Κυριακή: 51 κρούσματα στην Καρδίτσα, 40 νοσηλευόμενοι και αναδιατάξεις στο νοσοκομείο.

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 21:07

Με δωρεά της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. στον εργαστηριακό εξοπλισμό του νοσοκομείου Καρδίτσας, Μοριακός Αναλυτής (pcr) για τεστ Covid19 και τα δείγματα θα ελέγχονται πλέον στην Καρδίτσα.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Η Καρδίτσα, μπήκε κανονικά στον ρυθμό του covid19. Εδώ και 10 μέρες, τα κρούσματα στην Καρδίτσα έχουν διψήφιο αριθμό με το κοντέρ να γράφει, δύο συνεχείς μέρες 77 κρούσματα και ακολούθως, 60, 68, 51, 45, ξανά 51, 34 και πάει λέγοντας.

Ο μέσος όρος είναι κοντά στα 50 κρούσματα την ημέρα και αυτή σημαίνει ότι γύρω μας κυκλοφορούν πάνω από 500 άτομα με ενεργό covid19 και χιλιάδες άλλοι πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα είτε ως συγγενείς, είτε ως επαφές.

 

Το νοσοκομείο μας δέχεται πίεση.

Ένα ποσοστό των ατόμων αυτών, (γύρω στο 10% χρίζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, κάτι που φαίνεται από τα νούμερα.

Σήμερα, στο νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύονται 40 ασθενείς με covid19.

Άλλοι 7 βρίσκονται σε αναμονή ως ύποπτα, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του μοριακού τέστ. Αυτοί, αν βγουν θετικοί θα νοσηλευτούν σε κλινική covid19, ενώ αν βγουν αρνητικοί θα προωθηθούν σε άλλες κλινικές.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διοικητής Γ. Ν. Καρδίτσας, Δημήτρης Χρυσ. Κεχαγιάς, για την βελτίωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid19 και με υπερπροσπάθεια όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

α) από 17-11-2020 λειτουργία ΜΕΘ 10 κλινών, εκ των οποίων οι 6 ειδικές Covid19,

β) από 19-11-2020 στο Πνευμονολογικό Τμήμα Covid 19 των 31 κλινών προστέθηκαν άλλες 15, με συνολική διαθεσιμότητα 46.

Επιπλέον, έπειτα από νέα δωρεά της ΠΑΔΥΘ, την οποία κι ευχαριστούμε θερμά, θα προστεθεί σύντομα στον εργαστηριακό εξοπλισμό μας Μοριακός Αναλυτής (pcr) για τεστ Covid19.

 

Αλλαγές στην διάταξη των κλινικών

Για να μπορέσει να είναι ποιο εύρυθμη η λειτουργία του νοσοκομείου, η διοίκηση προχώρησε σε αλλαγές στην διάταξη των κλινικών.

Σήμερα, ο χώρος που κάποτε ήταν το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας του νοσοκομείου, φιλοξενεί τους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα που όμως χρίζουν νοσηλείας. Όταν βγει το αποτέλεσμα του τεστ, ο ασθενείς αν είναι θετικός, θα προωθηθεί σε κλινική covid19 που λειτουργεί ως Πνευμονολογικό Τμήμα και έχει 46 κρεβάτια.

Τα κρεβάτια αυτά βρίσκονται στους χώρους των κλινικών (Χειρουργική, Ουρολογική και Οφθαλμολογική).

Η χειρουργική σήμερα στεγάζεται μαζί με την ορθοπεδική, αλλά το σχέδιο της διοίκησης είναι αν η επιδημία δεν καμφθεί και χρειαστούν νέα κρεβάτια, να μεταφερθούν η ορθοπεδική και η χειρουργική στους χώρους της Α' Παθολογικής και να χρησιμοποιηθούν και αυτά τα κρεβάτια ως Πνευμονολογικό Τμήμα covid19.

 

Γεμάτα τα κρεβάτια της ΜΕΘ

Εν των μεταξύ, ο χώρος που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο μας, σήμερα φιλοξενεί τους έξη (6) ασθενείς με covid19.

Τα άλλα τέσσερα κρεβάτια εντατικής για ασθενείς με άλλες παθήσεις, μεταφέρθηκαν στην μονάδα εμφραγμάτων, στην καρδιολογική κλινική.

