Θάνος Σκάρλος σε Πρωθυπουργό: Οφείλουμε να σχεδιάσουμε την «επόμενη μέρα»

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 21:39

Σημεία τοποθέτησης Δημάρχου Σοφάδων στη σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Για πρώτη φορά μετά από τέτοια καταστροφή τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν τόσο γρήγορα, με τόσα πολλά χρήματα για να αποκαταστήσουμε ζημιές από ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λέκκα συναντάται κάθε 100 χρόνια. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση εκτιμά, εργάζεται και αποδίδει πόρους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί η καθημερινότητα αλλά και να εξασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή.

Τα χρήματα όμως που ήρθαν απέδειξαν και κάτι ακόμη. Στα χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση συνήθως μετά από καταστροφές μας επισκέπτονταν πολιτικοί, έλεγαν όλοι ότι θα κάνουμε μελέτες, περνούσαν μερικοί μήνες, το ξεχνούσαν και συνεχίζαμε απ την αρχή. Αυτή τη φορά όμως τα χρήματα ήρθαν την τρίτη μέρα από την καταστροφή. Και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις απέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στο να τα αξιοποιήσει στο έπακρο, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και τεχνογνωσία. Θεσμικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, που πρέπει να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις στο άμεσο μέλλον.

Διότι μπορεί να ήρθαν πάρα πολλά χρήματα αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως κάθε είδους ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση

Οφείλουμε λοιπόν να αλλάξουμε τη φιλοσοφία των υποδομών για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με την μέγιστη αποτελεσματικότητα ακραίες καταστάσεις όπως το φαινόμενο του Ιανού.

Οφείλουμε όμως να δούμε και μπροστά. Πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα και τι θα κάνουμε. Προφανώς, με τη συνδρομή όλων, θα επουλώσουμε τις πληγές του Ιανού. Όμως έχουμε υποχρέωση να οριοθετήσουμε ένα σαφές σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής μας. Με συγκεκριμένα έργα που θα προσδίδουν «προστιθέμενη αξία» στον τόπο μας. Τέτοια έργα αποδεικνύουν διαχρονικά την πολλαπλή αξία τους όπως το φράγμα της Λίμνης Σμοκόβου που διαδραμάτισε καθοριστική σημασία στο να συγκρατηθεί μεγάλος όγκος νερού και να μετριαστούν οι ζημιές στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΠΕ Καρδίτσας.

Σε λίγους μήνες ο πρωτογενής τομέας πρέπει να πάρει μπροστά. Και από τον πρωτογενή τομέα ζει αυτός ο τόπος. Τα αρδευτικά δίκτυα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και πολλοί αγρότες δεν θα μπορέσουν καν να ξεκινήσουν να καλλιεργούν. Πέραν των έργων αποκατάστασης, οφείλουμε να δούμε με προτεραιότητα τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα που εξασφαλίζουν όχι μόνο «πράσινο αποτύπωμα» αλλά μειώνουν σε σημαντικό βαθμό και τις δαπάνες καλλιέργειας.

Η παρουσία σας σήμερα, όπως και η επίσκεψή σας αμέσως μετά τις καταστροφές, σηματοδοτεί πάρα πολλά για τον τόπο μας και κυρίως την διαρκή και μόνιμη συμπαράστασή σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Συμπαράσταση όχι ηθική, αλλά έμπρακτη όπως αποδεικνύουν αναντίρρητα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για ανακούφιση των πληγέντων και αποκαταστάσεις ζημιών.

Είμαι βέβαιος πως με την στήριξή σας θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της περιοχής μας.»

#PressGreece