Όχι ρε, δεν είναι η Καρδίτσα η 5η χειρότερη πόλη στην Ελλάδα!!!

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Τις τελευταίες ημέρες, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια υποτιθέμενη έρευνα που έγινε στο Reddit. Το Reddit είναι αμερικανική ιστοσελίδα συγκέντρωσης ειδήσεων, περιεχομένου και συζήτησης. Τα εγγεγραμμένα μέλη υποβάλλουν περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, όπως εικόνες, συνδέσμους, κείμενα, τα οποία συζητούνται με άλλους χρήστες. Επίσης οι χρήστες ψηφίζουν υπέρ ή κατά των δημοσιεύσεων.

 

Εκεί λοιπόν, κάποιος έθεσε το ερώτημα, ποια είναι η χειρότερη πόλη της Ελλάδας για να μετακομίσεις. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ως χειρότερες πόλεις κατά σειρά ψηφίστηκαν οι παρακάτω: 1. Αγρίνιο, 2. Πτολεμαΐδα, 3. Λαμία, 4. Λάρισα και 5. Καρδίτσα.

 

Όταν αυτό δημοσιεύθηκε σε άλλες ιστοσελίδες της χώρας μας και ειδικά στο Twitter, άρχισαν τα αρνητικά σχόλια για την αντικειμενικότητα της ψηφοφορίας και οι χρήστες αράδιασαν μια σειρά άλλων πόλεων που είναι σίγουρα πολύ χειρότερες από τις προαναφερόμενες. Οι πόλεις που αναφέρθηκαν ήταν οι παρακάτω: Πύργος, Μενίδι, Λιόσια, Μέγαρα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κιλκίς, Γρεβενά, Σπάρτη, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Αγρίνιο, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Θήβα, Αγρίνιο, Βόλος, Δράμα, Άρτα, Πύργο, Αμαλιάδα, Άρτα, Σαλαμίνα, Κομοτηνή, Ηράκλειο.

 

Επειδή έχω πάει σε όλες τις παραπάνω πόλεις, συμφωνώ ότι σίγουρα η Καρδίτσα είναι αναντίρρητα πολύ καλύτερη πόλη να ζεις από όσες αναφέρθηκαν παραπάνω ή τουλάχιστον από τις περισσότερες. Σε αυτές εγώ θα μπορούσα να προσθέσω και πολλές ακόμη. Ανάμεσα τους φυσικά και όλες σχεδόν οι πόλεις του κέντρου της Αττικής.

 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι η πόλη μας είναι η 5η χειρότερη πόλη στην Ελλάδα για να ζει κανείς, όταν δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει έρθει στην Καρδίτσα και να μην έχει φύγει από εδώ με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Όλοι θαυμάζουν μια επίπεδη πόλη με πολύ όμορφο κέντρο, μεγάλες πλατείες, ένα τεράστιο πάρκο στο κέντρο (Παυσίλυπο), το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πολλά άλλα.

 

Πως όμως δημιουργείται η εντύπωση σε όσους ψηφίζουν σε τέτοιες έρευνες ότι η Καρδίτσα δεν είναι καλή πόλη για να ζεις κανείς; Μήπως μόνοι μας δημιουργούμε μια αρνητική δημοσιότητα για την πόλη μας και το νομό μας και αυτό περνάει ως εικόνα σε πολίτες που δεν την έχουν επισκεφτεί, αλλά απλά ενημερώνονται από το διαδίκτυο;

 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας; Ας αφήσουμε κατά μέρος την γκρίνια και ας φροντίσουμε να φτιάξουμε το προφίλ της πόλης μας. Αλήθεια, πόσο καλύτερη πόλη είναι τα Τρίκαλα και έχουν φτιάξει μια εικόνα πόλης πρότυπο, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα διότι οι Τρικαλινοί είναι τοπικιστές και δεν θα τους ακούσεις να μιλάνε άσχημα γι’ αυτήν, ούτε να γκρινιάζουν καθημερινά στα ΜΜΕ. Ξέρουν ότι πρέπει να προστατεύσουν την πόλη που ζούνε για να μπορεί να συνεχίσει να τους συντηρεί. Να έχουν σε αυτήν μέλλον και τα παιδιά τους.

