: Ο δίσκος αυτός αποτελεί μια αποτύπωση των μουσικών «χρωμάτων» που με εκφράζουν. Κάθε κομμάτι έχει κάτι διαφορετικό να πει, είτε από μουσικής άποψης είτε από τεχνικής πλευράς πάνω στο όργανο, γι αυτό και η ηχοληψία έγινε με κριτήριο το ύφος κάθε κομματιού ξεχωριστά. Όλα είναι παιγμένα με τρίχορδο μπουζούκι. Στην αρχή έχουμε ρεμπέτικο ύφος με ένα ορχηστρικό του Μάρκου Βαμβακάρη, ένα του Γιοβάν Τσαούς με ανοιχτές χορδές και ένα του Α. Χατζηχρήστου σε κούρδισμα ΛΑ- Σολ – Ρε. Μετά ένα ιδιαίτερο κομμάτι του Django Reighardt από μια ζωνταή εκτέλεσή του και στη συνέχεια κομμάτια με πιο σύγχρονο στυλ παιξίματος.

Ερ: Πότε εκδόθηκε το cd και που μπορεί να το βρει κανείς;

Απ: Το cd εκδόθηκε στις 1 Δεκεμβρίου και τα σημεία διάθεσής του είναι: στην Καρδίτσα από το Mercato, στην Aθήνα από το Οργανοποιείο του Xρήστου Σπουρδαλάκη στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη από το studio fonografos. Το επόμενο διάστημα θα διατίθεται και σε άλλες πόλεις.

Ερ: Κυκλοφόρησες ένα cd. Πόσο σε φοβίζει το γεγονός ότι πλέον τα τραγούδια τα βρίσκει κανείς τζάμπα στο διαδίκτυο και ο κόσμος δεν έμαθε ακόμη να πληρώνει για να αγοράσει κάτι ηλεκτρονικά;

Απ: Για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στις μέρες μας, ευθύνη φέρει τόσο ο κόσμος που προτιμά να κατεβάζει δωρεάν μουσική, μη αποδίδοντας το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο που απαιτείται για τον κόπο του καλλιτέχνη, όσο και οι δισκογραφικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες, καθώς δεν κινούνται αρκούντως επιθετικά σε ενέργειες πειρατείας της μουσικής και συμβιβάζονται με την έστω ελεύθερη και γρήγορη διάδοση της μουσικής τους.

Ερ: Γεννήθηκες στην Καρδίτσα. Που έκανες τις μουσικές σου σπουδές;

Απ: Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές μαθαίνοντας αρμόνιο σε ηλικία 7 χρονών στη μουσική σχολή Καρέζη και στη συνέχεια, σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησα θεωρητικά και πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο της Καρδίτσας απ’ όπου απέκτησα το πτυχίο της Αρμονίας. Έπειτα μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων φοίτησα στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου και περάτωσα τις σπουδές μου με ειδίκευση στο τρίχορδο μπουζούκι τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων πήρα το πτυχίο της Αντίστιξης από το ωδείο Αρίων στην Καρδίτσα καθώς επίσης και το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από το ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας.

Ερ: Βλέπεις το μέλλον σου μέσω της διαβίωσής σου στην Καρδίτσα ή έχεις σκοπό να ζήσεις σε μια μεγάλη πόλη με μεγαλύτερες ευκαιρίες;

Απ: Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στην Καρδίτσα και τη Θεσσαλονίκη, διδάσκοντας μουσική και μπουζούκι και κάνοντας εμφανίσεις σε χώρους και των δύο πόλεων. Σίγουρα μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ένα καλλιτέχνη, είναι όμως εξίσου σημαντικό να προσπαθήσεις να προσφέρεις ότι μπορείς στην πόλη που γεννήθηκες και μεγάλωσες. Θα επέλεγα λοιπόν να συνδυάσω επαγγελματικά και τις δύο αυτές πόλεις, έχοντας όμως ως βάση την γενέτειρά μου,Καρδίτσα.

