Μαραζώνει ο πλάτανος στο Νεοχώρι

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 11:29

Σε κίνδυνο βρίσκεται ο γεροπλάτανος των 150 ετών στο Νεοχώρι με τα φύλα του να πέφτουν και την δημοτική αρχή να κοιτάζει αδιάφορη...

Αντιθέτως σε ανάλογο πρόβλημα στους Δήμους Αργιθέας και Μουζακίου, οι δήμαρχοι αντέδρασαν άμεσα και το Δασαρχείο πήρε τα απαραίτητα μέτρα.

Τι περιμένει Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα για να δώσει λύση στο πρόβλημα;

Η πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νεοχώρι Καρδίτσας, είναι σημείο αναφοράς για όλο το χωριό. Σήμα κατατεθέν όμως είναι ο γεροπλάτανος που στέκει εκεί αγέρωχος πάνω από 150 χρόνια και κάτω από τη σκιά του έχουν γίνει γάμοι, πανηγύρια και πάσης φύσεως εκδηλώσεις... Ένα δέντρο που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις χαρές και τις λύπες του χωριού.

Το δέντρο αυτό, εδώ και τρία χρόνια έχει χάσι τη λάμψη του. Τα φύλλα του είναι πλέον καχεκτικά και η φυλλωσιά του αραιή.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι συγχωριανοί που επισκέπτονται τα καλοκαίρια το χωριό, βλέπουν τον πλάτανο να μαραζώνει και ραγίζει η καρδιά τους. Έχουν απευθυνθεί ουκ ολίγες φορές στον Δήμο και την τοπική κοινότητα και περιμένουν ενέργειες που όμως δεν έχουν γίνει.

Φέτος, κάποιοι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία και με κίνδυνο να κατηγορηθούν, γκρέμισαν ένα μικρό πέτρινο τοιχίο γύρω από τον κορμό του δέντρου και όλο το καλοκαίρι το πότιζαν για να μπορέσει να πάρει υγρασία και οξυγόνο. Η επίσημη όμως Δημοτική Αρχή, κωφεύει για τα καλά.

Οι πιθανές αιτίες

Οι πιθανές αιτίες που μπορεί να οφείλεται το μαράζωμα του πλάτανου, μπορεί να είναι δύο.

1ον Να έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια, όπως π.χ. Μεταχρωματικό Έλκος των Πλατάνων, κάτι που συμβαίνει με πολλά δέντρα στην Αργιθέα.

2ον Να είναι απλά θέμα αερισμού των ριζών που μπορεί να προκλήθηκε από την πλακόστρωση του προαυλίου της εκκλησίας.

3ον Να έχει σημειωθεί μια γήρανση του δέντρου και να απαιτείται ο περιορισμός – κούρεμα – των κλαδιών του με σκοπό να μπορούν να κυκλοφορήσουν οι χυμοί και να αναγεννηθεί το δέντρο.

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει, θα το πουν μόνο οι ειδικοί.

Το δασαρχείο κλήθηκε και πήγε στο Νεοχώρι και λέγεται ότι έχει δώσει πόρισμα στον Δήμο εδώ και ένα χρόνο. Από τότε όμως δεν έγινε τίποτα. Ακόμη και όσοι ρωτάνε για να μάθουν την αιτία, δεν παίρνουν αρμοδίως καμία σαφή απάντηση, τόσο για το ποιό είναι το πρόβλημα, όσο και για τι θα γίνει για την αντιμετώπισή του.

Η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο για ένα δέντρο σύμβολο του Νεοχωρίου. Ελπίζουμε ότι μετά το σημερινό δημοσίευμα, η δημοτική αρχή θα αφυπνιστεί και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Ας το κάνουν άμεσα πριν είναι αργά.

Άλλωστε, μετά από δικό μας δημοσίευμα καθαρίστηκε από τις ακαθαρσίες των ζώων το θρυλικό Αγνάντι, ο ξενώνας σύμβολο της περιοχής που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και τρία χρόνια.

Κάποιο άλλοι δήμαρχοι όμως δουλεύουν...

Ενώ ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, δείχνει μια πρωτοφανή αδιαφορία για την τύχη του περήφανου δέντρου, δεν ισχύει το ίδιο και με τον δήμαρχο Αργιθέας κ. Λάμπρο Τσιβόλα και τον δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό που όπως διαβάζουμε αντιμετωπίζουν με δραστικό τρόπο ανάλογο πρόβλημα στους δήμους τους.

Δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Αργιθέας σχετικά με την εμφάνιση της καταστροφικής ασθένειας του Μεταχρωματικού Έλκους των Πλατάνων, που προκαλείται από μύκητα, προκαλώντας την νέκρωση των δέντρων, οδηγώντας τη Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας να προχωρήσει στον καθορισμό ζωνών και λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του Επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis Fimbriata f. Sp Platani Walter που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους Πλατάνου, στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Μουζακίου.

Οι έντεκα (11) οριοθετημένες ζώνες οι οποίες αποτυπώνονται σε απόσπασμα χάρτη κλίμακας 1: 125.000 και τα όρια τους καθορίζονται με ως κατωτέρω:

Δύο πλατάνια στα Βραγγιανά, δύο στο Πετρωτό, τέσσερα στο Ανθηρό, δύο στο Θερινό.

Επίσης, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Πλάτανος στην Πορτή.

Η δασική υπηρεσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

α) Εστιακή ζώνη ακτίνας εκατό (100) μέτρων γύρω από τον τόπο στον οποίο διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός, εντός της οποίας απαγορεύεται χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθηθεί σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί κάποιο μυκητοκτόνο σκεύασμα για την απολύμανσή τους, αλλά και για την απολύμανση όλων των υπολοίπων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.

β) Ζώνη ασφαλείας ακτίνας ενός (1) χιλιομέτρου γύρω από την εστιακή ζώνη, εντός της οποίας θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου Πλατάνου απαγορεύεται από τις ζώνες προς άλλες περιοχές.

Το Δασαρχείο Μουζακίου στο οποίο αποστέλλεται για ενέργεια η παρούσα απόφαση παρακαλείται για την δημοσίευση της, στον συνήθη χώρο δημοσιεύσεων της Υπηρεσίας, καθώς και στους Δήμους και Τοπικές Κοινότητες της περιοχής αρμοδιότητας του.

Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 6 (Κυρώσεις) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (Αριθμ. 119999/22-9-2004 ΦΕΚ 1454 /ΤΒ/22-9-2004).

Ιστορικό

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.

Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Συμπτώματα-Διάδοση

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Ο τρόπος μετάδοσης της ασθένεια γίνεται με καθαρά μη βιοτικούς παράγοντες (χρήση εργαλείων, μηχανημάτων κλπ), όταν όμως και εφόσον προσβάλλει ένα φυτό σχεδόν πάντα προσβάλει και τα διπλανά του, αφού οι ρίζες τους εφάπτονται η μια στην άλλη. Έτσι πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μηχανημάτων που εμπλέκονται σε εργασίες κοντά σε φυτά πλατάνων, αλλά και των εργαλείων κλάδευσης, κοπής κλπ, πάντα μετά από άδεια και από επιτόπια παρατήρηση των δέντρων από υπεύθυνο επιστήμονα ή αρμόδια αρχή.

Η ασθένεια εφόσον εντοπιστεί στα αρχικά της στάδια μπορεί να αναχαιτιστεί μερικώς με συγκεκριμένα μέτρα.