ΕΛΓΑ - Ν. Δούκας: «Θα διορθωθούν τα λάθη στις εκτιμήσεις των ζημιών».

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 21:57

«Αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος της ζημιάς» ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος.

Συνάντηση με το Δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο καθώς και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας, μετά τις σποραδικές διαμαρτυρίες που υπήρξαν κυρίως για τις χαμηλές εκτιμήσεις αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων. Στη συνάντηση ήταν παρόν και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία αποζημιώσεων στο μηχανολογικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο. Ο κ. Δούκας συνοδεύονταν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχ. Λιόντο και κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Θ. Σκάρλος: «Αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος της ζημιάς»

Προλογίζοντας ο Δήμαρχος Σοφάδων εξήρε τα αντανακλαστικά του ΕΛΓΑ που ακολούθησαν μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε το ακραίο φαινόμενο του Ιανού. Όπως είπε, η χρονιά αναμένονταν ως η καλύτερη των τελευταίων ετών, κάτι που δεν αποτυπώθηκε σε πολλές περιπτώσεις στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ προκαλώντας την εύλογη δυσαρέσκεια των παραγωγών. Ο ίδιος ζήτησε με την διαδικασία των ενστάσεων που θα ανοίξει στα μέσα τις ερχόμενης εβδομάδας να αποζημιωθούν οι αγρότες με τρόπο που θα προσεγγίζει το πραγματικό ύψος της καταστροφής.

Ν. Δούκας: «Θα διορθωθούν τα λάθη -Στην παρούσα φάση δεν ζητάμε χρήματα πίσω»

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο ΕΛΓΑ. Όπως είπε, έγινε απαλοιφή των εκτιμητικών τελών, ενώ μέσα σε ένα μήνα, βάσει της δορυφορικής εικόνας δόθηκαν γενναίες προκαταβολές αποζημίωσης. Υποστήριξε ότι πρόθεση του ΕΛΓΑ ήταν να δοθεί προκαταβολή στο σύνολο των πληγέντων αγροτών αλλά η πληθώρα δηλώσεων ζημιάς δεν έδωσε αυτή τη δυνατότητα, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε εργατικό δυναμικό σε περιοχές χωρίς ζημιά. Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών, κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία του ΕΛΓΑ, ενώ απαλείφτηκε και το πλαφόν στα κιλά.

Αναφερόμενος στην εκτιμητική διαδικασία τόνισε ότι «πιθανόν υπάρχουν περιπτώσεις που να μην ανταποκρίνεται στο δίκαιο της ζημιάς» τονίζοντας ότι γι αυτό υπάρχει και η διαδικασία των ενστάσεων. Όπως είπε ο ΕΛΓΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει, όπως τα τιμολόγια που μπορεί να προσκομίσει ο κάθε παραγωγός, τις παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια, τις ζημιές σε διπλανά χωράφια, ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες αποζημιώσεις. Προειδοποίησε πάντως ότι οι «δίκαιες αποζημιώσεις» δεν αποτελεί προτροπή να κάνουν όλοι ενστάσεις γιατί το αποτέλεσμα για ορισμένους μπορεί να είναι αντίθετο από το προσδοκώμενο.

Για το πλαφόν σημείωσε πως θα συνεκτιμηθούν και παραδόσεις προηγούμενων ετών. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε χαρακτηριστικά πως στόχος είναι «να μην υπάρξει παραγωγός χωρίς δίκαιη αποζημίωση. Λάθη προς τα πάνω μπορεί να έγιναν αλλά δεν θέλουμε κανένα λάθος προς τα κάτω.»

Για όσους είχαν δικαίωμα καταβολής της εισφοράς στον ΕΛΓΑ μέχρι 31 Μαρτίου και σήμερα φαίνονται ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην λάβουν αποζημιώσεις, υπογράμμισε πως είναι ένα αίτημα απόλυτα δίκαιο. Δεσμεύθηκε ότι θα το προωθήσει άμεσα ώστε αυτοί οι αγρότες να μπουν στις πληρωμές του Φεβρουαρίου.

Για την παρακράτηση του 15% τόνισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί καθώς παραβιάζει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σε ότι αφορά την προκαταβολή των 100 ευρώ και για τις περιπτώσεις που το ποσοστό εκτίμησης ζημιάς υπολείπεται του παραπάνω ποσού και δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός από αλλού, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην παρούσα φάση δεν θα ζητηθούν χρήματα πίσω», παραπέμποντας για το μέλλον τις όποιες αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις έλλειψης «μαρτύρων» σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που εξετάζεται και θα δούμε ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των ενστάσεων.

Ν. Καραγιάννης: «Εντολή να «τρέξουν» οι μικροί φάκελοι – Αποζημιώσεις στα μπαζωμένα χωράφια».

Εκτενή αναφορά στη διαδικασία των αποζημιώσεων σε ότι αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό και το έγγειο κεφάλαιο έκανε από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης. Υπενθύμισε αρχικά ότι η διαδικασία έφυγε από τα ΠΣΕΑ και τον ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξουν πολύ πιο γρήγορες αποζημιώσεις. Όπως είπε στη ΠΕ Καρδίτσας κατατέθηκαν συνολικά 2800 αιτήσεις όταν στα Τρίκαλα κατατέθηκαν μόλις 130, ενώ απορρίπτονται εξ αρχή οι μη κατ΄επάγγελμα αγρότες. Τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί πέντε επιτροπές για αυτοψίες και αξιολογήσεις καθώς δεν υπάρχουν γεωπόνοι να στελεχώσουν επιπλέον επιτροπές.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος τονίζοντας πως ο Δήμος Σοφάδων θα συνδράμει στη δημιουργία μιας επιπλέον επιτροπής, τόσο στη στελέχωση αυτής όσο και στη διάθεση οχήματος και οδηγού που απαιτείται.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη έχει δοθεί σαφή εντολή να κλείνουν γρήγορα φάκελοι που αφορούν μικρά ποσά, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί η φάκελοι για 25 κτηνοτροφικές μονάδες.

Μάλιστα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε πως θα αποζημιωθούν και τα μπαζωμένα χωράφια, χωρίς δικαιολογητικά ενώ θα καθορισθεί με βάση την αυτοψία της επιτροπής για το μέγεθος της επιχωμάτωσης.

Μιχ. Λίοντος: «48,8% η μέση εκτίμηση ζημιάς»

Συνοπτικά στοιχεία για τις δηλώσεις ζημιάς και τις εκτιμήσεις ανέφερε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχ. Λιόντος. Όπως είπε στην ΠΕ Καρδίτσας από τα 433.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας δηλώθηκαν με ζημιά τα 421.000 στρέμματα, η μέση εκτιμώμενη παραγωγή ήταν 427 κιλά, ενώ η μέση εκτίμηση ζημιάς ήταν 48,8%.

#PressGreece