Β. Τσιάκος: Πόλη που αξίζει να ζεις, θέλουμε να είναι η Καρδίτσα τα επόμενα χρόνια...

λέει στην ΑΛΗΘΕΙΑ και το pressgreece.gr, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Προχωρούμε μεγάλα έργα, σχεδιάζουμε και διεκδικούμε καινούργια. Θεωρούμε ότι η Καρδίτσα στα επόμενα χρόνια θα είναι μια διαφορετική πόλη. Μια πόλη που αξίζει να ζεις.

Ευχές και για το ξεκίνημα του pressgreece.gr

Συνέντευξη στον Γιώργο Αμβροσίου

«Εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει», ένα τραγούδι χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος για να μας πει πόσο διαφορετικοί έγιναν πλέον οι στόχοι της δημοτικής αρχής, μετά την πανδημία και τον ΙΑΝΟ.

Μια πόλη που όπως μας λέει, θέλει στα επόμενα να είναι μια διαφορετική πόλη. Μια πόλη που αξίζει να ζεις.

Για την μείζονα αντιπολίτευσηαναφέρει ότι μέχρι στιγμής αποτελεί τροχοπέδη και βαρίδι για την πόλη της Καρδίτσας. Το μόνο που την νοιάζει είναι να πάρει τη «ρεβάνς».

Όσο αφορά όσα λέγονται για αδιαφάνεια, τονίζει: Όλα γίνονται απολύτως νόμιμα, απολύτως ηθικά και με τη μέγιστη διαφάνεια.

Η συνέντευξη

Ερ: κ. Δήμαρχε, ενάμιση χρόνο από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, ποιά είναι η γεύση που σας άφησε αυτό το διάστημα;

Απ: Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία κ. Αμβροσίου να βρίσκεσαι στο αξίωμα του Δημάρχου Καρδίτσας. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας σύγχρονος Δήμος, με αρκετά ανοικτά ζητήματα αλλά και με μεγάλες προοπτικές. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας δυναμικής περιοχής, η οποία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κυρίως μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, μπορεί στην κυριολεξία να απογειωθεί. Αυτή η προοπτική είναι που με έκανε να επιδιώξω την εκλογή μου στο αξίωμα του Δημάρχου. Επιπλέον ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος καθημερινής όσμωσης με τους πολίτες και θα έλεγα ότι αυτή η διαδικασία με γεμίζει ως άνθρωπο άλλα και ως αυτοδιοικητική οντότητα.

Ερ: Πόσο δύσκολο είναι για έναν αιρετό να αντιμετωπίζει φαινόμενα σαν αυτό του ΙΑΝΟΥ και πόσο μεγάλη ήταν η πίεση εκείνες τις ημέρες;

Απ: Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που δεν περιγράφεται με λόγια. Όποιος δεν βίωσε εκείνες τις στιγμές, πραγματικά δεν είναι εύκολο να καταλάβει αυτό που ζήσαμε τόσο εμείς όσο και όλοι συμπολίτες μας, που ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε μέσα στο νερό. Οι ώρες της καταστροφής μας βρήκαν και εμένα και τους συνεργάτες μου στο δημαρχείο να δίνουμε μάχη. Τα προβλήματα απίστευτα, οι στιγμές δραματικές. Από κάποια στιγμή και μετά και αφού η πόλη είχε πλημμυρίσει, ξέραμε ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες, ξέραμε ότι ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα για την Καρδίτσα. Όμως επικεντρώσαμε σε αυτό που ήταν το ζητούμενο εκείνες τις τραγικές ώρες: Να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Θεωρώ ότι αυτό το στόχο σε μεγάλο βαθμό τον πετύχαμε. Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Στράτου, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των ανθρώπων του Δήμου, της Περιφέρειας, του ΕΚΑΒ σώθηκαν δεκάδες ζωές. Και φυσικά από το πρωί της επόμενης ημέρας άρχισε η πολύ δύσκολη προσπάθεια της αποκατάστασης και η προσπάθεια να αποζημιωθούν οι συμπολίτες μας τόσο ως ιδιώτες αλλά και ως επιχειρηματίες.

