Επαναφορά στην κανονικότητα

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το παλιότερο καθεστώς στην δημοσίευση των διακηρύξεων στις εφημερίδες, καταλήγοντας. Μα έσωσε Η ΑΥΓΗ...

Είναι γνωστό ότι οι εφημερίδες εδώ και δεκάδες χρόνια δημοσίευαν τις προκηρύξεις έργων και προμηθειών του δημοσίων, δίνοντας έτσι με τεράστια δημοσιότητα που απέβαινε προς όφελος του δημοσίου. Εδώ και χρόνια, λυσάξανε οι εργολάβοι για να πετύχουν την κατάργηση της δημοσίευσης περίληψης των πάσης φύσεως προκηρύξεων. Πάντα ακούγαμε να μας λένε ότι είναι μεγάλο το κόστος. Σιγά τα ωά λοιπόν να δώσει ένας εργολάβους και 500-700€ για τις δημοσιεύσεις, όταν το κόστος επιβαρύνει και υπολογίζεται στον προϋπολογισμό του έργου.

Πέτυχαν λοιπόν οι εργολάβοι να καταργήσουν τον μεγάλο όγκο των δημοσιεύσεων. Ο πρώτος νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ που μιλούσε για κατάργηση των δημοσιεύσεων. Έγιναν όμως ολιγόμηνες παρατάσεις και το πράγμα τσουλούσε. Έρχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με φρασεολογία του στυλ ότι όλοι εμείς οι εκδότες της επαρχίας είμαστε λαμόγια και διαπλεκόμενοι, ψηφίζουν νόμο τον Αύγουστο του 2016 και ορίζουν ημερομηνία κατάργησης των δημοσιεύσεων την 1η Ιανουαρίου 2021. Ενώ λοιπόν νομίζαμε ότι πήραμε μια ικανοποιητική παράταση, τελικά διαπιστώνουμε ότι ο ίδιος νόμος αύξανε το ποσό για τους λεγόμενους πρόχειρους διαγωνισμούς από τις 20.000€ στις 60.000€ και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε η υποχρέωση για δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα. Έτσι, ενώ μέχρι 20.000€ που ήταν πρόχειρος διαγωνισμός, προβλέπονταν η δημοσίευση σε μια εφημερίδα και από εκεί και πάνω σε τρεις τοπικές εφημερίδες, ξαφνικά μέχρι τις 60.000€ δεν απαιτούνταν δημοσίευση.

Πόσα έργα ή προμήθειες προϋπολογισμού άνω των 60.000€ γίνονται στην επαρχία; Έτσι, η κυβέρνηση γείωσε στην κυριολεξία όλο τον επαρχιακό τύπο. Άραγε είναι σύμπτωση που και οι δύο τυποκτόνοι νόμοι ψηφίστηκαν Αύγουστο;

Να όμως που κατάλαβαν τι λάθος έκαναν και με τροπολογία που ψηφίστηκε, επαναφέρουν την πρότερη κατάσταση το καθεστώς των προκηρύξεων. Με χαρά δεχθήκαμε το δελτίο τύπου των ενώσεων των εκδοτών που αναφέρει: Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε την ψήφιση τροπολογίας για την παράταση της υποχρεωτικότητας για τις δημοσιεύσεις των διαγωνισμών προμηθειών και έργων των Δήμων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, έως το 2021. Όπως θα θυμόσαστε, λόγω του Ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έστελνε προς δημοσίευση τους πρόχειρους διαγωνισμούς προμηθειών, για κάτω από 60.000€.

Οι τέσσερεις Ενώσεις Τύπου, ΕΙΕΤ- ΕΔΙΠΤ- ΣΗΠΕ-ΕΙΤΗΕΕΑ μετά τις απαραίτητες πολιτικές επαφές με τη ΓΓΕΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και τελικά με το Υπουργείο Οικονομίας (22 Μαρτίου 2017), κατέθεσαν σχετική τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος.

Η πολιτική ηγεσία, πρωτοστατούντος του Υπουργού Οικονομίας, κου Παπαδημητρίου, αναγνώρισε το πρόβλημα και πολύ σύντομα πέρασε την τροπολογία σε Νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, τόσο στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας όσο και στις συναντήσεις που προαναφέρθηκαν, παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΙΕΤ, κος Μουντάκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, κος Σαββάκης ο Πρόεδρος του ΣΗΠΕ, κος Αθανασίου, ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΕΕΑ, κος Κατωπόδης, και ουδείς άλλος.

Το φλέγον θέμα με τα επιπρόσθετα δικαιολογητικά και τις προσφορές που ζητούνται από τις εφημερίδες για δημοσίευση διαγωνισμών παρακολουθείται στενά από τις τέσσερις Ενώσεις Τύπου με το Υπουργείο Οικονομίας και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Πιστεύουμε ότι σύντομα και για αυτό το ζήτημα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι κοινές προσπάθειες των τεσσάρων Ενώσεων φέρνουν αποτελέσματα. Σε άριστη συνεννόηση και σε πλήρη ιδεολογική σύμπλευση συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα για τον περιφερειακό, τοπικό, κλαδικό Τύπο.

Εσχάτως μάθαμε ότι μεγάλο πλήγμα έχει πάθει από την κατάργηση των προκηρύξεων έχει υποστεί και η κομματική εφημερίδα τους, Η ΑΥΓΗ. Έτσι, μάθαμε ότι πάτησαν πόδι να επαναφέρουν δημοσίευση των διακηρύξεων. Σαν να λέμε δηλαδή, Μα έσωσε Η ΑΥΓΗ...