Eπαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Μια από τις αποφάσεις του Yπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, στην προσπάθειά του για μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, είναι και η κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Μέχρι πέρυσι, όσοι από τους μαθητές που έδιναν «πανελλαδικές εξετάσεις» δεν κατάφερναν να συμμετάσχουν σε αυτές για λόγους υγείας η ανωτέρας βίας είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής, μέχρι και την χρονιά 2015-6, και σε «επαναληπτικές εξετάσεις». Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας από φέτος στερεί από τους μαθητές, που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, τη δυνατότητα να διαγωνισθούν .

Η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής όπου είπε ότι: «οι επαναληπτικές εξετάσεις που από φέτος καταργούνται, ήταν από τις ορισμένες παθογένειες της κοινωνίας μας που πρέπει να τις βλέπουμε όλοι μαζί κατάματα. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε «ότι υπήρχε μιας αυξημένη τάση λιποθυμιών και αρρώστιας στην διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων». Προχώρησε ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι «δεν θα ήθελε να προκληθεί ώστε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά».

Για το ίδιο θέμα, υπήρξε και μικρό κύμα καταλήψεων σε λύκεια όλης της χώρας, ενώ στα ΜΜΕ έκανε την εμφάνισή της και επιστολή μαθητών σχολείου των Αναβρύτων Αττικής. Στην επιστολή τους οι μαθητές «ισοπεδωτική» αυτή την ενέργεια και υπογραμμίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει μόνο δεινά σε κάποιους υποψήφιους.

Αξίζει να δώσουμε το βήμα στους μαθητές και να ακούσουμε τις απόψεις τους: Αναλυτικά η επιστολή των μαθητών των Αναβρύτων προς τον υπουργό Παιδείας έχει ως εξής: Αξιότιμε κ. Υπουργέ. Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι οι μαθητές και το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων, ανησυχώντας για την πρόθεση του Υπουργείου να μην προβεί στην επανεξέταση της επίμαχης διάταξης περί κατάργησης των Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με το Γραφείο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων και απέστειλαν προς Εσάς σχετική επιστολή διαμαρτυρίας. Εφόσον δεν γνωρίζουμε αν λάβατε γνώση του μηνύματός μας και με δεδομένη τη σχετική έλλειψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του Υπουργείου, Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, καταγράφοντας τις απόψεις και τα αιτήματά μας για μία ακόμη φορά.

Θεωρούμε, δεδομένης της σπουδαιότητα του ζητήματος, ότι η επιδεικτική αγνόηση των αιτημάτων από μαθητές, καθηγητές και γονείς, δεν αρμόζει στην περίσταση. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που φυλλορροεί, το Υπουργείο προχωρεί σε μία ακόμη ισοπεδωτική για την παιδεία ενέργεια. Η «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια που αφορά την κατάργηση των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων (ρύθμιση που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος) μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους υποψηφίους. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, για τους οποίους η ύπαρξη των επαναληπτικών εξετάσεων αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα επιεικώς ζωτικής σημασίας. Σας απευθύνουμε λοιπόν το εξής ερώτημα. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος πραγματικά δεν δύναται να παρευρεθεί στο εξεταστικό κέντρο την ημέρα της γραπτής δοκιμασίας λόγω ανωτέρας βίας;

Προβάλλοντας το επιχείρημα πως ορισμένοι μαθητές προφασίζονται ιατρικούς λόγους για να μην υποβληθούν στην εξεταστική διαδικασία, το Υπουργείο φαίνεται να εκφράζει δυσπιστία προς τους μαθητές καθώς και πλήρη απαξίωση για την κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλλουν και τις επιπτώσεις αυτής στην ψυχολογία τους. Θεωρούμε ότι είναι χρέος σας να μερμνήσετε για όλους τους μαθητές, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη διαδικασία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όποιο μέτρο κι αν αυτό απαιτεί. Στον αγώνα μας, που γίνεται με κόπο και αξιώσεις, για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, δυστυχώς το Υπουργείο, αντί να είναι ο θεσμικός συμπαραστάτης μας, μοιάζει να στέκεται πολέμιoς μας.

Κρίνουμε λοιπόν παράλογη την κατάργηση των Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων χωρίς την πρόβλεψη παράλληλης εναλλακτικής λύσης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, οι μαθητές και το Δεκαπενταμελές, με την υποστήριξη των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων του σχολείου, αντέδρασαν και προέβησαν σήμερα, Τετάρτη 15/02/17, σε αποχή από όλες τις διδακτικές ώρες. Για ακόμη μια φορά, ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ως πλέον αρμόδιος για τον εκπαιδευτικό τομέα, και να επαναφέρετε τον απαραίτητο και αναντικατάστατο θεσμό των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τι συμβαίνει όμως εδώ; Ο υπουργός τρελάθηκε ή πράγματι υπάρχει θέμα με μαθητές που προφασίζονταν τον άρρωστο και έδιναν ξανά εξετάσεις; Ας δούμε το θέμα από την αρχή. Υπήρχαν μαθητές που την ημέρα των εξετάσεων, αντιμετώπιζαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να παραστούν στο εξεταστικό κέντρο. Υπήρχαν και άλλοι όμως που όταν έβλεπαν τα θέματα, τους έπιανε κρίση, έπεφταν κάτω και λιποθυμούσαν. Φώναζαν οι εξεταστές ασθενοφόρο, τον πήγαιναν στο νοσοκομείο, κάθονταν εκεί μερικές ώρες και πήγαινε σπίτι του. Την επόμενη μέρα εμφανίζονταν κανονικά στο επόμενο μάθημα. Στα νοσοκομεία οι γιατροί καταλάβαιναν ότι η κρίση ήταν ένα κόλπο, αλλά πως μπορούσαν να το πιστοποιήσουν; Αυτοί οι μαθητές, έδιναν ξανά εξετάσεις και είχαν πλέον την πολυτέλεια να καθίσουν για αρκετές μέρες ακόμη και να διαβάσουν αποκλειστικά αυτό το μάθημα. Επίσης, είχαν πάρει και μια γεύση των θεμάτων.

Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι αυτή που θα προτείνω ευθύς αμέσως. Να συνεχιστεί ο θεσμός των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά μόνο για μαθητές που δεν θα εμφανιστούν καθόλου το πρωί στο εξεταστικό κέντρο και θα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Αυτοί και μόνο αυτοί να δώσουν ξανά εξετάσεις. Έτσι, θα εκλείψουν οι μαϊμού λιποθυμίες. Άλλωστε, αν τελικά καταργηθούν οι επαναληπτικές, θα δούμε αν οι άρρωστοι θα μειωθούν, θα παραμείνουν ίδιοι

ή θα αυξηθούν. Τα κόλπα όμως ορισμένων πρέπει να τελειώνουν. Επίσης, καλά θα κάνει το υπουργείο να χαλαρώσει λίγο τα πράγματα για να σταματήσουν τα παιδιά μας να παθαίνουν κρίσεις πανικού.