 

Στην Καρδίτσα αντιθέτως έχουμε μια τάση υποβαθμίζουμε ότι καλό γίνεται και αντιθέτως να υπερθεματίζουμε στα άσχημα και να τους δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση από ότι έχουν στην πραγματικότητα. Από την μια μεριά η Περιφέρεια, οι δήμοι και οι φορείς κάνουν τα πάντα για να δημιουργήσουν μια καλή εικόνα για την πόλη και από την άλλη έρχεται η αντιπολίτευση, κάποιοι σύλλογοι καθολικώς διαμαρτυρομένων πολιτών, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες και δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για πλήθος ζητημάτων.

 

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι δυνατόν να μην ειπωθούν και να γραφούν τα κακώς έχοντα στην πόλη μας και σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα. Σίγουρα όμως δεν είναι και αυτό που βλέπουμε να θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν, προσδοκώντας να αποκομίσουν πάσης φύσεως οφέλη.

 

Την σημαντικότερη ζημιά όμως κάνουν όσοι γράφουν και σχολιάζουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν στον χώρο αυτό ανθίσει πολλά μπουμπούκια που ως στόχο δεν έχουν σίγουρα την κριτική, αλλά να συκοφαντήσουν κάποιους και να αναδείξουν κάποιους άλλους. Σίγουρα, ελάχιστα καταφέρνουν, αλλά σίγουρα κάνουν ζημιά και αυτό αντανακλά στην πόλη μας. Όταν κάποιος που δεν μένει εδώ, διαβάζει όλα όσα γράφουν κάποιοι, νομίζουν ότι η Καρδίτσα είναι τριτοκοσμική πόλη και αυτό ζημιώνει όλους μας.

 

Χρέος μας είναι να απομονώσουμε όλους αυτούς και να τους βάλουμε στην θέση που τους αξίζει. Με όσους πολιτεύονται, θα τους το ξεπληρώσουμε στην κάλπη. Τους υπόλοιπους απαντώντας τους σκληρά όταν προσπαθούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Να τους βάλουμε φρένο με αναφορές για παραπλανητικό η προσβλητικό περιεχόμενο. Επίσης, όποιος θίγεται να μην διστάζει να κινείται νομικά εναντίων τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτοί εκτραχύνονται.

 

Μέσα σε όλο αυτό το τοξικό περιβάλλον, όαση αποτελεί ακόμη ο έντυπος τοπικός τύπος. Οι τοπικές εφημερίδες κάθε νομού και σε όλη τη χώρα, διατηρεί σε συντριπτικό ποσοστό ακόμη την σοβαρότητά του. Όσοι πέρασαν την διαχωριστική γραμμή και έγιναν «κίτρινοι», έφυγαν από το χώρο ή απλά η κοινωνία τους ξέβρασε. Η διαφορά είναι ότι την εφημερίδα πας στο περίπτερο ή πληρώνεις συνδρομή για να την διαβάσεις, ενώ στο διαδίκτυο όλα είναι δωρεάν. Ο πολίτης είναι πολύ αυστηρός με κάτι που βάζει το χέρι στην τσέπη του και το πληρώνει και καλά κάνει.

 

Ως εκδότης που στις 26 Ιουλίου 2023 θα συμπληρώσω 30 χρόνια από την ημέρα που εξέδωσα στην Καρδίτσα το πρώτο φύλλο εφημερίδας, αισθάνομαι ευτυχείς που τις απόψεις μου συμμερίζεται μεγάλο μέρος των πολιτών της Καρδίτσας που στηρίζει καθημερινά την ΑΛΗΘΕΙΑ και διαβάζει φανατικά το www.alithianews.gr. Ένα μεγάλο ευχαριστώ με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και με γνώμονα το συμφέρον του νομού μας και τον πολιτών του.