Ανοικτή επιστολή του πρ. Διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας Δημήτρη Κεχαγιά

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 08:39

"Η αποδοχή μιας αναγκαστικής παραίτησης και η επόμενη μέρα στο Γ.Ν. Καρδίτσας"

Με αφορμή την αποδοχή της εξαναγκασθείσας παραίτησης μου, ως Διοικητού του Γ.Ν. Καρδιτσας, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, θα ήθελα να παραθέσω τις απόψεις μου, προς προβληματισμό και αποκατάσταση της αλήθειας.

Πρωτίστως, έχω ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους στο πρόσωπό μου και την επαγγελματική μου ιδιότητα τους συνεργάτες, ανεξαρτήτως ειδικότητας και διοικητικής βαθμίδας του Γ.Ν.Καρδίτσας, παλαιότερους στο Γ.Ν.Ασκληπιείο Βούλας, Γ.Ν.Αγία Όλγα, Μ.Κ.Ε. ΑΝΑΣΑ, Ευρωκλινική Παίδων, Γ.Ν.Π. Τζάνειο, Διοίκηση ΙΚΑ, Πολεμική Αεροπορία και φυσικά το Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΑΣ. Επίσης, τους τοπικούς ταγούς, απλούς πολίτες και φίλους που απέκτησα στην Καρδίτσα, αν και δεν έχω δεσμούς εντoπιότητας. Ιδιαίτερα όσους υπέγραψαν και δημoσιοποίησαν σχετικές επιστολές. Για μένα παραμένουν ήρωες και συμπoλεμιστές, όσοι Ιατροί και νοσηλευτές, προσέτρεξαν εθελοντικά σε μια επιμέρους μάχη του covid 19, στην οργάνωση και λειτουργία των 2 Εμβολιαστικών Κέντρων, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς 3 ημέρες νωρίτερα από τη σχετική προθεσμία και χωρίς να επηρεασθεί από μια ατυχή επικοινωνιακά και διοικητικά πρωτοβουλία κάποιων ιατρών του Γ.Ν.Καρδίτσας.

Θα ήθελα να ζητήσω από τους ελάχιστους, που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν ένα ατυχές και εσωτερικό συμβάν του ΓΝ Καρδίτσας, να προβληματισθούν εάν πιστεύουν ότι με την κίνησή τους αυτή βοήθησαν τους συναδέλφους τους, εάν έβλαψαν τη φήμη του Νοσοκομείου, εάν αδίκησαν κάποιους και πως ίσως το να ενημέρωναν τους προϊσταμένους τους πρώτα, θα ήταν πιο δεοντολογικό και σώφρον. Τον ίδιο προβληματισμό θέλω να θέσω στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για το πόσο πιο πολιτισμένη θα ήταν η ενέργεια του να ενημερώσει πρώτα εμένα, ως εκ του Νόμου υπεύθυνο, πάρα να σπεύσει να δρέψει δάφνες στον επικοινωνιακό στίβο, έχοντας την πεποίθηση ότι σ’ αυτόν τον άνισο και παγκόσμιο αγώνα έχουμε κοινό στόχο, τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε με ηθικές αξίες και αρχές.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω κάποια σημαντικά βήματα που έγιναν στο Γ.Ν.Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της μονοετούς θητείας μου, παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη συνδρομή και συσπείρωση του ελλιπέστατου προσωπικού και πέραν όσων προβλέπονταν στο συμβόλαιο αποδοτικότητας που είχα υπογράψει:

 

Καταπολέμηση της από 6ετίας υπάρχουσας Λεγιωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης,

Ανακαίνιση Μ.Ε.Θ.,

Ανακαίνιση Μ.Τ.Ν.,

Λειτουργία Πνευμονολογικού Τμήματος 15 κλινών, το οποίο προβλέπεται στον Οργανισμό από 8ετιας και ουδέποτε είχε λειτουργήσει,

Ολοκλήρωση παλαιού ΕΣΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 350 χιλ. ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,

Συμμετοχή σε δυο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας 962 χιλ. και 250 χιλ. ευρώ αντίστοιχα για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,

Υποβολή πρότασης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 5.415.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση του καθημαγμένου από το 1982 ΓΝΚ και ΚΕΦΥΑΠ, αθροιστικά 22.500 τ.μ.,

Κατάρτιση 3ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου από προσωπικό του Νοσοκομείου, παράλληλα με τα καθήκοντά τους (εξοικονόμηση από 5.000 έως 10.000 ευρώ),

Υποβολή τροποποίησης του Οργανισμού του Νοσοκομείου,

Προμήθεια για αντικατάσταση πλυντηρίων, στεγνωτηρίων, σιδηρωτηρίων,

Προμήθεια εγκατάστασης νέου Ψηφιακού Τηλεφωνικού κέντρου,

Προμήθεια αντικατάστασης νέου κλιβάνου χειρουργείων,

Προμήθεια εγκατάστασης και λειτουργία με ηλεκτρονικές κάρτες, συστήματος για την παρακολούθηση ωραρίου εργαζομένων,

Μείωση κατά 17% των παλαιών χρεών (ληξιπρόθεσμων) σε σχέση με 2019,

Μείωση κατά 18% του δείκτη μέσης διαρκείας πληρωμών σε ημέρες και

Δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης για ασθενείς κι εργαζόμενους.

