Κορκοτάρας: Μια ταβέρνα, λαογραφικό μουσείο...

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 16:12

Η ταβέρνα ψησταρία ''Ηλίας Κορκοτάρας'' στη Φυλακτή, με τους τοίχους του να είναι διακοσμημένοι με αντικείμενα και φωτογραφίες, ακολουθεί το χρώμα και τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής...

Φιγούρα από τα παλιά, ο Μπάρμπα Βασίλης Κορκοτάρας που έχει και μια διαφορετική ιστορία από τα παλιά για κάθε επισκέπτη...

Η παραδοσιακή ταβέρνα του Ηλία Κορκοτάρα βρίσκεται στη Φυλακτή Καρδίτσας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων, πολύ κοντά στην λίμνη Πλαστήρα μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η παράδοση.

Η ποικιλία στις νοστιμιές και η προσεγμένη παρασκευή των φαγητών, είναι τα κύρια γνωρίσματα της ταβέρνας. Στον κατάλογό θα βρείτε τόσο παραδοσιακά φαγητά από ντόπια υλικά και κρέατα από τα βουνά των Αγράφων, όσο και φαγητά της ώρας.

Δεν είναι όμως μόνο το καλό φαγητό που αποτελεί δέλεαρ για όποιον θα ήθελε να επισκεφτεί την ταβέρνα. Ο χώρος είναι ένα αυτοσχέδιο λαογραφικό μουσείο με τους τοίχους να είναι διακοσμημένοι από αντικείμενα μια άλλης εποχής, φωτογραφίες από τον τρόπο ζωής των κατοίκων τις δεκαετίες του 40 του 50 και το 60...

Αν ο Ηλίας Κορκοτάρας φροντίζει για την υλική μας τροφή, ο πατέρας του Μπάρμπα Βασίλης Κορκοτάρας μας φροντίζει για την πνευματική μας τροφή. Στο οπλοστάσιό του έχει δεκάδες διαφορετικές ιστορίες για την ζωή των κατοίκων, στις παλιές εποχές. Ξέρει πως δημιουργήθηκε το χωριό του, διηγείται ιστορίες για τους βλάχους που στάβλιζαν τα πρόβατά τους στου Γκαβέλ.

Ο ίδιος είχε για πολλά χρόνια και πετρόμυλο που κινούνταν με την δύναμη του νερού του ποταμού που ήταν η βασική πηγή για τα νερά του Μέγδοβα.

Μας ξεναγεί στον λαχανόκηπο με τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα μαρούλια, που καλλιεργεί ο ίδιος παρά τα 84 του χρόνια, αλλά το καμάρι του είναι οι φοβερές κολοκύθες που θα γίνουν γλυκό για να φιλεύουν όλο το χειμώνα τους επισκέπτες της ταβέρνας.

Μια επίσκεψη στη Φυλακτή και στην ταβέρνα του Ηλία, θα σας πείσει ότι αυτός ο τόπος είναι ανεξάντλητος.

Υπεύθυνος: Ηλίας Κορκοτάρας

Tηλέφωνο Κρατήσεων: 24410-92268