Κι όμως, το Νεοχώρι σήμερα δεν είχε νερό

Πέρασαν 15 χρόνια μελετών και εργασιών και ακόμη να τελειώσει το έργο που θα λύσει το πρόβλημα οριστικά...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Υποχρέωση του κράτους είναι να παρέχει σε όλους τους πολίτες υπηρεσίες ύδρευσης μιας και το νερό είναι το μόνο αγαθό που χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ενώ το πρόβλημα του νερού έχει λυθεί στη ώρα μας εδώ και χρόνια σε συντριπτικό ποσοστό, υπάρχει ακόμη ένα χωριό που ακόμη ταλαιπωρείται και μάλιστα από την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων του.

Αναφέρομαι στο χωριό μου, το Νεοχώρι Καρδίτσας που μετά την τουριστική έκρηξη που έχει συντελεστεί στην περιοχή, κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια λέμε το νερό, νεράκι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτέλους φέτος μετά από 15 χρόνια αναμονής θα δούμε επιτέλους να τρέχει στις βρύσες μας άφθονο νεράκι από τη λίμνη. Το διυλιστήριο και οι αγωγοί, έχουν πλέον ολοκληρωθεί και θα πρέπει να γίνουν οι δοκιμές για να μπει το έργο σε λειτουργία.

Είναι αλήθεια ότι το έργο αυτό θα λύσει το πρόβλημα του νερού όχι μόνο στο Νεοχώρι, αλλά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πρώην δήμου Νεβρόπολης. Μάλιστα με μια μικρή δαπάνη μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του νερού και στο Μπελοκομύτι, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Το Νεοχώρι έχει την μεγαλύτερη θέα στην Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα που υδρεύει όλο τον κάμπο της Καρδίτσας και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοί του διψάνε. Πόσο οξύμωρο μπορεί να είναι αυτό και ειδικά το 2017 και ενώ στην περιοχή κατασκευάζεται ήδη και το έργο της αποχέτευσης που όμως είναι σταματημένο. Πρώτη φορά ακούσαμε για την ανάγκη να υδρευτεί το Νεοχώρι με νερό από τη Λίμνη, όταν πρόεδρος της κοινότητας ήταν τότε ο Γιώργος Καλογεράς, ένας άνθρωπος που άφησε την δική του σφραγίδα στο χωριό. Η άποψη του κ. Καλογερά ήταν να γίνει ένα μικρό διυλιστήριο στην βάση του χωριού, δίπλα στη λίμνη και με έναν αγωγό μερικών εκατοντάδες μέτρων να έρχεται το νερό στην κορυφή του χωριού και να λυθεί το ζήτημα. Με πολύ λίγα λεφτά, θα είχε λυθεί το πρόβλημα από τις αρχές του 1990 ακόμη.

Το 2008 ιδρύθηκε ο Δήμος Νεβρόπολης – Αγράφων και πλέον η αυτοδιοίκηση άρχισε να σκέφτεται και να ενεργεί συλλογικά και για το καλό όλου του δήμου. Έτσι κρίθηκε ότι αντί να λυθεί το πρόβλημα του Νεοχωρίου με ένα μικρό έργο, θα έπρεπε να γίνει μελέτη για κάτι μεγαλύτερο που θα ωφελήσει όλο τον δήμο. Έτσι, στις εκλογές του 1998 έγινε δήμαρχος ο αείμνηστος Σωκράτης Κρομμύδας. Ακολούθησαν δύο ακόμη θητείες (2002 – 2010) όπου δήμαρχος ήταν ο Φώτης Παπαντώνης. Εδώ είχαμε την συνένωση του δήμου Νεβρόπολης με αυτόν του δήμου Πλαστήρα και προέκυψε ο τωρινός δήμος όπου από το 2011 μέχρι σήμερα είναι δήμαρχος ο Δημήτρης Τσιαντής. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους να την ολοκλήρωση του έργου.

Τι ακούγαμε όμως από όλους τους δημάρχους; Όλοι καταλόγιζαν ευθύνες στους προηγούμενους. Ο τάδε δεν έκανε μελέτη και μας κυνηγάει το δασαρχείο, ο δείνα δεν προέβλεψε αυτό και ο τρίτος έκανε το μεγαλύτερο και άλλος ένα μικρότερο λάθος.

Μετά από μια μακρά περίοδο μελετών, το έργο με τίτλο, «ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΒΡΟΠΟΛΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑ του πρώην Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων προϋπολογισμού 1.430.000,00 και πιστώσεις από το πρόγραμμα ‘’Θησέας’’ κατσκευάστηκε διυλιστήριο νερού δυναμικότητας 100m3/hr. σε παραλίμνια περιοχή των Καλυβίων Πεζούλας, Πλωτή υδροληψία στη λίμνη, και αγωγός σύνδεσης μεταξύ αυτών.

