Άρχισε η καταστροφή του δρόμου Κανάλια, Άγιος Ακάκιος, Μορφοβούνι

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 08:54

Ο ταμίας της ραδιολέσχης Καρδίτσας Παναγιώτης Μανώλης, φωτογράφησε τις κακοτεχνίες που οδηγούν στην καταστροφή τον δρόμο από Κανάλια και Άγιο Ακάκιο προς Μορφοβούνι, αν και έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από την ημέρα που δόθηκε στην κυκλοφορία.

Στην Ελλάδα συνήθως μιλάμε για τα έργα που έχουν γίνει, αλλά ελάχιστη σημασία δίνουμε για την κατάστασή του, στην συνέχεια. Έργα που κόστισαν εκατομμύρια στον ελληνικό λαό, καταστρέφονται και αιτία είναι οι κακοτεχνίες στην κατασκευή τους, οι λανθασμένες μελέτες και φυσικά η ανυπαρξία συντήρησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δρόμου από Κανάλια και Άγιο Ακάκιο προς Μορφοβούνι που αν και έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από όταν δόθηκε στην κυκλοφορία, έχουν αρχίσει ήδη τα προβλήματα που οδηγούν στην καταστροφή του έργου που κόστισε κοντά στα 4 εκ. Ευρώ.

Ο ταμίας της ραδιολέσχης Καρδίτσας Παναγιώτης Μανώλης, φωτογράφησε τις κακοτεχνίες που οδηγούν τον δρόμο στην καταστροφή και το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: Δυστυχώς στο μικρό αυτό διάστημα έχουν φανεί πολλά προβλήματα. Καταπτώσεις, όμβρια ύδατα και φερτά υλικά που διασχίζουν και καλύπτουν το οδόστρωμα, αντί να διοχετεύονται στα προβλεπόμενα σημεία. Προβληματική μελέτη; Κακοτεχνίες στην κατασκευή; Μάλλον και τα δύο, έτσι τουλάχιστον προκύπτει μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύω, μετά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν από 10 περίπου ημέρες, οι σωληνωτοί αγωγοί αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων έχουν μπαζωθεί, είτε γιατί δεν προβλέφθηκε σωστά στη μελέτη, είτε γιατί δεν έγινε σωστή κατασκευή.

Σε διάφορα σημεία τα νερά έχουν παρασύρει το χαλίκι στο πλάι του δρόμου με αποτέλεσμα να εισέρχονται κάτω από το οδόστρωμα και από τα τσιμεντένια ρείθρα καταστρέφοντας τα. Λίγες ακόμα βροχές και θα αρχίσει να ξηλώνεται και το οδόστρωμα.

Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο τα φυσικά φαινόμενα, οι ελλιπείς μελέτες και οι κακοτεχνίες. Υπάρχουν και κάτι άλλα όντα με δύο πόδια, (επίτηδες δεν τους αποκαλώ ανθρώπους) που καταστρέφουν έτσι για πλάκα. Κάποιοι κυνηγοί που προσπαθούν να μειώσουν την ανικανότητά τους στη στόχευση των θηραμάτων, χρησιμοποιώντας ως στόχο τις πινακίδες σήμανσης. Κάποια άλλα όντα πάλι που ξηλώνουν τις πινακίδες και τις πετάνε. Έτσι σπάνε πλάκα, περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους; Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν μπορώ να κατανοήσω σε τι αποσκοπεί το να ξηλώσεις μια πινακίδα και να την πετάξεις.

Δυστυχώς εδώ δεν έγινε μάλλον καμία πρόβλεψη στη μελέτη για την διοχέτευση των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να ρέουν ανεξέλεγκτα στον πάι του οδοστρώματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη φωτογραφία.

Το φρεάτιο έχει μπαζωθεί από τα χώματα που μεταφέρουν τα όμβρια ύδατα. Είναι θέμα χρόνου να μπαζωθεί πλήρως και τα νερά να περάσουν πάνω από το οδόστρωμα.

Εδώ τα νερά από το πρανές του δρόμου ρέουν προς το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να έχουν φάει την άκρη και να έχουν δημιουργήσει ένα αυλάκι περίπου 40 εκατοστών.

Κι άλλη κατάπτωση. Αυτή παλιότερα δεν είχε καθαριστεί επαρκώς με αποτέλεσμα με κάθε βροχή να συσσωρεύεται ακόμη περισσότερο χώμα.

Μία από τις πολλές καταπτώσεις.

ΕΡΓΟ ΗΛΙΘΙΩΝ

Πολύ επιεικής θα έλεγα ο τίτλος για αυτούς που προξένησαν τη ζημιά αυτή.

ΕΡΓΟ ΗΛΙΘΙΩΝ 2

Η φωτογραφία αυτή είναι στις 12 Μαρτίου 2017. Όπως θα δείτε στην επόμενη έχουμε συνέχεια.

3/12/2017 Η πινακίδα που το Μάρτιο είχε πυροβοληθεί, τώρα ξηλώθηκε. Ναι ακριβώς την ξηλώσανε ξεβιδώνοντας τις βίδες, δεν έπεσε μόνη της. Το γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω και ούτε νομίζω θα το καταλάβει νοήμων άνθρωπος.

Κατάπτωση που έχει κλείσει την όδευση των νερών προς το φρεάτιο.

Η κορυφή του σωληνωτού αγωγού, το φρεάτιο εισόδου, μπαζωμένο μέχρι την κορυφή του. Τα νερά πλέον ρέουν ανεξέλεγκτα στο δρόμο εναποθέτοντας χώματα και πέτρες.

Κι άλλη κατάπτωση πάνω σε παλιότερη που δεν καθαρίστηκε επαρκώς. Κοιτάχτε το όριο του δρόμου στο κόκκινο βέλος για να διαπιστώσετε το πλάτος που καταλαμβάνει.

Η έξοδος του σωληνωτού αγωγού μόλις που διακρίνεται (στο κόκκινο βέλος). Επειδή το χαντάκι που αποτελούσε συνέχεια του σωληνωτού αγωγού δεν είχε την απαιτούμενη κλίση και το αναγκαίο εύρος, για να χωρέσει τον όγκο των νερών, είχε ως αποτέλεσμα τα φερτά υλικά (χώματα, πέτρες, ξύλα) να συγκρατούνται στην έξοδο του αγωγού με αποτέλεσμα αυτός να μπαζωθεί μέχρι την κορυφή του στο φρεάτιο και τα νερά να περάσουν πάνω από το οδόστρωμα. Δεν ξέρω αν μπορεί να ξεμπαζωθεί αυτός ο αγωγός χωρίς να σκαφτεί ο δρόμος και να ξηλωθεί ο αγωγός.

Το αποτέλεσμα της ροής του νερού πάνω στο οδόστρωμα, μετά το μπάζωμα του φρεατίου.

Μία ακόμη κατάπτωση με μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών επί του οδοστρώματος.

Εδώ τα νερά εισέρχονται κάτω από το τσιμεντένιο κράσπεδο, με αποτέλεσμα αυτό πλέον να είναι στον αέρα.

Άρχισε η καταστροφή του δρόμου Κανάλια, Άγιος Ακάκιος, Μορφοβούνι