Έξαλλοι οι οδηγοί του ΚΤΕΛ

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 06:03

Με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και δύο χρόνια στους δρόμους της Νεβρόπολης, λόγω της κατασκευής του έργου αποχέτευσης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στον δρόμο από την διασταύρωση του Μπελοκομίτη, μέχρι την Καρίτσα.

Τα λεωφορεία παθαίνουν συνεχώς ζημιές στα λάστιχα, τις αναρτήσεις και άλλα μηχανικά μέρη...

Για το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης που έχουν περιέλθει οι δρόμοι της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης του δήμου λίμνης Πλαστήρα, έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές. Όμως, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον δήμαρχο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τις ανοικτές πληγές στους δρόμους της περιοχής και κυρίως του Νεοχωρίου και άλλων οικισμών της περιοχής από τα ημιτελή έργα του δικτύου ακαθάρτων - Βιολογικού Καθαρισμού Λίμνης Πλαστήρα.

Τα αποτελέσματα φάνηκαν με την πρώτη κακοκαιρία, αλλά με το έμπα του χειμώνα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα όσα μας μετέφεραν οδηγοί του ΚΤΕΛ που εκτελούν καθημερινά τα δρομολόγια στην περιοχή. Οι οδηγοί καταγγέλλουν ότι οι ζημιές στα λεωφορεία είναι πλέον πολύ συχνές και έχουν να κάνουν με τα λάστιχα, τις αναρτήσεις και διάφορα μηχανικά μέρη.

Τα προβλήματα αρχικά βρίσκονταν στον κεντρικό δρόμο από Κρυονέρι μέχρι Καλύβια Πεζούλας μιας και ένα ολόκληρο χρόνο ήταν σακατεμένος. Οι πληγές αυτές έκλεισαν, αλλά κράτησαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για κάποιους μήνες το έργο ήταν σταματημένο για λόγους που ποτέ δεν έδωσε εξηγήσεις ο δήμος.

Το πρόβλημα όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φέτος και κυρίως μέσα στο Νεοχώρι. Από το ύψος του ΑΓΝΑΝΤΙ, μέχρι το τέλος του χωριού στον Αη Γιάννη, η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Επίσης, σε αρκετούς δρόμους μέσα στο χωριό, η κατάσταση είναι επίσης δραματική.

Φυσικά, πέραν του ΚΤΕΛ, διαμαρτυρίες έγιναν και από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, αλλά και από επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τις πρωτόγνωρες διαμαρτυρίες των επισκεπτών.

Οι λίγοι τουρίστες που μας έμειναν, φεύγουν από την περιοχή με τις χειρότερες των εντυπώσεων. Το τελευταίο διάστημα ο εργολάβος προσπάθησε να κλείσει τις πληγές, αλλά άσφαλτος με τέτοιο καιρό δεν πέφτει. Έτσι, με την πρώτη βροχή ότι φτιάχνεται θα χαλάει...

Φυσικά, τα χειρότερα θα έρθουν με τα χιόνια, μιας και το αλάτι και τα εκχιονιστικά θα κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη...

Ο δρόμος Μπελοκομίτη – Καρίτσα.

Δραματική είναι η κατάσταση του δρόμου Μπελοκομίτη – Καρίτσα και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ περνούν τρεις φορές την εβδομάδα μια σύγχρονη Οδύσσεια για να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια.

Ο δρόμος αυτός ανήκει στην Περιφέρεια και όπως πληροφορούμαστε έχει δημοπρατηθεί το έργο για την αποκατάσταση πολλών δρόμων σε όλο το νομό και ανάμεσα τους και αυτός. Το έργο καθυστέρησε λόγω της αδυναμίας δημοπράτησης έργων και όταν έγινε η δημοπράτηση το καλοκαίρι είχε περάσει. Εργασίες θα γίνουν πλέον την άνοιξη και ελπίζουμε ότι θα γίνουν σύντομα μιας και η ταλαιπωρία δεν είναι μόνο των μονίμων κατοίκων, αλλά και του μεγάλου πλήθους των επισκεπτών της Ιεράς Μονής Πελεκητής.

Γιατί δεν αντιδρά ο Δήμαρχος;

Αυτό όμως που προκαλεί την έκπληξη των κατοίκων της περιοχής, είναι ότι ο δήμαρχος της περιοχής άργησε χαρακτηριστικά να κάνει νομικές ενέργειες εναντίων του ανάδοχου του έργου και αυτό έγινε μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας.

Το ερώτημα είναι το εξής. Τι ήταν αυτό που εμπόδισε τον δήμαρχο να πάρει εγκαίρως μέτρα εναντίων του αναδόχου; Επίσης, είναι γνωστό ότι για να γίνει ένα έργο, ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητική για να πάρει άδεια τομών. Το ποιο απλό που μπορούσε να κάνει είναι να προχωρήσει σε κατάπτωση της εγγυητικής και να φτιάξει με τα χρήματα αυτό, μόνος του το έργο της αποκατάστασης. Αυτό όμως δεν έγινε και πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τα ερωτήματα όμως που αρνείται ο δήμος να απαντήσει, είναι πολλά, τα θέτουμε για μια ακόμη φορά σήμερα και καλούμε τον δήμαρχο να δώσει απάντηση. Να ενημερώσει τους δημότες και να σταματήσει το κρυφούλι.

Τα ερωτήματα

1ον Προς τι η πρεμούρα του δημάρχου να αναλάβει ο δήμος την δημοπράτηση και επίβλεψη ενός γιγάντιου έργου ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, όταν στην δύναμή του βρίσκεται μόλις ένας μηχανικός;

2ον Άραγε, ο δήμος έκανε την επίλεψη του έργου με ικανοποιητικό τρόπο και αν ναι, γιατί φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα με το ΕΣΠΑ να έχει τελειώσει και τα χρήματα να μην έχουν απορροφηθεί;

3ον Πόσα χρήματα έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα από τον ποσό της αρχικής σύμβασης του έργου;

4ον Πόσα χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί από το αρχικό ποσό της σύμβασης;

5ον γιατί δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου;

6ον Πόσα χρήματα απαιτούνται ακόμη για την ολοκλήρωση των δικτύων, αλλά και για του βιολογικού καθαρισμού;

7ον Αν δεν ενταχθεί η συνέχιση του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τι πιθανότητες υπάρχουν να ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και πόσα χρόνια θα χρειαστούν ακόμη;

8ον Άραγε, ο δήμαρχος κ. Τσιαντής που έκανε τα πάντα για να δημοπρατήσει και να επιβλέψει ο ίδιος το έργο, έχει ακόμη την άποψη ότι ο δήμος με έναν και μοναδικό μηχανικό και χωρίς πείρα από μεγάλα έργα, μπορεί να επιβλέψει ένα τόσο μεγάλο έργο;

9ον το έργο βάσει της σύμβασης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή το Ιούνιο του 2016. Από τότε πέρασαν ακόμη 15 μήνες, δηλαδή πάνω από το 50% επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο περάτωσης των εργασιών. Αλήθεια, γιατί ο δήμαρχος αφήνει την εταιρεία να κάνει ότι θέλει;