«Λαγός» ο Ξυδάκης;

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 19:10

Να συζητηθεί σοβαρά στη Βουλή το θέμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Τσιρώνης: Θα μας έπαιρνε η Γερμανία μπιρ παρά - Βέττας: Δεν είναι καν πολιτική άποψη αυτό - Κουμουτσάκος: Στρώνουν χαλί δραχμής - Λοβέρδος: Απολύτως επικίνδυνες δηλώσεις - Θεοδωράκης: Να συζητήσουμε και για το χορό του Ζαλόγγου;

Συναγερμός: Ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων, μειώνονται οι καταθέσεις, δεν κάνουν πίσω οι δανειστές.

 

Να συζητηθεί σοβαρά στη Βουλή το θέμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Ο πρώην υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού, το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υποστήριξε πως η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ανοίγουν την κουβέντα περί Grexit. «Άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω;».

Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».

«Μερικές φορές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα» κατέληξε στην συνέντευξή του ο Ν. Ξυδάκης.

Υπουργοί- αντιπολίτευση κατά Ξυδάκη για τη δραχμή

Την ώρα που τόσο υπουργοί της κυβέρνησης όσο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν σφόδρα για τη δήλωση Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του τα κάνει... χειρότερα καθώς επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί «γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».

Ο κ. Ξυδάκης επανέφερε μάλιστα το θέμα που είχε θίξει το καλοκαίρι του 2016 παρά την ξεκάθαρη δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το αν σκέφτηκε να βάλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ότι «ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα. Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ. Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση, επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όση έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας».

Στη νέα του δήλωση ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση αν και προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή».

«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στη δήλωσή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον αδειάζουν Τσιρώνης - Βέττας

Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».

Ακόμα πιο μεγαλοπρεπές ήταν το «άδειασμα» από το συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα.

Όπως είπε η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη».

«Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η επιστροφή στην εθνική νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον κάθενα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».

«Δεν χρειάζεται να ταΐζουμε με δραχμές τον πεινασμένο για Grexit κ. Σόιμπλε» σχολίασε επίσης ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.

ΝΔ: Στρώνει χαλί δραχμής η κυβέρνηση; Τι σχεδιάζουν

Σχολιάζοντας την δήλωση Ξυδάκη, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε για προκλητική «γραμμή» Σόιμπλε που τηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Μετά τη δήλωση του κ.Ξυδάκη στον ΣΚΑΪ πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη δραχμή, ο κ.Κουμουτσάκος σχολίασε με ένα αιχμηρό tweet «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» σχολίασε ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Τσίπρας

Οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη “περί δραχμής” (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας παράλληλα ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».

Λοβέρδος: Μην τολμήσετε!

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

Θεοδωράκης: Μήπως να συζητήσουμε και το χορό του Ζαλόγγου;

Με ένα αιχμηρό σχόλιο στο Twitter αντιμετώπισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή.

«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρακης στο Twitter.

Παπανδρέου: Ανεπίδεκτοι μαθήσεως και επικίνδυνοι για τη χώρα

«Οι "αυταπάτες" ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται, δια στόματος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου τους, κ. Ξυδάκη» τόνισε σε ανακοίνωση του το «Κίνημα» του Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «οι ιδέες της «φαντεζί ομάδας διαπραγμάτευσης», η ερήμην του Ελληνικού λαού προετοιμασία ενός Plan B, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βαρουφάκης από το 2015, δεν εγκαταλείφθηκαν, παρά το μέχρι τώρα δυσθεώρητο κόστος τους - για την Εθνική Οικονομία, το χρέος και τα νοικοκυριά».

Συναγερμός...

Στο 8% σκαρφάλωσε μέσα σε μία εβδομάδα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου - Μέτρα «εδώ και τώρα» ζητούν οι Ευρωπαίοι - Κλίμα 2015 δημιουργεί η δήλωση του «λαγού» Ξυδάκη για τη δραχμή.

Βαριά σύννεφα συγκεντρώνονται ξανά, πάνω από την Ελλάδα, με την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία δημιουργώντας ανησυχία για άτακτες εξελίξεις.

Μετά το τελεσίγραφο των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Αντί απάντησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, ήρθε η βόμβα του Νίκου Ξυδάκη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τη δραχμή η Ελλάδα... μεγαλούργησε».