Ερ: Από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, λέγατε ότι θα ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για να υπάρξουν αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις και γενικά να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Τα όσα έγιναν ή θα γίνουν, σας αφήνουν ικανοποιημένους;

Απ: Όλοι μας έχουμε δυσάρεστες εμπειρίες σχετικές με τον αργό τρόπο που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο στην περίπτωση της Καρδίτσας νομίζω ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Θυμίζω ότι το μεσημέρι του Σαββάτου κλιμάκιο υπουργών με τη συμμετοχή του συμπολίτη υπουργού κ. Τσιάρα αλλά και του κ. Σκρέκα, του κ. Λιβάνιου καθώς και του Γ.Γ. υποδομών κ. Καραγιάννη βρέθηκε στην Καρδίτσα. Μαζί τους κάναμε την πρώτη σύσκεψη στο Δημαρχείο. Κομβικό σημείο κατά την άποψη μου στην εξέλιξη των πραγμάτων είχε η επίσκεψη στο νομό μας του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη τρεις ημέρες μετά την καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός ήρθε στο Δημαρχείο ενημερώθηκε από εμένα και από τους άλλους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και κυρίως απέκτησε ο ίδιος εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Στη συνέχεια έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για καταγραφή των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο και φυσικά και στις δημόσιες υποδομές. Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος Καρδίτσας θέλω να πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως. Κινηθήκαμε σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα: Να καθαρίσουμε την πόλη και τα χωριά. Να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους λάσπης και σκουπιδιών, να πλύνουμε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες. Επίσης παράλληλα αναλάβαμε να δώσουμε το επίδομα των πρώτων βιοτικών αναγκών (600 ευρώ) καθώς και να κάνουμε εκτιμήσεις για τις ζημιές στις οικοσκευές (έως 6000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο). Ολοκληρώσαμε πολύ γρήγορα τον καθαρισμό της πόλης και δώσαμε στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, τα χρήματα που δικαιούνταν για τις αποζημιώσεις στα εξακοσάρια και στα εξαχίλιαρα. Σ

ήμερα πλέον στο κομμάτι αυτών των αποζημιώσεων έχουν μείνει λίγες εκκρεμότητες που αφορούν κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα διεκδικήσαμε αποκαταστάσεις των ζημιών στις δημόσιες υποδομές. Ήδη έχουν δοθεί αρκετά χρήματα αλλά εκείνο που σας λέω είναι ότι στο τομέα των δημόσιων υποδομών τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Σε ότι αφορά τον Ιανό θεωρώ ότι η Καρδίτσα κατάφερε πολύ γρήγορα να ξεπεράσει την κρίση που δημιουργήθηκε, με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής.

Ερ: Εν μέσω πανδημίας, είδαμε τους εργαζόμενους του δήμου να υπερβάλλουν εαυτό; Πως το σχολιάζετε;

Απ: Ναι πράγματι έχετε δίκιο. Οι εργαζόμενοι του Δήμου έκαναν πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπει το τυπικό μέρος των καθηκόντων τους. Αναλογιζόμενοι και οι ίδιοι το βάρος της ευθύνης που τους αντιστοιχεί για την ανόρθωση της πόλης, θεωρώ ότι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Δούλεψαν πολύ περισσότερο και εκτός ωραρίου για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας τη δουλειά που ανέλαβε ο καθένας τους. Θεωρώ ότι είχαν και αυτοί μεγάλο μερίδιο συνεισφοράς στο να θεωρείται η Καρδίτσα «πρότυπο αντίδρασης» μετά από μια τέτοιου μεγέθους φυσική καταστροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι στις φυσικές καταστροφές που ακολούθησαν όπως εκείνη της Σάμου, της Κρήτης και τώρα τελευταία των σεισμών που χτύπησαν τη Θεσσαλία, οι ιθύνοντες επικαλούνται την περίπτωση της Καρδίτσας και της δουλειάς που έγινε εδώ.

Ερ: Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική για πολλά θέματα. Μιλάει για αναθέσεις και αδιαφάνεια. Τι απαντάτε;

Απ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η αντιπολίτευση στο Δήμο Καρδίτσας δεν είναι κάτι το ενιαίο. Υπάρχει η αντιπολίτευση που ασκείται με θεσμικό τρόπο από το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αποφεύγει τις προσωπικές επιθέσεις και λειτουργεί κάτω από τη δική της πολιτική οπτική. Πρόκειται για αντιπολίτευση η οποία διαχρονικά θα έλεγα ελέγχει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και σε αρκετές περιπτώσεις καταθέτει προτάσεις.

Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της αντιπολίτευσης, που είναι η μείζονα, η οποία μέχρι στιγμής αποτελεί τροχοπέδη και βαρίδι για την πόλη της Καρδίτσας. Το μόνο που την νοιάζει είναι να πάρει τη «ρεβάνς». Με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να αποδείξει ότι «αδικήθηκε» από τον κόσμο όταν καταψηφίστηκε στις τελευταίες εκλογές. Είναι μια αντιπολίτευση η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την υστεροφημία κάποιων προσώπων που η Καρδίτσα έχει θέσει στο περιθώριο. Αυτή η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση στο Δημ. Συμβούλιο και μονίμως καταγγέλλει. Τώρα σε ότι αφορά τα περί αναθέσεων, αδιαφάνειας κ.λπ., το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα έπρεπε κάποιοι να ντρέπονται που χρησιμοποιούν την τακτική του Γκέμπελ «πες, πες κάτι θα μείνει». Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας βρίσκεται λόγω του Ιανού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή των έργων. Όλα γίνονται απολύτως νόμιμα, απολύτως ηθικά και με τη μέγιστη διαφάνεια. Εξάλλου για αυτό και δεν υπάρχει κανένα απολύτως κώλυμα στο να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες. Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι όλες οι πράξεις και οι αποφάσεις που κάνει ή λαμβάνει η Δημοτική Αρχή, ελέγχονται από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Αν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό πιστεύετε ότι δεν θα το είχαν εντοπίσει;

Ερ: Τώρα που ζήσατε για έναν διάστημα τα προβλήματα του δήμου Καρδίτσας, ποιό είναι το όραμα που έχετε στο μυαλό σας. Τελικά, τι δήμο ονειρεύεστε;

Απ: κ. Αμβροσίου θα ήθελα να απαντήσω με τους στίχους ενώ ωραίου ελληνικού τραγουδιού που μεταξύ άλλων λέει: «εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει». Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν συγκλονιστικά γεγονότα που αλλάζουν έστω και προσωρινά τις προτεραιότητες μας. Είναι η πανδημία που έχει πλήξει όλο τον κόσμο και φυσικά το χαοτικό καιρικό φαινόμενο του Ιανού που έπληξε την περιοχή μας. Θυμίζω ότι πριν την πανδημία είχαμε ξεκινήσει να δημιουργούμε μια Καρδίτσα πιο εξωστρεφή, με περισσότερες ευκαιρίες, πιο αναπτυγμένη, πιο ενδιαφέρουσα. Καταφέραμε να βγούμε πρώτη πόλη στην Ευρώπη ανάμεσα σε πλέον των 3000 συμμετεχόντων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που διοργανώσαμε.

Η πόλη μας είχε θέση σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα που έκαναν αναφορές στο γεγονός. Καταφέραμε να διοργανώσουμε μοναδικές εκδηλώσεις στο «Μαγεμένο Δάσος» που έφεραν χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή μας δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας και εξωστρέφειας. Η πανδημία - προσωρινά μόνο - έχει κάνει τα παραπάνω να ατονήσουν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι όλα αυτά αλλά και πολλά ακόμη είναι στην ατζέντα μας. Ως δημοτική αρχή σας λέω ότι αυτό το διάστημα θέτουμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Για την ημέρα που η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα περάσουν στο παρελθόν. Αυτό που τώρα κάνουμε είναι να δημιουργούμε την υποδομή που απαιτείται ώστε όταν ξεφύγουμε από την υγειονομική κρίση, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το κομμάτι της ανάπτυξης που μας ανήκει. Προχωρούμε μεγάλα έργα, σχεδιάζουμε και διεκδικούμε καινούργια. Θεωρούμε ότι η Καρδίτσα στα επόμενα χρόνια θα είναι μια διαφορετική πόλη. Μια πόλη που αξίζει να ζεις.

Για το pressgreece.gr

Και κάτι τελευταίο κ. Αμβροσίου. Διαπίστωσα τελευταία ότι συμμετέχετε σε ένα πολύ ωραίο εγχείρημα με πανελλαδική διάσταση. Μιλάω για την νέα σας πανελλαδική ιστοσελίδα pressgreece.gr.

Βλέπω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εγχείρημα με την συμμετοχή εκδοτών από όλη την Ελλάδα και εύχομαι να στεφθεί από επιτυχία. Άλλωστε, θα ήταν ευχής έργον όλοι οι ντόπιοι επιχειρηματίες να διαπνέονται από εξωστρέφεια.

Ειδικά σε σας, η ευχή μου είναι να έχετε επιχειρηματική επιτυχία και αυτό θα γίνει με αντικειμενικές και φρέσκιες ειδήσεις, κάτι που εσείς το κάνετε πράξη στο νομό μας εδώ και 30 χρόνια.

#pgnews

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ

#ΤΟΠΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