 

Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αυταπάρνηση εκ μέρους του προσωπικού, πληρώνοντας με την απώλεια της ζωής ενός προσφιλούς μας παθολόγου, αλλά και τις απουσίες πολλών ιατρονοσηλευτών που ασθένησαν στην πρώτη γραμμή, προχωρήσαμε σε:

 

Οργάνωση και λειτουργία ΤΕΠ covid 19,

Μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ covid 19 με 6 κλίνες,

Οργάνωση και λειτουργία ΜΕΘ 4 κλινών κοινών περιστατικών,

Μετατροπή του Πνευμονολογικού τμήματος σε τμήμα νοσηλείας ήπιων και υπόπτων περιστατικών covid 19, φθάνοντας συνολικά τις 72 κλίνες και

Οργάνωση και λειτουργία μονάδος 7 κλινών για τη νοσηλεία υπόπτων περιστατικών στο Παιδιατρικό Τμήμα.

Μετά τον ως άνω ενδεικτικό απολογισμό, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Υπουργό τα κριτήρια της επιλογής μου ως έμπειρου Διοικητού του ΕΣΥ, κατά τα ΜΜΕ, για να ορθοποδήσει ένα παρατημένο -από κάθε άποψη- περιφερειακό Νοσοκομείο.

 

Η διακίνηση του επίμαχου εγγράφου

Με τη γνωστοποίηση της διακίνησης του εγγράφου συναίνεσης από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Υπουργός με κάλεσε τηλεφωνικά απαιτώντας την παραίτησή μου. Παρά το γεγονός ότι, όπως τον ενημέρωσα, το επίμαχο έγγραφο συντάχθηκε και διακινήθηκε εν αγνοία μου από εθελοντές Ιατρούς του Εμβολιαστικού Κέντρου κι ότι αποσύρθηκε πάραυτα, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες, ο κ. Υπουργός επέμεινε στην αρχική του απόφαση, δημοσιοποιώντας αυτήν με την έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της επιμελούς άσκησης των καθηκόντων μου και τη βεβαιότητα ότι το πόρισμα της διαταχθείσας ΕΔΕ θα με δικαίωνε, έθεσα στη διάθεση του κ. Υπουργού την παραίτησή μου, όπως μου ζητήθηκε, με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, εκτελώντας την προφορική εντολή του, ως υποχρεούμουν, αναμένοντας ταυτόχρονα την αποκατάσταση των πραγμάτων και της τρωθείσας τιμής μου από τον κ. Υπουργό, με τη μη αποδοχή της ως άνω αναγκαστικής παραίτησής μου.

Σύμφωνα δε με το εκδοθέν εν συνεχεία πόρισμα της διαταχθείσας ΕΔΕ ουδεμία ευθύνη έχω για το συγκεκριμένο συμβάν και ουδέν πειθαρχικό παράπτωμα μου καταλογίζεται. Η ανωτέρω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι οι ιατροί, που συμμετείχαν στη σύνταξη και διακίνηση του συγκεκριμένου εγγράφου, είχαν δηλώσει εξ αρχής και στη συνέχεια κατέθεσαν ενόρκως ότι ουδέποτε με ενημέρωσαν, αναλαμβάνοντας πλήρως την αποκλειστική ευθύνη για την ενέργεια αυτή. Παρά ταύτα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η απόφαση του Υπουργού, σύμφωνα με την οποία αποδέχεται την από 5/01/20 υποβληθείσα «αίτηση - παραίτηση», όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σ’ αυτή.

 

Η επόμενη μέρα στο Γ.Ν.Καρδίτσας

Με την παύση μου από τα καθήκοντα του Διοικητή του Γ.Ν.Καρδίτσας και τη λειτουργία αυτού με προσωρινή Διοίκηση, στην πιο κρίσιμη υγειονομική περίοδο, διαταράσσεται η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας, απογοήτευσης και έντονης δυσαρέσκειας στο σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου και τους πολίτες του Νομού.

Κε Υπουργέ, πέρα από την προσωπική μου πικρία για την απόφασή σας, εκφράζω κυρίως τη βαθιά μου ανησυχία για τις συνέπειες της αποπομπής μου εν μέσω πανδημίας, τόσο για το κύρος του Γ.Ν.Καρδίτσας, όσο και για την ασφάλεια των πολιτών. Μετά ταύτα, προσκαλείσθε να επισκεφτείτε το Νοσοκομείο Καρδίτσας, προκειμένου να συνδράμετε τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία αυτού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Δημήτριος Χρυσ. Κεχαγιάς

Οικονομολόγος - Σμήναρχος Ε.Α.

#PressGreece