Οι δύο τελευταίοι Ιερωνυμικοί…

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 22:31

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Οι δύο τελευταίοι Ιερωνυμικοί, της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας. Έτσι επικράτησαν να αποκαλούνται οι δύο συνονόματοι: ο προσφάτως κοιμηθείς Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.

Εξελέγησαν και οι δύο σε ίδιους και παράλληλους χρόνους, επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α ´ τότε που προσπαθούσε ο φωτισμένος αυτός Πρωθιεράρχης, να μεταλαμπαδεύσει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας μας ιεραποστολικό πνεύμα και εργατικότητα, με εκλογές ιεραποστόλων Ιεραρχών! Το έκανε βέβαια με αδόκιμο τρόπο! Στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις ακμάζουσες την εποχή εκείνη, εκκλησιαστικές οργανώσεις ΖΩΗ και ΣΩΤΗΡΑ, για να αποφύγει τον πόλεμο και την κριτική τους, έριξε το βάρος του στην προαγωγή κληρικών που προέρχονταν από αυτές και άφησε απέξω κληρικούς εγνωσμένου ήθους και κύρους! Και αυτό το πλήρωσε δυστυχώς!

Δύο από τους προνομιούχους της εποχής εκείνης, ήταν ο αείμνηστος Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ. Εξελέγησαν και οι δύο νέοι-νεώτατοι- 38 ετών ο κοιμηθείς Σεραφείμ το 1970 και 39 ετών ο Καρυστίας το 1968. Και εργάσθηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση στις Μητροπόλεις αυτές ! Έζησαν τις μεγάλες στιγμές της εποχής εκείνης αλλά και όλα τα δύσκολα και νεφελώδη γεγονότα της εκκλησιαστικής ζωής που διαδέχθηκαν τις πολιτικές εξελίξεις .

Ο αείμνηστος Σταγών Σεραφείμ υπήρξε παράλληλη απώλεια της κρίσης που έζησε η Εκκλησία κατά την μεταπολίτευση! Ανήκει στην ευλογημένη δωδεκάδα των καρατομηθέντων Ιεραρχών το 1974, με μόνη αιτιολογία το ότι δεν είχαν εναρμονιστεί με την τότε νέα ηγεσία της Εκκλησίας και ασκούσαν κριτική στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ! Αρχιτέκτων όλων αυτών ήταν ο τότε ισχυρός-πανίσχυρος Κορίνθου Παντελεήμων, τον οποίο ο Σεραφείμ εμπιστευόταν σε κάθε κίνηση και απόφαση.

Τους κήρυξαν εκπτώτους, τους έδωσαν κάποιους ψευδεπίγραφους τίτλους για να τους γελοιοποιήσουν(για τους οποίους αργότερα οι έχοντες αυτή την ιδέα ανάδοχοί των δεν αισθάνονταν ιδιαίτερα υπερήφανοι και ζήτησαν συγνώμη) και τους απομάκρυναν με συνοπτικές διαδικασίες από τις Μητροπόλεις των!

Ο Καρυστίας Σεραφείμ μολονότι εξελέγη την ίδια εποχή, δεν διατάραξε τη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και παρέμεινε στη θέση του συνεχίζοντας το ιεραποστολικό έργο του! Άνθρωπος χαμηλών τόνων και ευπρεπούς συμπεριφοράς έκανε πάντα το καθήκον του χωρίς να προκαλεί και να ενοχλεί! Σήμερα θεωρείται ο Πρύτανης της Ιεραρχίας(αφού είναι πρώτος στα πρεσβεία Αρχιερωσύνης) και είχε την ευλογία και την τιμή στην εκκλησιαστική του διαδρομή, να παραδώσει ως Προεδρεύων της Ιεραρχίας, την διοίκηση της Εκκλησίας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Β ´ στην μετά Χριστόδουλο εποχή.

Ο αείμνηστος Σταγών Σεραφείμ στα πέτρινα αυτά χρόνια της Αρχιερωσύνης του, βρήκε φιλόξενη στέγη και αγκαλιά, κοντά στον συνοδοιπόρο αδελφό του Μητροπολίτη Υδρας Ιερόθεο( την Αγία αυτή μορφή) και λειτουργούσε ταπεινά και ως απλός ιερέας στα όρια της Μητρόπολής του και κυρίως στην Ερμιόνη.

Τότε ήταν η εποχή που είχα την τιμή και την ευλογία να τον γνωρίσω! Ήμουν μικρό παιδάκι! Από τότε κράτησα επικοινωνία μαζί του, η οποία διατηρήθηκε σταθερή και αλώβητη,μέχρι και προ ολίγων ημερών πριν φύγει για το στερνό του ταξίδι.

Η Εκκλησία της Ελλάδος , αναγνωρίζουσα το λάθος του 1974, μετά από ώριμες συζητήσεις και ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια, στην άτυπη αυτή εξορία, τον αποκατέστησε το 1991, δίνοντάς του ένα μέρος από την Μητρόπολη από την οποία εκδιώχθηκε άδικα, με τον τίτλο Σταγών και Μετεώρων.

Είχα την ευλογία να είμαι ένας από τους τελευταίους συνομιλητές του πριν καταλήξει στη μεγάλη απόφαση να απαντήσει θετικά σε αυτό το κάλεσμα αγάπης της Εκκλησίας το 1991. Ενίσχυσα με θερμά λόγια την απόφασή του και θυμάμαι σαν σήμερα τα λόγια που μου είπε τότε:

–» Δεν είναι το ίδιο τώρα, όπως τότε που η Εκκλησία με έστειλε στην αγαπημένη μου και ευλογημένη αυτή Μητρόπολη. Σε αυτή την ηλικία που είμαι τώρα – ήταν πια σχεδόν 60 ετών- το να ξεκινάς από το μηδέν, τραυματισμένος και πονεμένος είναι πολύ δύσκολο ! Αλλά θα το κάνω ακριβώς για να δώσω κουράγιο στους νεώτερους. Είη ο Θεός μεθ´ημών».

Και τα κατάφερε!Απέδειξε πως όταν ένας Ιεράρχης έχει ιεραποστολικό ζήλο και όραμα να αφήσει πίσω του έργο, τότε σε όποια ηλικία και αν είναι επιτυγχάνει!

Ο αείμνηστος Σεραφείμ παρέλαβε στα χέρια του μία νέα Μητρόπολη! Και την οργάνωσε κατά τρόπο υπεροχικό! Έκτισε εκ θεμελίων νέους ναούς! Βελτίωσε τους υπάρχοντες! Έκανε τον Άγιο Βησσαρίωνα , ζηλευτό καθεδρικό ναό και ως πρώτος Μητροπολίτης ανήγειρε και Επισκοπείο! Σε όλη αυτή την αναδημιουργία είχε δίπλα του ικανούς και αφοσιωμένους κληρικούς και συνεργάτες ! Ένας απ´αυτούς ο Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, Πρωτοσύγκελλός του, για τον οποίο είχε το όνειρο να τον διαδεχθεί! Ας ελπίσουμε ότι η Εκκλησία θα πράξει το καλύτερο γιαυτή την Μητρόπολη, ανεξαρτήτως άλλων δεσμεύσεων και υποσχέσεων! Αλλά θα επανέλθουμε γιαυτό το θέμα, δεδομένου ότι τα τηλέφωνα έχουν ήδη ανάψει από τις συνομιλίες των Ιεραρχών! Όλοι περιμένουν πότε θα κάνει το νεύμα του ο Αρχιεπίσκοπος για να δούν προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα των προτιμήσεων της Ιεραρχίας!