Ομόφωνο ΟΧΙ σε δύο αιολικά πάρκα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 10:17

Γνωμοδότησε ομόφωνα κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο αιολικά πάρκα, στη συνεδρίαση - με τηλεδιάσκεψη - της Τρίτης 26 Ιανουαρίου.

Ομόφωνο ΟΧΙ σε αιολικά πάρκα είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας της Τρίτης 26 Ιανουαρίου, γνωμοδοτώντας αρνητικά κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο αιολικά πάρκα στα βουνά των Αγράφων.

Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα στις θέσεις «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» και «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, και αφορά το κοινό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος με το μεγαλύτερο τμήμα του είναι εντός των ορίων του Δήμου Καρδίτσας.

Τα δύο έργα

1ον «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40MW, στη θέση Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα, των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα αντίστοιχα της εταιρίας ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε.».

2ον «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ, συνολικής ισχύος 46 MW, και των συνοδών υποστηρικτικών έργων, της εταιρίας ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.».

Ο δήμαρχος

Η εισήγηση του δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου ήταν κατά των περιβαλλοντικών μελετών και εισηγήθηκε η γνωμοδότηση να είναι αρνητική.

Ο δήμαρχος μίλησε για πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τα έργα, και επικέντρωσε στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή των Αγράφων μετά τον ΙΑΝΟ, ενώ ανέφερε και την προηγούμενη ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου και στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Για μια ακόμη φορά όμ,ως έκανε γνωστή την θέση του ότι είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά αντιδρά στα συγκεκριμένα έργα στα βουνά.

Τέλος, ανέφερε ότι στο νέο ειδικό χωροταξικό, θα προτείνει τον αποχαρακτηρισμό, από την πολιτεία, των Αγράφων από περιοχή προτεραιότητας εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων, έχοντας ως κύριο επιχείρημα τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο ΙΑΝΟΣ και τις μεγάλες πληγές που άνοιξε.

Οι οικολογικές οργανώσεις

Εκ μέρους των οικολογικών οργανώσεων, τις απόψεις τους ανέπτυξαν εκ μέρους του συντονιστικού Αγράφων στον κ. Στουρνάρα και από το Δίκτυο Αγράφων στον κ. Χρήστο Φασούλα.

Αυτοί ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η σημερινή αρνητική γνωμοδότηση δεν αθωώνει τις διοικήσεις του δήμου για όσα είχαν ψηφίσει στο παρελθών και άνοιξαν τον δρόμο να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης του έργου.

Επίσης, ανέπτυξε τις θέσεις του δικτύου κατά των αιολικών, ενώ δέχθηκε και σχετικές ερωτήσεις από μέλη του Δ.Σ.

Ανέφεραν επίσης ότι μετά τα Δημοτικά Συμβούλια, η μάχη θα δοθεί στα Περιφερειακά Συμβούλια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Επίσης, έκανα γνωστό ότι στην νέα μελέτη οι ανεμογεννήτριες είναι μεν λιγότερες, αλλά είναι υπερδιπλάσιες σε μέγεθος από τις αρχικές, και θα χρειαστεί για την πάκτωση τους περισσότερο τσιμέντο, μεγαλύτεροι μεγαλύτεροι δρόμοι για την μεταφορά και μεγαλύτερη αποψίλωση δάσους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Στην συζήτηση που ακολούθησε, τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι με την αντιπολίτευση να ψηφίζει την πρόταση του δημάρχου, αλλά προηγουμένως να δημιουργεί αντιπαράθεση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σβάρνας χαρακτήρισε τον δήμαρχο «τζάμπα μάγκα», λέγοντας πως ως αντιπεριφερειάρχης το 2012 ενέκρινε ΜΠΕ για τα αιολικά και τώρα είναι εναντίων.

Απαντώντας ο κ. Τσιάκος, ανέφερε πως δεν ενέκρινε κάτι το 2012 και ότι μετά από απαίτηση της αντιπεριφέρειας, η εταιρεία υποχρεώθηκε σε υπογειοποίηση των δικτύων.

Δεν απέφυγε ακόμη να θυμίσει ότι αυτοί που σήμερα κουνάνε το δάκτυλο στην νυν διοίκηση του δήμου, πριν ενάμιση χρόνο συνεδρίαζαν με τα ΜΑΤ στην είσοδο. Τώρα λένε ότι αφουγκράζονται την κοινωνία. Χαρακτήρισε επίσης την συνεδρίαση του Αυγούστου του 2019 ως μία από τις χειρότερες, αν όχι τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κρανιάς τοποθετήθηκε λέγοντας ότι καλή είναι η αρνητική γνωμοδότηση αλλά τα έργα προχωράνε και η αντίδραση πρέπει να δυναμώσει. Είπε ακόμη ότι η νομοθεσία απλοποιεί τα πράγματα για τους εργολάβους και πως η διαβούλευση δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά απλά θα το καθυστερήσει.

Ο κ. Σχορετσανίτης ανέφερε ότι τα Άγραφα είναι σύμβολο λευτεριάς και αντίστασης και όχι εταιρικής εκδούλευσης και πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες να στραφεί σε άλλες μορφές πράσινης ενέργειας, χωρίς να γεμίσουν ανεμογεννήτριες οι κορυφογραμμές.

Ο κ. Ξυλομένος είπε ότι η "κερκόπορτα" άνοιξε επί δημοτικής αρχής Παπαλού την περίοδο 2010-2014 και ζήτησε από τον δήμαρχο να θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό.

Η τελική ψηφοφορία ήταν ομόφωνη και το Δ.Σ. είπε όχι στην έγκριση των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο τα αιολικά πάρκα στα βουνά των Αγράφων.