Οι γυναίκες κατέκλυσαν το ΚΙΕΡΙΟΝ

Για να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού, με ομιλήτριες της κ.κ. Χριστίνα Τσιώνου, Θωμαΐς Οικονόμου και Φωτεινή Κωνσταντίνου.

Οι διοργανωτές απένειμαν ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ αναμνηστική πλακέτα στην συμπατριώτισσά μας ιατρό, κ. Χριστίνα Τσιώνου, για την ανεκτίμητη οικογενειακή και προσωπική προσφορά της στην γενέτειρά της Καρδίτσα και γενικότερα στην ιατρική επιστήμη.

Τα αδιαχώρητο σημειώθηκε σαββατόβραδο στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ από τις πάνω από 500 γυναίκες και αρκετούς άντρες που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού.

Την ημερίδα που είχε ως θέμα, “ Καρκίνος Μαστού, από τη διάγνωση στη θεραπεία, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση”, οργανώθηκε με την σύμπραξη των φορέων, Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παράρτημα Καρδίτσας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, παράρτημα Καρδίτσας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Φίλων του νοσοκομείου και του Συλλόγου Τριτέκνων νομού Καρδίτσας.

Παρουσιαστής της ημερίδας ήταν ο κ. Γιώργος Αμβροσίου υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Τριτέκνων και εκδότης της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ομιλήτριες ήταν: Η Καρδιτσιώτισα γυναικολόγος – χειρουργός μαστού κ. Χριστίνα Τσιώνου που ανέπτυξε το θέμα: «Καρκίνος μαστού από τη διάγνωση στη θεραπεία». Η πλαστική χειρουργός κ. Θωμαής Οικονόμου που μίλησε για τις «Πλαστικές επεμβάσεις αποκατάστασης μετά από χειρουργείο μαστού» και η κλινικός βιολόγος διατροφολόγος κ. Φωτεινή Κωνσταντίνου που έδωσε μια διαφορετική διάσταση με το θέμα, «Διατροφή και καρκίνος μαστού».

Οι επίσημοι

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη μας π. Βασίλειος, οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Χρυσούλα Σιωροπούλου - Κατσιαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο βουλευτής Καρδίτσας και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Ιωάννης Ντελής, ο πρόεδρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος, ο πρόεδρος των ιατρών του νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Κώστας Αθανασίου κ.λ.π.

Η ημερίδα

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του ιατρικού συλλόγου κ. Σωτήρη Κουλοκτσή που αναφέρθηκε στην έξαρση που παρουσιάζει ο Καρκίνος στην Καρδίτσα και την Θεσσαλία, αλλά παρέθεσε και δημογραφικά στοιχεία που αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 5000 γυναίκες νοσούν από τον καρκίνο του μαστού.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στον πατέρα αείμνηστο ιατρό Αναστάσιο Τσιώνο, πατέρα της ομιλήτριας που έγραψε την δική του ιστορία στο νοσοκομείο Καρδίτσας όπου υπήρξε για χρόνια διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, αλλά και πρόεδρος του ιατρικούς συλλόγου Καρδίτσας.

Η κ. Χριστίνα Τσιώνου

Η κ. Τσιώνου στην ομιλία της αναφέρθηκε στης κακοήθειες του μαστού Καρκίνος που είναι το αποτέλεσμα ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τυχαίο, και είναι σποραδικοί καρκίνοι (70%), ενώ 5-10% αποδίδονται σε γενετικά αίτια και 20% σε παράγοντες περιβαλλοντολογικούς.

Ο Καρκίνος μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες και ο δεύτερος καρκίνος σε θνησιμότητα,στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ακολούθως η κ. Τσιώνου ανέφερε πως για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου μαστού θα μπορούσαμε να συστήσουμε. Αλλαγή τρόπου ζωής. Φαρμακευτική αγωγή. Χειρουργική επέμβαση. Επίσης, απαραίτητη είναι η αναγνώριση των γυναικών αυξημένου κινδύνου.

Η εκτίμηση του ατομικού κινδύνου είναι σημαντική για να καθορισθούν, ο τρόπος και η συχνότης παρακολούθησης και οι δυνατότητες μείωσης του (πρόληψη).

