Στη δύσκολη στιγμή το κράτος και η κυβέρνηση ήταν δίπλα μας.

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 16:11

Η τοποθέτηση δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

 

Ο Δήμος Καρδίτσας - ειδικά η πόλη και ορισμένα χωριά στον ορεινό και πεδινό όγκο- χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός». Το φαινόμενο οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν χαοτικό. Η πόλη πλημμύρισε σε μεγάλο μέρος της με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια καταστροφή στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση καθώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο να πλημμυρίζει μια πόλη 45.000 κατοίκων και μάλιστα το πιο ζωντανό κομμάτι της, το εμπορικό κέντρο.

Το παρήγορο για εμάς ήταν ότι τουλάχιστον εκείνες τις δύσκολες ώρες καταφέραμε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Όπως επίσης ελπιδοφόρο ήταν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή μας και έδωσαν τις πρώτες λύσεις. Εσείς ο ίδιος μόλις τρία 24ωρα μετά την καταστροφή ήρθατε στην πόλη μας και στο Δημαρχείο προεδρεύσατε σε σύσκεψη. Ήταν για μας μια πρώτη σοβαρή ένεση αισιοδοξίας μέσα στις απίστευτες δυσκολίες εκείνων των ημερών. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση διέθεσε αρκετά χρήματα για την Καρδίτσα. Χρήματα που πήγαν στους συμπολίτες μου που επλήγησαν είτε στα σπίτια είτε στις επιχειρήσεις τους. Χρήματα που πήγαν στο να καθαριστεί η πόλη και τα χωριά από τους τόνους των φερτών υλικών, να υπάρξει κοινωνική μέριμνα για τους πληγέντες. Χρήματα που πήγαν για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών, που κατευθύνθηκαν προς αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι επίσης χτυπήθηκαν σκληρά. Εμείς ως Δήμος Καρδίτσας, τόσο οι αιρετοί όσο και οι υπάλληλοι, κάναμε ότι ήταν δυνατόν προς δυο κατευθύνσεις: Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην πόλη και στα χωριά και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή που είχε διαρραγεί μέσα στο μικρότερο χρονικό διάστημα και να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που μας δώσατε ώστε να κάνουμε έργο υπέρ του πολίτη.

Ως Δήμαρχος λοιπόν της πολύπαθης Καρδίτσας αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή το κράτος, η κυβέρνηση ήταν δίπλα μας. Έγιναν πολλά σε λίγο χρονικό διάστημα. Όλοι μαζί είχαμε βάλει ένα στοίχημα: Η Καρδίτσα να αποτελέσει το παράδειγμα όπου το κράτος θα ξεπεράσει τις εγγενείς γραφειοκρατικές αδυναμίες του. Το σημερινό αποτέλεσμα μας λέει ότι σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα το κερδίσαμε. Συνεργαστήκαμε άριστα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον περιφερειάρχη μας τον Κώστα Αγοραστό αλλά και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στο πλάι μας.

Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τα στελέχη της κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα μας. Κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Καραμανλής, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Πέτσας, ο κ. Σκρέκας, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Σκάλκος, ο κ. Καραγιάννης, ο κ. Λυκουρέντζος από την πρώτη στιγμή μετά και τις δικές σας κατευθύνσεις στήριξαν την προσπάθεια μας. Όπως φυσικά θέλω να σταθώ στο σημαντικό αγώνα που έδωσαν ο συμπολίτης υπουργός Δικαιοσύνης και οι βουλευτές μας που έκαναν τεράστιες προσπάθειες για την περιοχή τους.

Κλείνω κύριε πρωθυπουργέ λέγοντας ότι κερδίσαμε το στοίχημα της αμεσότητας και της ταχείας επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς. Αντιμετωπίσαμε τα άμεσα προβλήματα ωστόσο όπως ξέρετε μια περιοχή που χτυπήθηκε τόσο σκληρά δεν είναι εύκολο να ανακάμψει. Εκείνο που προκύπτει ως συνολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι με συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους να εκπονήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή. Ένα σχέδιο που να αφορά τόσο στον πρωτογενή τομέα με στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων και των μεθόδων καλλιέργειας όσο και σε άλλους τομείς όπως η ανάπτυξη των μεταφορών καθώς η Καρδίτσα και η Θεσσαλία θα βρίσκονται μετά και την ολοκλήρωση του Ε – 65 σε κεντροβαρική θέση. Μέσα σε αυτό το σχέδιο θα μπορούν πέραν των άλλων να ενσωματωθούν αιτήματα που αφορούν στο χώρο της παιδείας με την ίδρυση σχολής και άλλα που θα πρέπει να εξειδικεύσουμε .

Σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας που δείχνει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον σας για την Καρδίτσα. Θέλουμε σύντομα να σας ξαναδούμε στην περιοχή μας για να σας ξεναγήσουμε και στα έργα υποδομής που προγραμματίζουμε, ελπίζοντας ότι γρήγορα και αποτελεσματικά θα έχουν ολοκληρωθεί.

#pressgreece