Τα κρεβάτια της ΜΕΘ είναι όλα γεμάτα και φιλοξενεί ασθενείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Καρδίτσα.

Επίσης, μια γυναίκα από την Καρδίτσα που είχε διασωληνωθεί και είχε μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Χαλκίδας, βγήκε από την ΜΕΘ και γύρισε στην Καρδίτσα όπου νοσηλεύεται στην κλινική covid19.

 

Έρχεται ο μοριακός αναλυτής

Με δωρεά της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. [ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ] θα προστεθεί σύντομα στον εργαστηριακό εξοπλισμό του νοσοκομείου Καρδίτσας, Μοριακός Αναλυτής (pcr) για τεστ Covid19.

Έτσι, τα δείγματα από την Καρδίτσα δεν θα στέλνονται στη Λάρισα, αλά θα γίνεται ο έλεγχος στην Καρδίτσα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε πέντε ώρες οι ασθενείς θα γνωρίζουν αν είναι ή όχι θετικοί στον Covid19. Έτσι, δεν θα υπάρχει μεγάλη αναμονή στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη διαχείριση των ασθενών στις κλινικές.

 

Υποδειγματική η διαχείριση

Με όλα τα παραπάνω, τις ενέργειες του Δ.Σ. του νοσοκομείου και την αυταπάρνηση που δείχνουν γιατροί, νοσοκόμες και όλο το προσωπικό, στο νοσοκομείο Καρδίτσας γίνεται μια υποδειγματική διαχείριση της κατάστασης.

Μπορεί να υπάρχει αναμονή, αλλά όταν καθημερινά εισέρρεαν στο νοσοκομείο έως και 150 άτομα με ύποπτα συμπτώματα και το 30% έβγαινε θετικό, επόμενο ήταν να περιμένουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μέχρι σήμερα κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός εντατικής, έστω και αν μεταφέρθηκε σε άλλη πόλη (Λαμία – Χαλκίδα – Λάρισα – Τρίκαλα κ.λ.π.).

Στις ΜΕΘ πάντα υπάρχει κινητικότητα και τα κρεβάτια δίνονται πάντα σε όποιον το έχει ανάγκη.

Καλό θα ήταν λοιπόν να σταματήσουν κάποιοι την ανέξοδη κριτική και τα παράπονα και ειδικά αν κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Αν υπάρχουν ευθύνες και όποιοι τις έχουν, υπάρχει χρόνος να βρεθούν. Τώρα οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το σύστημα υγείας με όλες μας τις δυνάμεις, ο καθένας με τον τρόπο του.

Αντί να σκορπάμε πανικό, ας πούμε μια απλή κουβέντα για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και παλεύουν για την υγεία μας.

Όλοι αυτοί κινδυνεύουν καθημερινά και από εμάς ζητάνε απλά να μην βγαίνουμε άσκοπα από το σπίτι και όταν το κάνουμε αυτό να γίνεται με προσοχή.

 

Συνεχίζονται τα «Drive through Rapid testings» για τον κορωνοιό

Σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζονται για όλη την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι την άρση του lockdown στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας οι δωρεάν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid 19 (Rapid Tests) μέσω της δράσης «Drive through testing».

Οι Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού, θα βρίσκονται για το σκοπό αυτό κάθε εβδομάδα στο ίδιο μέρος σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

-Δευτέρα στα Τρίκαλα από 9 π.μ. με 1 μ.μ. (Παλιά ζωαγορά Τρικάλων).

-Τρίτη στη Λάρισα από 10 π.μ. έως 4 μ.μ. (Σκεπαστή αγορά Νεάπολης).

-Τετάρτη στην Καρδίτσα από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. ( Χώρος ετήσιας εμποροπανήγυρης, περιφερειακός).

-Παρασκευή στο Βόλο, από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. (Πανθεσσαλικό Στάδιο).

Εκτάκτως για αυτή την εβδομάδα Drive through testings θα γίνουν επίσης:

- στο Λιβάδι Ελασσόνας την Τετάρτη 25-11-2020, από 10 π.μ έως 2 μ.μ. καθώς και

-στον Αλμυρό Μαγνησίας και

-στην Καλαμπάκα Τρικάλων, σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Τα Drive through testings δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχονται για Covid-19 άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους. Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους και να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους.