Το αφεντικό τρελάθηκε...

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 19:45

Που το πάει ο Αλέξης Τσίπρας και μοιράζει λεφτά, την ίδια ώρα που περικόπτει ΕΚΑΣ, επιδόματα σε φοιτητές, ανεβάζει φόρους σε επιχειρήσεις και εκτινάσσει τις ασφαλιστικές εισφορές;

Το παρασκήνιο οργιάζει ότι περιμένει την αντίδραση των δανειστών για να κάνει ηρωική έξοδο και να λέει προεκλογικά ότι μείωσε το χρέος και έδωσε λεφτά στους αδύνατους...

Το ερώτημα που κυριαρχεί από το βράδυ της Πέπμτης, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα είναι "Που το πάει"; Γιατί, τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την κίνηση, ούτε σε Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό και ειδικότερα στις Βρυξέλλες. Ο Α.Τσίπρας έδωσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια "ζεστό" χρήμα σε μεγάλες ομάδες πολιτών και παραδέχθηκε ότι η επιβολή ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίο, ήταν μια αχρείαστη πράξη.

Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι είναι κακό να δίνει μια κυβέρνηση λεφτά στο λαό, αλλά το θέμα είναι που τα βρίσκει. Αυτού έχει ξεσκίσει τον λαό στην υπερφορολόγηση και έχει περικόψει όλες τις παροχές, έρχεται τώρα και μοιράζει 300άρια και νομίζει ότι έτσι καθάρισε.

Από την νέα χρονιά μάλιστα θα γίνει μια ακόμη σφαγή, για να βρεθούν και άλλα λεφτά να δοθούν του χρόνου. Δηλαδή, μας τα παίρνουν όλο το χρόνο και στο τέλος μας δίνουν και μια γαλοπούλα!

Να πάμε και λίγο παρακάτω; Λένε ότι ο Τσίπρας παρέβη την άτυπη συμφωνία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά με την τρόικα ή το κουαρτέτο των δανειστών που έλεγε, ούτε ευρώ παροχή! Και μάλιστα το έκανε εν μέσω τελικής διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και ερωτήματος για το αν θα υπάρξουν και ποια θα είναι τα πρόσθετα εισοδηματικά μέτρα μετά το 2018!

Μετά την-αναμφισβήτητη, αλλά και ανολοκλήρωτη-επιτυχία μείωσης του χρέους μέσω χρονικής επέκτασης και επιτοκιακής αναδιάρθρωσης, δίνει λεφτά σε κάπου 3 εκατομμύρια πολίτες (αφού οι 1.600.000 συνταξιούχοι έχουν και οικογένειες στις οποίες θα διαχυθεί αυτός ο ταπεινός, μεν, αλλά πολύ σημαντικός για την πείνα που επικρατεί στην χώρα, μισθός) και καταργεί προβλέψεις εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό με την αναβολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου!

Στις Βρυξέλλες "παραμιλάνε", αλλά ο Α.Τσίπρας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αν προετοιμάσει την κατάσταση, αν και εφ΄ όσον ΕΕ και ΔΝΤ δεν υποχωρήσουν σε μια "λογική" συμφωνία στην β΄ αξιολόγηση: Τις εκλογές στις οποίες θα καταφύγει αν επιμείνουν να ζητούν αυτά που ζητούν, ειδικά σε εργασιακά και περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, με την απειλή πάντα του "κόφτη" τον ερχόμενο Απρίλιο.

Κι έτσι, να αφήσει την β΄ αξιολόγηση για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Τις οποίες εκλογές και να χάσει, θα τις χάσει πλέον με "ψηλά το κεφάλι" πλέον (ή έτσι νομίζει): Πήρε μείωση χρέους κι έδωσε λεφτά.

Κι έτσι θα μείνει η β΄ διαπραγμάτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γεννηματά και τους λοιπούς του "τόξου των Βρυξελλών".

Θα βγει πλέον εκτός του "καραβανιού" σε ρόλο "Ινδιάνου" που θα τοξοβολεί από την αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας την επιστροφή στην εξουσία, σε δύο χρόνια το πολύ όταν η νυν κυβέρνηση θα έχει και αυτή "καεί" (ή έτσι νομίζει)...

Εκτός και αν του δώσουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αυτό που θέλει, αναλογιζόμενες ότι καλύτερα "ένας Τσίπρας στην κυβέρνηση", παρά "ένας Τσίπρας στα κάγκελα".

Οι αντιδράσεις των δανειστών τις επόμενες ώρες θα δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα...

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά

- Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

- Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

- 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Ποιά νησιά εξαιρούνται από τον ΦΠΑ

Η αναστολή του ΦΠΑ που προαναφέραμε, αφορά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, έχουν πληγεί ιδαίτερα λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστής του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αντιπολίτευση: Κοροϊδεύει και πάλι...

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τον μπoναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΝΔ: Απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός

«Πανικόβλητο, απερχόμενο και φοβισμένο» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

ΠΑΣΟΚ: Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι -Ερχονται μέτρα 4,5 δισ. ευρώ ακόμη

Με την λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι» απάντησε το ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες Τσίπρα.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του η Χ. Τρικούπη, «εμείς δεν θα πράξουμε ότι ο κ.Τσίπρας, που λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το 2014» καθώς «σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ έστω και για μια φορά».

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ωστόσο ότι:

Οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι), πλήρωσαν σε πρόσθετα μέτρα 7,2 δις ευρώ λόγω του μνημονίου Τσίπρα την διετία 2015/2016.

Ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ (οι μισοί το 2016 και οι άλλοι το 2017).

Ότι το 2017 οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα πληρώσουν 2,4 δις περισσότερα σε φόρους και οι συνταξιούχοι θα χάσουν ακόμη 750 εκ ευρώ περίπου.

Ότι με τους χειρισμούς του κ Τσίπρα έρχονται μέτρα 4,5 δις ευρώ ακόμη.

«Άρα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα την λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει: «Μόνο που το άγριο κάψιμο του Λαού μας δεν θα ξεχαστεί με τις προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές. Ας είναι βέβαιοι για αυτό».

Όσο για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι την πρότεινε πριν ένα μήνα στην Χίο η Φώφη Γεννηματά και το επανέφεραν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 29/11/2016. «Έστω και την τελευταία στιγμή μας άκουσαν» καταλήγει.

ΚΚΕ: Προκλητική κοροϊδία, διανέμουν ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα

Καυστικό σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το «προκλητική κοροϊδία».

«Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό κι ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ελέω δεύτερης αξιολόγησης και απόφασης Eurogroup, μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα, στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει», τόνισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε:

Ποτάμι: Με το ένα χέρι μοιράζει τους νέους φόρους που βάζει

«Λίγο πριν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει ένα νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνταξιούχους» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι, σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

«Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Ετσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα. Οσο για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είναι κάτι που επιβαλλόταν να γίνει όπως επιμόνως ζητούσε όλη αυτή την περίοδο το Ποτάμι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενωση Κεντρώων: Οικουμενική ή εκλογές

Ως «κύκνειο άσμα» του Αλέξη Τσίπρα θεωρεί η Ενωση Κεντρώων το διάγγελμα του Πρωθυπουργού με την εξαγγελία παροχών σε χαμηλοσυνταξιούχους.

«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί διετία, όπως άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, ξεζούμισε τον απλό κόσμο, εμφανίστηκε τώρα να μοιράζει το περίσσευμα της λιτότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος Λεβέντη. Οπως υπογραμμίζεται «πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του» και η Ενωση Κεντρώων, καταλήγει: «Για εμάς, μπροστά είναι οικουμενική ή εκλογές. Ουδέν έτερον.

Γερμανία: Παραβίαση της συμφωνίας προσάπτει στον Αλέξη Τσίπρα ο Τύπος

Ο γερμανικός τύπος κάνει αναφορά στο αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

"Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα": 13ος μισθός φέτος για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκ χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της. «Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

Για την εφημερίδα Bild ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.