1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΪΚΟ ΝΑΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΘΟΛΩΤΟ ΤΑΦΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ - ΞΥΝΟΝΕΡΙΟΥ

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 15:00

Σημαντική σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη είχε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πλημμύρα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», αλλά και για την ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών μνημείων του Νομού μας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής συζήτησε με την Υπουργό για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, εκφράζοντας την ανάγκη να επισπευτούν προκειμένου να τεθεί ξανά σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κ. Μενδώνη τον ενημέρωσε ότι γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 1,2 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου κοντέινερ, όπου θα μεταφερθούν προσωρινά τα αρχαία αντικείμενα από τις αποθήκες, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των επισκευαστικών εργασιών.

Επίσης, ο κ. Κωτσός επανέφερε το ζήτημα αξιοποίησης του Θολωτού Μυκηναϊκού Τάφου των Τοπικών Κοινοτήτων Γεωργικού - Ξυνονερίου και του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα στην Τοπική Κοινότητα Μητρόπολης του Δήμου Καρδίτσας, για το οποίο είχε ο ίδιος καταθέσει Αναφορά στη Βουλή το Μάιο 2020.

Σε ότι αφορά στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα, η Υπουργός είπε πως είχε απορριφθεί η αρχική μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και έτσι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωσή της.

Για δε τον Θολωτό Τάφο Γεωργικού – Ξυνονερίου, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 40.000 Ευρώ που διατίθεται άμεσα για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

Ο κ. Κωτσός έθιξε για άλλη μια φορά την αξιοποίηση της σπηλιάς του εθνικού ήρωα Γ. Καραϊσκάκη στην γενέτειρά του στο Μαυρομμάτι Μουζακίου.

Η κ. Μενδώνη έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση και υλοποίηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων ενόψει του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Περιμένει ωστόσο να παραλάβει από τον Δήμο Μουζακίου τη σχετική μελέτη, για να την εξετάσουν οι τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και να παρθούν αποφάσεις.

Ο κ. Κωτσός εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά και ευχαριστίες προς την Υπουργό για τις ουσιαστικές ενέργειες που κάνει προκειμένου να εκτελεστούν αναγκαία έργα στο Νομό μας.

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, θα επισκεφθεί την Καρδίτσα για να επιβλέψει όλα τα έργα που εκτελεί το Υπουργείου Πολιτισμού στο Νομό και να διαμορφώσει ιδίαν άποψη για τα αρχαία μνημεία της περιοχής μας.