Ακολούθησε νένα εργολαβία προϋπολογισμού 1.870.000 ευρώ και κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς του νερού, η δεξαμενή στη θέση Άγιος Παντελεήμονας, οι αγωγοί με τους οποίους τροφοδοτούνται οι υφιστάμενες δεξαμενές ύδρευσης των οικισμών Πεζούλας και των Καλυβίων Πεζούλας και η νέα δεξαμενή στην θέση Προφήτης Ηλίας πλησίον της Νεράιδας, από την οποία τροφοδοτούνται οι υφιστάμενες δεξαμενές ύδρευσης των οικισμών Νεράιδας και Νεοχωρίου. το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013.

Ακολούθησε νέος διαγωνισμός και η ανάδειξη αναδόχου έγινε στις 25-1-2011. Κατατέθηκαν 20 προσφορές και μειοδότης αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση «Κατσιάβας Χρ – Νάτσης Κων. Ο.Ε.» με μέση έκπτωση 53,33%. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα 876.656,42 €.

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εδώ. Το 2015 έγινε νέα εργολαβία για το επιπρόσθετο έργο της σύνδεσης του διυλιστηρίου των Καλυβίων Πεζούλας με τον καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς νερού στο αντλιοστάσιο του Αγίου Παντελεήμονα, προϋπολογισμού 550.000 €.

Έτσι, φτάσαμε σήμερα να είμαστε ένα βήμα από την λειτουργία του έργου που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 1 εκ. Ευρώ και τελικά μελέτη και κόντρα μελέτη και τέσσερις εργολαβίες εκτόξευσαν που τελικά κόστισε πάνω από 4 εκατομμύρια, χώρια μικροποσά που δαπανάει επιπλέον ο δήμος για να λυθούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την χρόνια εγκατάλειψη του έργου. Σωλήνες τρύπησαν, μετρητές θολότητας και χάλασαν από την αχρηστία και ήθελαν αντικατάσταση και πάει λέγοντας...

Ενώ λοιπόν από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Γιώργος Καλογεράς και για πρώτη φορά ξεκίνησε να έχει το χωριό πρόβλημα νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, πέρασαν κοντά στα 20 χρόνια. Από την έναρξη σύνταξης των μελετών πέρασαν 15 χρόνια και τα τελευταία 10 χρόνια διαρκεί η κατασκευή του έργου! Ένα έργο 4 εκατομμυρίων €, έκανε να γίνει 10 χρόνια για το εξής απλό λόγο. Διότι ποτέ δεν έγινε σωστή δουλειά. Οι μελέτες ήταν όλες στο πόδι και μάλλον έγιναν από τον υπολογιστεί και από τους χάρτες της google. Δεν εξηγείται αλλιώς πως χωροθετήθηκαν δεξαμενές σε σημεία που υπήρχε μεν ξέφωτο, αλλά δεν υπήρχε δρόμος για την πρόσβαση.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο αυτό θα τελειώσει επιτέλους διότι προϊστάμενος στην διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας είναι ο Νεοχωρίτης μηχανικός Τάκης Κουτρουμάνος και αυτό οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Μερικές δοκιμές μένουν και πλέον έρχεται η ώρα του δήμου να το θέσει σε λειτουργία.

Αυτό όμως θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον από τις αρχές Ιουνίου που έρχεται κόσμος στο χωριό. Είμαστε τυχεροί που έναν μήνα έβρεχε συνεχώς και το πρόβλημα δεν είχε φανεί. Έτσι, ο δήμος μπήκε στον ύπνο και ενώ φτάσαμε στο αμήν, στο Νεοχώρι αυτές τις μέρες σημειώνονται ξανά διακοπές νερού. Θα μου πείτε φταίνε και αυτοί που ποτίζουν κήπους και πλένουν αυτοκίνητα, αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Αυτό που περίμεναν οι δημότες ήταν να μην υπάρξει φέτος ούτε υποψία ότι το χωριό θα μείνει χωρίς νερό και ήρθε ο καύσωνας να αναδείξει την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής που ξέχασε ότι όπως ήρθε το χαλάζι, θα έρθει και ο καύσωνας και τότε θα πούμε το νερό – νεράκι.

Ας κάνουν επιτέλους κάτι έτσι ώστε σε μια εβδομάδα που θα τελειώσουμε με τις δοκιμές, να είναι έτοιμοι στο δήμο να μπορούν να ρίξουν καθαρό νερό στο δίκτυο. Αυτό προϋποθέτει πλύσιμο αγωγών και δεξαμενών και φυσικά χλωρίωση. Πότε θα είναι έτοιμος ο δήμος να δώσει επιτέλους καθαρό νερό στο Νεοχώρι;

Φυσικά, όταν όλα θα είναι έτοιμα, θα τρέχουν ποιος θα κόψει πρώτος την κορδέλα. Όμως, η κορδέλα αυτή κόστισε όχι απλά 4 εκατομμύρια €, αλλά και πολλές θυσίες από τους Νεοχωρίτες που εδώ και 20 χρόνια διψάνε κάθε καλοκαίρι. Ας είναι τουλάχιστον σεμνοί αυτοί που διοικούν τον δήμο και ας μην πάνε να μας παραστήσουν τους ευεργέτες. Ένα έργο που σε μια σοβαρή χώρα θα τελείωνε σε 2 χρόνια, εδώ έκανε 15 χρόνια να μελετηθεί και να κατασκευαστεί. Τίποτε άλλο!