Σωρεία ελέγχων και προστίμων στην Καρδίτσα για τον covid19

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 18:12

Τις τελευταίες 12 ημέρες έχουν γίνει στο νομό μας 3447 έλεγχοι από την αστυνομία και σημειώθηκαν 124 παραβάσεις.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα επιδεικνύουν οι αστυνομικές υπηρεσίες στον νομό Καρδίτσας σχετικά με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον covid19.

Δυστυχώς, το μεγάλο κύμα που έπληξε τον περασμένο Νοέμβριο και το νομό Καρδίτσας, δεν συνέτισε πολλούς συμπολίτες μας που επιμένουν να καταστρατηγούν τα μέτρα με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι σχεδόν 100 θάνατοι που κατεγράφησαν στο νομό μας από τον covid19 και ανάμεσά τους συμπολίτες μας ηλικίας 33, 45, 53, 55 και 58 ετών, αλλά και την βραχεία νοσηλεία σε εντατικές η σε απλό δωμάτιο εκατοντάδων άλλων, θα έπρεπε να χτυπήσει το καμπανάκι και στους ποιο δύσπιστους. Μια μερίδα όμως πολιτών επιμένει να κάνει του κεφαλιού τους και εδώ έρχεται η αστυνομία να βάλει τάξη.

Να θυμίσουμε πρόσφατο περιστατικό που οδήγησε σε επεισόδιο σε κουρείο της Καρδίτσας και προπηλακισμό του ελεγκτή, επόπτη υγείας, αλλά και προχθεσινό περιστατικό με ιδιοκτήτη καφενείου σε χωριό κοντά στην Καρδίτσα που λειτουργούσε παράνομα με 4 πελάτες.

Στον ιδιοκτήτη επιβλήθηκε πρόστιμο 10000€ και από 300€ σε καθένας από τους τέσσερις πελάτες. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Επίσης, η λειτουργία του καταστήματος αναστάλθηκε για 30 ημέρες, μιας και ο ιδιοκτήτης ήταν υπότροπος.

Πριν από δύο μήνες είχε καταληφθεί να έχει και πάλι ανοικτό το ίδιο κατάστημα και του είχαν επιβληθεί και τότε πρόστιμα και κλείσιμο 15 ημερών.

 

Έλεγχοι και πρόστιμα

Σύμφωνα με στοιχεία από την αστυνομία, τις τελευταίες 12 ημέρες έχουν γίνει στο νομό μας 3447 έλεγχοι και σημειώθηκαν 124 παραβάσεις.

Τα πρόστιμα αναλυτικά

10 πρόστιμα των 150€ επιβλήθηκαν για μη χρήση μάσκας μέσα σε αυτοκίνητα.

8 πρόστιμα των 300€ για μη χρήση μάσκας στο δρόμο

100 παραβάσεις περιορισμού κίνησης με πρόστιμο 300€

2 παραβάσεις για απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων

Στο ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 3000€ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 10000€, 30 μέρες αναστολή λειτουργίας και ο ιδιοκτήτης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο διότι ήταν υπότροπος.

4 παραβάσεις των 300€ επιβλήθηκαν σε πελάτες καταστημάτων.

 

Οι πολίτες δεν πληρώνουν τα πρόστιμα

Στα 30 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα απλήρωτα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από παραβάσεις που έχει βεβαιώσει η ΕΛΑΣ από τον περασμένο Μάιο, χρήματα που θα είχαν διατεθεί βάσει σχεδιασμού για ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας.

Το 57% τω συνολικών προστίμων που έχουν επιβάλει οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ σε παραβάτες των μέτρων τους τελευταίους 8 μήνες, δεν έχει πληρωθεί και έχει καταλήξει στην εφορία .Συνολικά όπως επεσήμανε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης ,στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων έχουν πραγματοποιηθεί 8, 5 εκατ. έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς να βεβαιώνουν 232.000 παραβάσεις.

Το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν για αυτές τις παραβάσεις φτάνει τα 52.000.000 ευρώ με μόνο τα 22.000.000 ευρώ από αυτά είτε να έχουν πληρωθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία από τους παραβάτες είτε βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ενστάσεων. Στην πλειονότητα τους πρόκειται για πρόστιμα των 300 ευρώ που αφορούν είτε τη μη χρήση μάσκας είτε παράνομες μετακινήσεις καθώς συνολικά έχουν καταγραφεί 168.996 παραβάσεις.

Υπάρχουν όμως και μεγαλύτερα απλήρωτα πρόστιμα που σχετίζονται με την παράνομη λειτουργία καταστημάτων και που πολλές φορές το ποσό είναι πενταψήφιο ανάλογα με την παράβαση.

Συνολικά οι ελεγκτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 798 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων, βεβαιώνοντας τα αντίστοιχα πρόστιμα, με αρκετά από αυτά να έχουν μείνει απλήρωτα.

#PressGreece