Ερ: Διαβάζουμε ότι έχεις κάνει σπουδές και ειδίκευση στο τρίχορδο μπουζούκι. Μέχρι ποιο σημείο φτάνουν οι φιλοδοξίες σου;

Απ: Οι φιλοδοξίες μου έχουν να κάνουν με την συνεχή βελτίωσή μου πάνω στο μπουζούκι , ώστε μέσω αυτού να μπορώ να εκφράζομαι και να περνώ μηνύματα στον ακροατή. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου και ο στόχος κάθε μουσικού, να μπορεί να εκφράζεται μέσα από τη μουσική του και να δημιουργεί συναισθήματα και εικόνες στο ακροατήριο.

Ερ: Εξήγησε μας ποια είναι η διαφορετική τεχνοτροπία που εφαρμόζεις στην εκτέλεση των μουσικών κομματιών;

Απ: Μέσα στο δίσκο αυτό έχω χρησιμοποιήσει αρκετές τεχνικές παιξίματος ανάλογα με το ύφος του κάθε κομματιού. Στο ρεμπέτικο ύφος έκανα χρήση των ανοιχτών χορδών του οργάνου. Ακόμη, σε ένα κομμάτι καθώς και σε έναν αυτοσχεδιασμό έπαιξα με διαφορετικά κουρδίσματα του. Τέλος, δανείστηκα τεχνικές από άλλα όργανα και ξένα ιδιώματα, έχοντας ως στόχο την δεξιοτεχνία και την καλύτερη απόδοση του χρώματος του κάθε κομματιού.

Ερ: Κάνεις και ζωντανές εμφανίσεις. Που έχεις παίξει μέχρι σήμερα;

Απ: Μέχρι στιγμής έχω εμφανιστεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά, έχω συμμετάσχει σε συναυλίες που έγιναν : Στη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών, Τελλόγλειο Ίδρυμα, Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Αρχαιολογικό Μουσείο) , στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, στη Κοζάνη ( Ιερά Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, Αίθουσα: Φίλιππος) , στη Κομοτηνή (Πολιτιστικές εκδηλώσεις Ίασμου), στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου και στο Δημοτικό Θέατρο Καρδίτσας.

Ερ: Πως μπορεί να παντρευτεί μπουζούκι με όργανα όπως η gipsi guitar;

Απ: Στο cd μου αυτό έχω παίξει με τρίχορδο μπουζούκι ένα κομμάτι του Django Reinhardt με τίτλο “Douce Ambiance”. Το χρώμα που μπορεί να δώσει το τρίχορδο μπουζούκι με την κατάλληλη τεχνική προσομοιάζει αρκετά στο κιθαριστικό χρώμα του Django. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την συνοδεία οργάνων που χρησιμοποιούνται στο μουσικό αυτό είδος, τότε το αποτέλεσμα είναι αρκετά κοντινό στη πρώτη εκτέλεση. Αυτό συμβαίνει διότι και τα δύο όργανα είναι νυκτά και έχουν αρκετές ομοιότητες. Μένει λοιπόν στον παίχτη ο τρόπος που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει το όργανο ώστε να παντρευτεί με το είδος αυτό.

Ερ: Πως φαντάζεσαι το μέλλον σε μια Ελλάδα που οι νέοι είναι συνήθως άνεργοι;

Απ: Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι στη χώρα αυτή είναι αρκετά δύσκολη. Δεν παύω όμως να πιστεύω ότι οποίος είναι καλός στο αντικείμενό του και προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο, θα πετύχει τους στόχους του έστω και με δυσκολίες.

Ερ: Εσύ παλεύεις και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες. Τι θα έλεγες στους νέους της ηλικίας σου;

Απ: Η γνώμη μου είναι ότι σε κάθε εποχή η νέα γενιά είχε κομβικό ρόλο στις εξελίξεις. Πιστεύω πως οι νέοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη κοινωνία, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ατομική βελτίωση σε επίπεδο παιδείας και ηθικής καθώς και μέσα από μεγαλύτερη συλλογικότητα και αντίσταση σε αυτά που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.