74 νεκροί, 187 τραυματίες από τη φονική φωτιά στο Μάτι

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 17:39

Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν την τραγωδία με τις πυρκαγιές που βιώνει η Αττική το τελευταίο 24ωρο.

Ο τραγικός απολογισμός, μέχρι χθες το μεσημέρι επίσημα ήταν 74 νεκροί και 187 οι τραυματίες εκ των οποίων οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση.

Τραγωδία δίχως τέλος στην Αττική, όπου από την Δευτέρα κατακαίγονται δασικές εκτάσεις στα Γεράνεια Όρη, στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας και στον Κάλαμο Ωρωπού.

Δραματικά ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής πλέον οι νεκροί ανέρχονται σε 75 και οι τραυματίες σε 187.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι δέκα νεκροί εντοπίστηκαν στο Μάτι. Συγκεκριμένα, σε ένα καμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα άτομα, ενώ αριστερά από αυτό, μέσα σε σπίτι, άλλοι τέσσερις και κάτω στην πλαγιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί.

Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την λεωφόρο Μαραθώνος. Από τους σάκους για τη μεταφορά των σορών, τρεις είναι μικρού μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι, δυστυχώς, πρόκειται πιθανότατα για παιδιά.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες για τους νεκρούς στο σπίτι, πρόκειται για μητέρα με τις δύο ανήλικες κόρες της, 5 και 6 ετών, και την γιαγιά της οικογένειας, που βγήκαν από το σπίτι τους και έτρεξαν στο δάσος για να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στο ίδιο σημείο, σε αυτοκίνητο, έχει εντοπιστεί απανθρακωμένη οικογένεια -γονείς και δύο παιδιά.

Ένας ακόμη άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός μέσα από καμένο αυτοκίνητο, έξω από την ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή, όπου νωρίτερα είχαν βρεθεί νεκροί άλλοι 26 άνθρωποι. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα πολλοί, που αναζητούν τους δικούς τους.

Περιοχές όπως το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς, η Ραφήνα, το Κόκκινο Λιμανάκι, η Κινέτα έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε ένα από τα πιο φονικά περιστατικά πυρκαγιών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς, περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από την Κύπρο ξεκινούν για την Αθήνα δυνάμεις της πυροσβεστικής αποτελούμενες από 60 μέλη πυρόσβεσης, 20 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 20 δασοπυροσβέστες και 20 μέλη της πολιτικής Άμυνας και θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η διευθέτηση για τη συνδρομή των Κύπριων πυροσβεστών έγινε έπειτα από οδηγίες του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη της ελληνικής κυβέρνησης Νίκο Τόσκα, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια.

Ανείπωτη τραγωδία με 26 νεκρούς

Με το πρώτο φως της ημέρας τουλάχιστον 26 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα σε ένα οικόπεδο στον παραθαλάσσιο οικισμό Μάτι. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όλοι τους ήταν μέσα σε αυτοκίνητα, τα οποία βρέθηκαν καμένα στον δρόμο δίπλα στο οικόπεδο.

Τραγική ειρωνεία, 30 μέτρα πριν από την ακτή, οι άνθρωποι -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- προσπάθησαν να φτάσουν στην παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην περιοχή Αργυρά Ακτή, περνώντας μέσα από χωράφι. Για κακή τους τύχη όχι μόνο εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, αλλά η πρόσβασή τους στο νερό ήταν αδύνατη, καθώς μπροστά τους ήταν γκρεμός. Στην Αργυρά Ακτή τούς περίμεναν τα πλοιάρια που από νωρίς επιχειρούσαν διασώσεις.

Νεκρό βρέφος 6 μηνών από τη φονική πυρκαγιά

Ένα βρέφος μόλις 6 μηνών έχασε τη ζωή του από τις φονικές πυρκαγιές.

Οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

Εκεί τους περισυνέλεξε σκάφος και τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο βρέφος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών έπειτα από λίγη ώρα άφησε την τελευταία του πνοή.

Πολλά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή υπέστησαν ζημιές, αυτοκίνητα κάηκαν, πολίτες εγκλωβίστηκαν και υπέστησαν εγκαύματα, ενώ απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους παιδιά από κατασκηνώσεις.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, αγνοούνταν 10 τουρίστες, οι οποίοι μπήκαν σε μια βάρκα προκειμένου να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα. Λίγο αργότερα ο λοστρόμος του πλοίου Speedrunner που κατέπλεε στο λιμάνι της Ραφήνας είδε μέσα στη θάλασσα ανθρώπους να κολυμπούν. Το πλοίο αμέσως έκοψε ταχύτητα και κατέβασε σωστική λέμβο, η οποία και τους διέσωσε.

Κλήση προκειμένου να παραλάβει εγκλωβισμένους από παραλία στην περιοχή Μάτι Αττικής δέχθηκε το Λιμενικό Σώμα.

Η ομάδα ατόμων είχε εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω της πυρκαγιάς που μαινόταν στην περιοχή και στο σημείο έσπευσαν πλωτά του Λ.Σ. για να τους παραλάβουν.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, για την απομάκρυνση των κατοίκων επιστρατεύτηκαν ένα αρματαγωγό και μια φρεγάτα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων στέλνοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολίτες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία. Για τυχόν κι άλλους τραυματίες από τις πυρκαγιές τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Έπειτα από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έκαναν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν το μέτωπο, ωστόσο το έργο τους δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανήματα κ.ά.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στα ΜΜΕ έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο μέτωπο, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να το διακόψουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Πρόσθεσε επίσης πως η φωτιά διεκόπη προς το Νταού Πεντέλης, αλλά κινείται νοτιοδυτικά προς τη Ραφήνα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αττική

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Αττική σπέρνοντας τον θάνατο διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η κυρία Δημητρίου διαβίβασε σειρά δημοσιευμάτων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.