Σκόνδρα σε Λάππα: Σαν να μην κυβερνήσατε ποτέ, κ. Συνάδελφε

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 20:10

Όψιμο το ενδιαφέρον για το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Είναι θετικό, ότι ένας Βουλευτής αφουγκράζεται τους συμπολίτες του και παραθέτει τα προβλήματα του τόπου του, στην εκάστοτε Κυβέρνηση, προς επίλυση. Πολύ δε πιο αποτελεσματικό είναι, όταν ο βουλευτής αυτός ανήκει στο κυβερνών κόμμα και οι παρεμβάσεις του, γίνονται στο σωστό χρόνο. Όταν διεκδικεί και κερδίζει.

Σίγουρα πάντως, όχι με 2 και 3 χρόνια καθυστέρηση, και εκ του ασφαλούς από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, μεταθέτοντας ευθύνες σε άλλους.

Πρόσφατο παράδειγμα στον νομό μας, οι περιγραφές και οι νουθεσίες, του κατά τα άλλα συμπαθέστατου, συνάδελφουκ. Σπύρου Λάππα, Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που σε πρόσφατο άρθρο του, εξέθεσε τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και τις κενές θέσεις ιατρών, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Επικαλέστηκε δημοσιεύσεις του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και του ιατρού κ. Ντελή, και οι ανησυχίες του είναι σεβαστές, αλλά δυστυχώς παρέλειψε να αναφέρει, ότι τα δεδομένα δημιουργήθηκαν επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ότι λόγω έλλειψης προσωπικού έκλεισαν κλινικές τότε στο Νοσοκομείου Καρδίτσας, ότι το 2017 και το 2018, οι ίδιοι επιστήμονες και φορείς, στους οποίους αναφέρεται, είχαν επισημάνει δημόσια την εν λόγω κατάσταση, τα σοβαρά προβλήματα και τον κίνδυνο υπολειτουργίας του Νοσοκομείου.

Μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης, εύλογα γεννάται το ερώτημα, αν η αντιπολιτευτική μέθοδος της κορωνοκαπηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα «μόλυναν» και την Καρδίτσα.

Καθώς όμως είμαι βέβαια, ότι ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έπεφτε ποτέ τόσο χαμηλά, να δημαγωγεί πάνω στην παγκόσμια πανδημία για μικροκομματικά οφέλη, τον διαβεβαιώνω υπεύθυνα, ότι τα προβλήματα του Νομού, είναι εις γνώσιν των αρμόδιων Υπουργών, κάποια επιλύθηκαν και στα υπόλοιπα, έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.

Θυμίζω, στον όχι και τόσο καλά πληροφορημένο συνάδελφο, ότιη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, στις 12.09.2019, είχαν περιγράψει ακριβώς την κατάσταση, που παρέλαβαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωναν τότε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, αλλά έμενε στα λόγια, όπως συνήθιζε να κάνει σε όλους τους τομείς. Από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ, που είχε προκηρύξει, προσέλαβε μόνο 354, δηλαδή μόλις το εν πέμπτον. Δεν προσέλαβε ποτέ τους 4500 νοσηλευτές, που βρήκε προϋπολογισμένους από την Κυβέρνηση Σαμαρά, αντίθετα κάλυψε τις θέσεις αυτές με το κομματικό του πελατολόγιο.

 

Σήμερα, εν μέσω εκτάκτων συνθηκών, η αντιπολίτευση απαιτεί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Όταν όμως ήταν Κυβέρνηση, σε εποχή φυσιολογική προ κορωνοϊού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, επιδίδονταν στην πρόσληψη επικουρικού. Χαρακτηριστικά, αύξησαν την συγκεκριμένη δαπάνη κατά 335 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 65% σε σχέση με ότι παραδώσαμε το 2015.

Φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του συντρίμμια, παντού, και στην Υγεία. 4 στα 10 νοσοκομεία δεν μπορούσαν να καταρτήσουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. 1 στα 2 νοσοκομεία παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. 8 στα 10 νοσοκομεία είχαν έλλειψη στην στελέχωση των Παθολογικών κλινικών, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

Τέλος, 9 στα 10 νοσοκομεία παρουσίαζε ανεπάρκεια στην στελέχωση του Χειρουργικού Τομέα, του Διαγνωστικού και του Εργαστηριακού Τομέα. Μετά από 4 ½ χρόνια διακυβέρνησης, άφησε 557 κλίνες ΜΕΘ, όταν σύμφωνα με τον μέσο όρο της Ευρώπης, έπρεπε να είναι 1200.

Η Κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, άλλαξε σαφώς προς το καλύτερο,τα πράγματα στην Υγεία. Μένουν βέβαια πολλά ακόμη να γίνουν, και είναι σε προτεραιότητα.

Για να αποκτήσουν μία σωστή εικόνα, κυρίως οι συμπολίτες μου, αλλά και ο κ. Λάππας, αναφέρω γενικά ότι, οι κλίνες ΜΕΘ σήμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις 1300. Σε εποχές προ κορωνοϊού, επί ΣΥΡΙΖΑ, για συμβατικά περιστατικά (τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και γρίπη) καθημερινά 35 συμπολίτες μας, κατά μέσο όρο, βρίσκονταν στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής. Σήμερα, μεσούσης της πανδημίας, η αναμονή είναι 0, είτε για Covid, είτε για συμβατικό περιστατικό.

Δημιουργήσαμε 5000 κλίνες Covid-19 στις 7 υγειονομικές περιφέρειες, για να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Οργανώσαμε 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία έχουν ριχτεί στη καθημερινή μάχη του κορωνοϊού.Από 88.600 επαγγελματίες υγείας, που είχαμε το 2019, τέλος του 2020, ο αριθμός έφτασε στους 101.000. Προσλάβαμε περίπου 8000 ιατρούς και νοσηλευτές. Χωρίς να αναφερθώ εκτενώς, στην συστηματική και ογκώδη εργασία της διενέργειας των τεστ Covidσε σταθερές μονάδες, αλλά και κινητές ομάδες υγείας, που πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 23000 τεστ ημερησίως. Και άρχισε και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

 

Όσο για το Νοσοκομείο της Καρδίτσας,

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, προσελήφθησαν:

  • 7 μόνιμοι ιατροί.

  • 8 επικουρικοί

  • 51 άτομα νοσηλευτικό και βοηθητικό επικουρικό προσωπικό

  • Δαπανήθηκαν 300.000 ευρώ για ανανέωση εξοπλισμού, μετά από 30 χρόνια.

  • Εγκρίθηκε μελέτη 5.500.000 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου

  • Στο νοσοκομείο Καρδίτσας, και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, θα διατεθούν προσεχώς 660 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, για ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών τους.

  • Προκηρύσσονται 10 θέσεις ιατρών, που θα ενισχύσουν το νοσοκομείο μας.

Τέλος, σχετικά με την παρότρυνση του κ. Λάππα, που τονίζει, ότι οι ελλείψεις έπρεπε να αντιμετωπιστούν «χθες», δεν θα διαφωνήσω μαζί του. Πράγματι, από το 2015, πέρασε ικανός χρόνος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του: «σε καιρό πανδημίας, ψεύδη αδιαφορία, αμεριμνησία και «ανεμελιά» είναι επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία και την κοινωνική συνοχή».

Ο αγαπητός συνάδελφος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Τα γεγονότα μαρτυρούν ποιος είναι ειλικρινής, σοβαρός, υπεύθυνος, χρήσιμος και αποτελεσματικός. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι Βουλευτές της ΝΔ Καρδίτσας το αποδεικνύουν καθημερινά, με την πολιτική που ασκούν και τα αποτελέσματα που φέρνουν για τον Νομό μας.

#PressGreece