Οι παράγοντες κίνδυνου σχετίζονται με την αυξανόμενη ηλικία, την οιστρογονική έκθεση (ενδογενής- εξωγενής) και την γενετική προδιάθεση.

Επίσης, ανέφερε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι πλέον αποδεδειγμένος διατροφικός παράγων κινδύνου. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος της κατανάλωσης και ότι 2-5 ποτά /ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο 1.5, ενώ αυτός μειώνεται με λήψη φυλλικού οξέος. Επίσης, η λήψη αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων πλάσματος.

Όσον αφορά την κληρονομικότητα, το 5-10% των καρκίνων μαστού οφείλονται σε γονιδιακή νόσο.

Ο έλεγχος στις γυναίκες πρέπει να ξεκινάει μετά τα 40 χρόνια, ενώ όπου υπάρχει κληρονομικότητα σε μικρότερη ηλικία.

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει: Με παρακολούθηση ανά 6μηνο, με μαστογραφία και υπέρηχο εναλλάξ. Χημειοπροφύλαξη, ωοθηκεκτομή πριν την ηλικία των 45 και αμφοτεροβαρούς μαστεκτομή με άμεση αποκατάσταση.

Προφυλακτική μαστεκτομή πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν: Μετάλλαξη γενετική, ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, ιστολογικοί επιβαρυντικοί παράγοντες (άτυπη υπερπλασία) ή πολύ δύσκολοι απεικονιστικά μαστοί.

Συμπερασματικά, μπορεί να μειωθεί ο ατομικός κίνδυνος για καρκίνο μαστού υιοθετώντας μερικές συνήθειες όπως: Θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες σε κάθε παιδί. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας και αποφυγή αύξησης του βάρους σαν ενήλικες. Μείωση πρόσληψης αλκοόλ ιδίως σε εκείνες που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης και λήψη φυλλικού και χορήγηση HRT μόνο όταν είναι απαραίτητο λόγω εντόνων συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, σε χαμηλότερες δόσεις και για περιορισμένο χρόνο λιγότερο των 5 ετών.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού γίνεται ως εξής: Τοπικός έλεγχος της νόσου ( Χειρουργείο – Ακτινοθεραπεία). Συστηματικός έλεγχος της νόσου ( μείωση μεταστάσεων), Χημειοθεραπεία – ορμονοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρώιμου σταδίου (ι και ΙΙ), η χειρουργική θεραπεία προηγείται.

Η σταδιοποίηση της νόσου. Στάδιο 0 . Καρκίνωμα in situ. Στάδιο Ι. Όγκος ως 2 εκ, όχι λεμφαδένες

Στάδιο ΙΙ. Διηθημένοι λεμφαδένες μόνο, όγκος μέχρι 5 εκ και λεμφαδένες, όγκος >5 εκ , όχι λεμφαδένες. Στάδιο ΙΙΙ. Block λεμφαδένων η όγκος που συμφύεται σε θώρακα η δέρμα. Στάδιο ΙV. ρυσμένες μεταστάσεις.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους.

Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία (σε θετικούς υποδοχείς), Στοχευμένη θεραπεία (πχ σε θετικό HER2, γίνεται θεραπεία με αντίσωμα –εμβόλιο, το ποιο γνωστό trastuzumab- Herceptin), Ακτινοθεραπεία, (πάντα μετά συντηρητικό χειρουργείο, σε μαστεκτομή σε όγκους >4 εκ και σε διηθημένους λεμφαδένες.

Η κ. Τσιώνου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται. Μην διστάζετε να κάνετε τον τακτικό έλεγχο. Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Η κ. Θωμαΐς Οικονόμου

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πλαστική χειρουργός, κ. Θωμαΐς Οικονόμου που μίλησε για τις «Πλαστικές επεμβάσεις αποκατάστασης μετά από χειρουργείο μαστού».

Ο μαστός είναι είναι ο σημαντικότερο σύμβολο γυναικείας ομορφιάς και θηλυκότητας ανέφερε η κ. Οικονόμου και τόνισε ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την ψυχική ισορροπία της γυναίκας. Οι δυσμορφίες μαστού είναι υπεύθυνες για χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχοσωματικά προβλήματα

Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει τον συχνότερο γυναικείο καρκίνο με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Έδωσε επίσης απάντηση αν πρέπει να γίνεται άμεση ή απώτερη αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή λέγοντας ότι:

Η άμεση αποκατάσταση είναι προτιμητέα αν είναι ογκολογικά αποδεκτή, διότι υπάρχει μείωση των χειρουργικών σταδίων αποκατάστασης.

