Τέρμα το κρυφτούλι δήμαρχε...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 16:31

Με την πρώτη νεροποντή, φάνηκαν τα προβλήματα που άφησε το σακάτεμα των δρόμων από τα ημιτελή έργα του δικτύου ακαθάρτων - Βιολογικού Καθαρισμού Λίμνης Πλαστήρα.

Αμείλικτα ερωτήματα για τον δήμαρχο λίμνης Πλαστήρα που πήρε την ευθύνη δημοπράτησης και κατασκευής ενός τεράστιου έργου που πλέον κοντεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ αν δεν ενταχθεί άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ.

Καλούμε τον δήμαρχο να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα και αν δεν το πράξει, τότε πι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτοί που κατάγονται από τα χωριά που έχουν πρόβλημα με τα έργα, να συγκεντρώσουν υπογραφές και να προκαλέσουν την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.

Ανοικτή πλη γή στην καρδιά της Νεβρόπολης, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, αποτελεί το έργο του δικτύου ακαθάρτων - Βιολογικού Καθαρισμού Λίμνης Πλαστήρα. Η μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, έφερε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα για τους κατοίκους του δήμου και κυρίως των χωριών του τέως δήμου Νεβρόπολης.

Το έργο είναι ημιτελές, το ΕΣΠΑ έχει ολοκληρωθεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και το φυσικό αντικείμενο, ενώ το αίτημα του Δήμου για ένταξη ως έργο ‘’γέφυρα’’ στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για συνέχιση της χρηματοδότησης του από Ευρωπαϊκούς Πόρους είναι στον αέρα.

Την ίδια ώρα όμως η περιοχή και κυρίως το Νεοχώρι υποφέρει. Οι τομές στους δρόμους είναι ανοικτές και ο ανάδοχος καθυστέρησε στην αποκατάσταση των τομών. Με την πρώτη βροχή τις προηγούμενες μέρες, το νερό πήρε το χαλίκι από τις τομές και οι δρόμοι γέμισαν λακκούβες. Οι επιχειρηματίες περιμένουν το σαββατοκύριακο επισκέπτες, αλλά με την κατάσταση που είναι οι δρόμοι, όσοι έρθουν θα φύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Η ευθύνη εδώ ανήκει αποκλειστικά στον επιβλέποντα του έργου που δεν είναι άλλος από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που οφείλει να δώσει στους δημότες πειστικές εξηγήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα.

1ον Προς τι η πρεμούρα του δημάρχου να αναλάβει ο δήμος την δημοπράτηση και επίβλεψη ενός γιγάντιου έργου ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, όταν στην δύναμή του βρίσκεται μόλις ένας μηχανικός;

2ον Άραγε, ο δήμος έκανε την επίλεψη του έργου με ικανοποιητικό τρόπο και αν ναι, γιατί φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα με το ΕΣΠΑ να έχει τελειώσει και τα χρήματα να μην έχουν απορροφηθεί;

3ον Πόσα χρήματα έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα από τον ποσό της αρχικής σύμβασης του έργου;

4ον Πόσα χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί από το αρχικό ποσό της σύμβασης;

5ον γιατί δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου;

6ον Πόσα χρήματα απαιτούνται ακόμη για την ολοκλήρωση των δικτύων, αλλά και για του βιολογικού καθαρισμού;

7ον Αν δεν ενταχθεί η συνέχιση του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τι πιθανότητες υπάρχουν να ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και πόσα χρόνια θα χρειαστούν ακόμη;

8ον Άραγε, ο δήμαρχος κ. Τσιαντής που έκανε τα πάντα για να δημοπρατήσει και να επιβλέψει ο ίδιος το έργο, έχει ακόμη την άποψη ότι ο δήμος με έναν και μοναδικό μηχανικό και χωρίς πείρα από μεγάλα έργα, μπορεί να επιβλέψει ένα τόσο μεγάλο έργο;

9ον Το τεχνικός σύμβουλος που θα πληρωθεί συνολικά 174.751,57 €, τι γνώμη έχει για την ποιότητα των εργασιών; Καλούμε τον κ. Καλέργη εκπρόσωπο της σύμπραξης γραφείων μελετών: «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.-INTEGER ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ- ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΕΡΡΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ», να δώσει στην δημοσιότητα τις εκθέσεις του. Να του θυμίσουμε ότι οι εργασίες του Τεχνικού Συμβούλου συνοπτικά περιλαμβάνουν:

Εργασίες κατά την φάση ωρίμανσης και μέχρι την έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου και την αποστολή της Διακήρυξης στην ΕΕ.

Εργασίες προετοιμασίας και υλοποίησης των διαγωνισμών των έργων της Πράξης (συμμετοχή – υποβοήθηση στην διαγωνιστική διαδικασία).

Εργασίες κατά τη φάση κατασκευής των έργων (μετά τη σύναψη σύμβασης των έργων).

10ον Ο δήμαρχος γιατί δεν πιέζει τον ανάδοχο και του επιτρέπει εδώ και δύο χρόνια να αφήνει ένα σωρό ανοικτές πληγές ακόμη και στον κεντρικό οδικό άξονα που εξυπηρετεί όλους τους ντόπιους αλλά και τουρίστες που έρχονται στην περιοχή για διασκέδαση και φεύγουν βρίζοντας; Τι διοικητικές και νομικές ενέργειες έχει κάνει να τον πιέσει για να ολοκληρώσει το έργο;

11ον το έργο βάσει της σύμβασης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή το Ιούνιο του 2016. Από τότε πέρασαν ακόμη 15 μήνες, δηλαδή πάνω από το 50% επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο περάτωσης των εργασιών. Αλήθεια, γιατί ο δήμαρχος αφήνει την εταιρεία να κάνει ότι θέλει;

Από τα πανηγύρια στο κρυφτούλι

Ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πριν όταν στις 27 Δεκεμβρίου 2013, υπογράφηκε η σύμβαση για το Βιολογικό Καθαρισμό στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Την ημέρα αυτή ο δήμος έδωσε στην δημοσιότητα δελτίο τύπου και φωτογραφία από την υπογραφή της σύμβασης στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013 στο Δημαρχείο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στο Μορφοβούνι, η σύμβαση ενός από το πιο σημαντικά έργα που αφορούν την περιοχή, καθώς και το Νομό μας.

Πρόκειται για το έργο «Κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων εννέα οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Πλαστήρα», για το οποίο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ως εξής:

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα να υπογραφεί το συμφωνητικό ανάμεσα στο Δήμαρχο και στον ανάδοχο, για ένα απ΄ τα μεγαλύτερα έργα (ίσως το μεγαλύτερο) που κατασκευάστηκε ως σήμερα μετά το φράγμα της λίμνης στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (και μάλιστα με διαχείριση φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού)

Μετά από επίπονες και επίμονες πολιτικές και τεχνοκρατικές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής φτάσαμε σ΄ αυτή την αίσια αρχή του τέλους.

Υπογράφουμε λοιπόν σήμερα μετά την έγκριση από το Γεν. Γραμμ. ΕΠΠΕΡΑΑ και τη Διαχειριστική Αρχή, το συμφωνητικό για το έργο «Κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων εννέα οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Πλαστήρα» προϋπολογισμού 12,915 εκ. ευρώ.

Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΕΡΓ. ΗΛ Α.Ε. που εκπροσωπείται από το μηχανικό κ. Γκιώνη Γιώργο και η οποία εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους εργασίες.

Η έκπτωση είναι 30,67 % και οι εργασίες θα αρχίσουν όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Θα αναφέρω ότι με τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού και τα μικρότερα υποέργα η συνολική δαπάνη θα αγγίξει τα 20 εκ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή 70 περίπου km δικτύων αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών, Νεοχωρίου, Φυλακτής, Πεζούλας, Καλυβίων Πεζούλας, Καλυβίων Φυλακτής, Κρυονερίου, Κουτσοδήμου, Αγ. Αθανασίου Λαμπερού, Νέου οικισμού Αγ. Αθανασίου Λαμπερού”.

Εδώ όμως αρχίζουν τα καλύτερα.

Αναφέρει σχετικά: “Επίσης το έργο θα ανακουφίσει οικονομικά δεκάδες επιχειρήσεις από το βαρύ φορτίο της μεταφοράς εκτός λεκάνης απορροής υγρών αποβλήτων”.

Οι επιχειρηματίες είδαν ήδη την ανακούφιση! Καθημερινά εδώ και χρόνια τους τρώει η σκόνη το καλοκαίρι και η λάσπη το χειμώνα.

Εμπιστοσύνη!

Ο δήμαρχος συνεχίζει τις δηλώσεις που σήμερα τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα λέγοντας: “Έχουμε εμπιστοσύνη στην Τεχνική μας Υπηρεσία (που αναλαμβάνει ένα έργο πρωτόγνωρα μεγάλο για τα δεδομένα μας), έχουμε εμπιστοσύνη στην εταιρεία, που έχουμε πληροφορηθεί τα καλύτερα για τη φερεγγυότητά της. Θα προσπαθήσουμε, θα παλέψουμε να παραδώσουμε ένα άρτιο έργο στους Δημότες μας και στο Νομό μας”.

Αλήθεια, έχει και σήμερα την ίδια άποψη;

Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου

Επειδή ο δήμαρχος κατά την πάγια τακτική του κρύβεται πίσω από τα προβλήματα και δεν μιλάει δημόσια για αυτά, καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που κατάγονται από τα χωριά που έχουν το μεγάλο πρόβλημα, να ζητήσουν άμεσα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να ενημερωθεί τοπ σώμα και ο οι πολίτες του δήμου μας για την κατάσταση που επικρατεί και τις προοπτικές που υπάρχουν για την συνέχιση του έργου. Αν ο δήμαρχος δεν δεχθεί να συζητηθεί το έργο στοπ συμβούλιο, τότε καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές και να ζητήσουν από μόνοι τους την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε τον δήμαρχο να παίζει κρυφτούλι...