Ποια επιδόματα θα καταβάλλονται με όριο ανάληψης μετρητών στο 50%

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 11:46

Mέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος, θα καταβάλλεται η πλειοψηφία των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με σχετική διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου θα εξαιρούνται από τη χρήση προπληρωμένης κάρτας. Στόχος της διάταξης είναι η απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής από διαφορετικούς φορείς, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος των δημοσίων εσόδων και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για τη χρήση της άυλης προπληρωμένης κάρτας για το υπόλοιπο 50%, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, αναμένεται να δοθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή τον τοκετό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση έως το τέλος του χρόνου.

Για την πραγματοποίηση της μεταρρύθμισης, οι τράπεζες είναι εκείνες που θα αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους, έργο που το κόστος του υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Όταν ολοκληρωθούν, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να προωθηθεί η ανάληψη του έργου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας θα διατίθενται τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, αναδοχής, στέγασης, διατροφής, ανεργίας κ.α.

Πηγή: magnesianews.gr