Επίσης, απαιτεί αρμονική συνεργασία Πλαστικών Χειρουργών, Χειρουργών Μαστού & κοινό προεγχειρητικό σχεδιασμό. Επίσης, επιτυγχάνει μείωση της ψυχοκοινωνικής νοσηρότητας και αύξηση της ικανοποίησης της ασθενούς.

Η απώτερη αποκατάσταση γίνεται όταν είναι επιβεβαιωμένη η ακριβής διάγνωση-στάδιο της νόσου, έχει ήδη καθοριστεί και ολοκληρωθεί η συμπληρωματική θεραπεία και υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες από την ασθενή.

Η αποκατάσταση με ενθέματα απαιτεί να μην έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία και απαιτεί τουλάχιστον 2 χειρουργικά στάδια και είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Συνήθως υποχρεωτική είναι και η επέμβαση συμμετρίας στον άλλο μαστό.

Κατέληξε λέγοντας: Λέμε ααι στην αποκατάσταση ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες. Ναι στην αποκατάσταση υπό ογκολογικούς όρους και προϋποθέσεις.

Η επιλογή του τρόπου αποκατάστασης γίνεται ανάλογα με την προηγηθείσα θεραπεία, την εμπειρία του χειρουργού και την επιθυμία της ασθενούς.

Ομιλία κ. Φωτεινής Κωνσταντίνου

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της κ. Φωτεινής Κωνσταντίνου που είναι Κλινικός Βιολόγος και ανέπτυξε το θέμα, «διατροφή και καρκίνος μαστού».

Η κ. Κωνσταντίνου ξεκίνησε την ομιλία της με την ρήση: “Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ

& ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ”.

Το 2007, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου (AICR) δημοσίευσαν έξι συστάσεις για την μείωση των ποσοστών ΟΛΩΝ των τύπων καρκίνου. Έπειτα εξέτασαν περισσότερες από 30000 γυναίκες σε εμμηνόπαυση, για μια περίοδο μεγαλύτερη από δύο χρόνια για να προσδιορίσουν τους κινδύνους για τον καρκίνο του μαστού.

Οι συστάσεις είναι οι εξής:

1. Κρατήστε το σώμα σας στον σωστό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

2. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

3. Άσκηση (μέτρια) 30-60 λεπτά την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα.

4. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε δύο φορές την εβδομάδα ΧΩΡΙΣ να περιλαμβάνονται επεξεργασμένα κρέατα (μισό κιλό κόκκινο κρέας/βδομάδα)
.

5. Τρώτε τρόφιμα ολικής άλεσης.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών/τροφών.

Αποτέλεσμα: Ο παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού μειώθηκε πολύ για τις γυναίκες που ακολούθησαν κατ’ ελάχιστον πέντε από τις έξι συστάσεις του Αμερικάνικου Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολούθησαν καμία.

Το αλκοόλ

Η κατανάλωση περισσότερων από 30 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα έχει σημαντική συσχέτιση με αύξηση του κινδύνου επειδή το αλκοόλ επηρεάζει το οιστρογόνο.

Οι αναστολείς αρωματάσης (μια χημική ουσία που βρίσκεται στη φύση) έχουν βρεθεί στα κόκκινα σταφύλια, στον χυμό κόκκινων σταφυλιών, στους σπόρους τους και στο κόκκινο κρασί αλλά όχι στο λευκό.

Αυτή χημική ουσία μειώνει την ποσότητα των οιστρογόνων που παράγονται στο σώμα.

Δόση: 1 ποτήρι κόκκινου κρασιού την ημέρα (με μέγιστο 3 ποτήρια την εβδομάδα) ή καλύτερα καταναλώστε κόκκινα σταφύλια και γλιτώστε έτσι το ήπαρ σας από την διάσπαση του αλκοόλ.

Η άσκηση

Ο βαθμός κινδύνου καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση είναι αντιστρόφως ανάλογος της φυσικής δραστηριότητας.

Η άσκηση κρατά σε χαμηλότερα τα επίπεδα των ενδογενών ορμονών, οιστρογόνα.

Ρυθμίζει την ινσουλίνη

Βελτιώνει τα επίπεδα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ελαττώνει την χρόνια φλεγμονή.

Ρυθμίζει το βάρος.

Κυριακή χωρίς κρέας

Προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν το περισσότερο κρέας, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν λιγότερο.

Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει λόγω των οιστρογόνων που βρίσκονται στο κρέας και τις χημικές ενώσεις που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα.

Συνιστάται να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος σε δύο φορές την εβδομάδα και να αποφεύγουμε εντελώς τα επεξεργασμένα κρέατα.

Η αντικατάσταση μίας μερίδας κρέατος την ημέρα με μία μερίδα όσπρια την ημέρα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ όλων των γυναικών.

Συμπέρασμα: Η υψηλότερη πρόσληψη κρέατος στην αρχή της ενήλικης ζωής μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου καρκίνου του μαστού και η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με συνδυασμό από όσπρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Το μπρόκολο

Η σουλφοραφάνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο. Αυτή η ουσία σκοτώνει μόνο καρκινικά κύτταρα. Το στήθος έχει πολλά βλαστοκύτταρα που κυκλοφορούν μέσα σε αυτό, γιατί δεν ξέρει πότε θα μεινει η γυναίκα έγκυος. Το μπρόκολο προστατεύει το DNA έναντι του οξειδωτικού στρες.

Τα καλά τρόφιμα

Μπρόκολο, Μανιτάρια, Κόκκινα σταφύλια, Λιναρόσπορος, Φυτικές ίνες, όσπρια, ξηρούς καρπούς

Σόγια.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε

Αλκοόλ: 1 ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, μέχρι 3 φορές την εβδομάδα

Κρέας: Κόκκινο κρέας- 1-2 φορές την εβδομάδα, Κοτόπουλο 1 φορά την εβδομάδα, Ψάρια 3 φορές την εβδομάδα.

Γαλακτοκομικά: 1-2 μερίδες την ημέρα.

Επεξεργασμένη ζάχαρη: λευκή ζάχαρη, κέικ, τροποποιημένα τρόφιμα. «Λευκά τρόφιμα» = λευκές πατάτες, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκό ρύζι, λευκή ζάχαρη.

Αντικαταστήστε τα παραπάνω με: γλυκοπατάτες, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, καστανή ζάχαρη / ζάχαρη καρύδας, μέλι.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ & ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει το πόσο γρήγορα μεγαλώνει ένα καρκινικό κύτταρο.

Ο λιναρόσπορος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα.

Ο λιναρόσπορος έχει μια χημική ουσία (ενδοστατίνη) που εμποδίζει την δημιουργία αγγείων στους καρκινικούς όγκους οπότε οι όγκοι σταματούν να τρέφονται.

Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πόσο καλά είναι οι γυναίκες, δεν βλάπτει κανέναν να πάρει 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για την πρόσληψη φυτικών ινών, για τον έλεγχο της πείνας και την διαχείριση του βάρους.

Με μέτρο - όχι περισσότερο από 30 γραμμάρια την ημέρα και μην χρησιμοποιείτε στον τελικό μήνα της εγκυμοσύνης.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία της με παλιά Θιβετιανή παροιμία που λέει:

Το μυστικό για να ζεις καλά και περισσότερο.

Φάε το μισό.

Περπάτα το διπλάσιο.

Γέλα το τριπλάσιο.

Και αγάπα χωρίς μέτρο...

Τιμητική εκδήλωση...

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με απονομή τιμητικής πλακέτας στην συμπατριώτισσα μας επιστήμονα κ. Χριστίνα Τσιώνου την οποία απένειμε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ εκ μέρους όλων των διοργανωτών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σωτήριος Κουλοκτσής.

Η πλακέτα ανέφερε: Απονέμεται αναμνηστική πλακέτα στην συμπατριώτισσά μας ιατρό, κ. Χριστίνα Τσιώνου, για την ανεκτίμητη οικογενειακή και προσωπική προσφορά της στην γενέτειρά της Καρδίτσα και γενικότερα στην ιατρική επιστήμη.

Επίσης, στις κ.κ. Τσιώνου, Οικονόμου και Κωνσταντίνου, προσφέρθηκε συμβολικά από ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα που παράγονται στο νομό μας.