Σε ύφεση η πανδημία στην Καρδίτσα…

Αυτό καταγράφεται και με τους νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο που πλέον είναι ελάχιστοι.

Ενθαρρυντικά είναι πλέον τα αποτελέσματα των rapid tests που διενεργούνται καθημερινά στο νομό Καρδίτσας. Είναι ενδεικτικό ότι στα σημερινά (Πέμπτης) rapid tests στον χώρο του Παυσιλύπου ελήφθησαν 58 δείγματα όλα αρνητικά.

Στην Αγ. Παρασκευή 12 δείγματα επίσης όλα αρνητικά.

Το σκηνικό αυτό είναι πλέον καθημερινό με τους πολίτες που σπεύδουν να κάνουν τα τέστ να είναι αισθητά λιγότεροι και τα αποτελέσματα να είναι σχεδόν όλα αρνητικά.

Κάποιοι λένε ότι δεν έχουμε κρούσματα, διότι λιγόστευαν τα δείγματα. Μέγα λάθος. Αυτοί που πήγαιναν να κάνουν τα τεστ, σε μεγάλο βαθμό είχαν κάποια συμπτώματα που φυσικά δεν ήταν κατ’ ανάγκη covid19.

Επίσης, αυτό καταγράφονταν και με τους νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο που πλέον είναι ελάχιστοι. Επίσης, όλοι όσοι χρειάζονται νοσηλεία, είναι άτομα που δεν έχουν κάνει εμβόλιο και αυτό δείχνει ότι τα εμβόλια δουλεύουν.

Σημαντικότατο ρόλο όμως παίζει και η άνοδος της θερμοκρασίας που θέτει σε ύφεση τον ιό.

Το αν τελικά θα καταφέρουμε να την εξαλείψουμε, είναι στο χέρι μας. Τα εμβόλια βρίσκονται στα εμβολιαστικά κέντρα και μας περιμένουν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μετά τις διευκολύνσεις που ανακοίνωσε για τους εμβολιασμένους έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα για να πείσει τους αρνητές των εμβολίων να εμβολιαστούν. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, πως μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα επόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης με βρίσκει πλήρως σύμφωνο και αδυνατώ να κατανοήσω τις όποιες αντιρρήσεις που φέρνουν οι ανεμβολίαστοι. Αναπτύσσουν μια θεωρία ότι τα εμβόλια δεν είναι δοκιμασμένα επαρκώς και ότι μπορεί στα επόμενα χρόνια να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε όσους εμβολιαστούν. Έτσι, αρνούνται να εμβολιαστούν, αλλά παράλληλα αρνούνται και να δεχθούν ότι τα νοσοκομεία μας πέρασαν δύσκολους μήνες μέσα στο χειμώνα, νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας που σε διαφορετική περίπτωση θα εξακολουθούσαν να χαίρονται την ζωή τους και την οικογένειά τους.

Η απάντησή τους σε όλα αυτά είναι ότι το κράτος πρέπει να φτιάξει και άλλες εντατικές, να έχει περισσότερα κρεβάτια για covid19 στα νοσοκομεία και να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές έτσι ώστε να επαρκούν για να τους νοσηλεύσουν.

Δηλαδή, όταν στο νοσοκομείο Καρδίτσας είχαμε μέχρι και 70 νοσηλευόμενους ταυτόχρονα σε απλούς θαλάμους και καμιά δεκαριά ακόμη σε εντατικές στην Καρδίτσα και ανά την Ελλάδα, πόσες ακόμη κλίνες πρέπει να διαθέσει;

Ρώτησε κανείς τι πέρασαν το διάστημα αυτό κάποιοι χρόνιοι ασθενείς που δυσκολεύονταν να κάμουν τις όποιες θεραπείες τους, άνθρωποι που ήθελαν μια αρθροπλαστική στο πόδι τους και περίμεναν ενάμιση χρόνο, άνθρωποι που ήθελαν να κάνουν μια διαγνωστική εξέταση και έπρεπε να πάνε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να πληρώσουν συμμετοχή κ.λ.π.

Είδαμε φίλους μας και γνωστούς μας να πεθαίνουν σε ηλικίες 45, 50, 55 ετών. Εδώ δίπλα μας, στην Καρδίτσα, όχι μακριά μας. Θα πρέπει λοιπόν να θυσιαστούν και άλλοι συνάνθρωποι μας, διότι κάποιοι, απλά έχουν το φόβο ότι μπορεί μετά από 10 ή 20 χρόνια να τους προκαλέσει το εμβόλιο κάποια ασθένεια. Λες και ξέρουν όλοι αυτοί – και εμείς μαζί – τι μας ξημερώνει. Δεν γίνεται να κλείσει ξανά η οικονομία, να γίνουν ξανά τα νοσοκομεία μας, νοσοκομεία μιας αρρώστιας, για κάποιους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Την ημέρα που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο, τα στατιστικά αναφέρουν ότι: έχουν πραγματοποιηθεί 3.788.906 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Έχουν πραγματοποιηθεί 4.839.234

εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση. Συνολικά δηλαδή, όταν κάνουν όλοι αυτοί και την δεύτερη δόση που θα γίνει εντός του μηνός ή αρχές του άλλου, θα έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, 4.839.234 άτομα. Θα μιλάμε δηλαδή για εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού, κάτι που δεν αρκεί δημιουργήσει την λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Αν σε αυτούς προστεθούν και κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, τότε ίσως κάτι να γίνει.

Στο νομό Καρδίτσας, εχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, 37.060 άτομα, ενώ άλλοι 12.168 περιμένουν άμεσα να κάνουν και την δεύτερη δόση. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα έχουμε 49.228 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, σε έναν νομό 100 χιλιάδων κατοίκων. Καθημερινά γίνονται στο νομό μας έως και 1100 εμβολιασμοί, δηλαδή μιλάμε ότι σε ένα μήνα μπορεί να έχουμε άλλους 15.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Δηλαδή, στο τέλος του Αυγούστου, μπορεί οι 80.000 από τους 100 χιλιάδες κατοίκους του νομού μας, μπορεί να έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Αυτό, θα μας δώσει την δυνατότητα να περάσουμε πλέον στην κανονικότητα.

Και οι νέοι μας δείχνουν ότι θα πάνε να εμβολιαστούν και όχι για να πάρουν τα 150€, αλλά για να γυρίσουν στην κανονικότητα. Να μπορούν πλέον οι φοιτητές μας να γυρίσουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, να πάνε στα κλαμπ και να γλεντήσουν, να γυρίσουμε όλοι μας στα σινεμά και στα θέατρα.

Όλο αυτό δεν θα μας το χαλάσει μια μικρή μερίδα ατόμων που έχει μάθει να αρνείται τα πάντα. Κανείς δεν θα τους υποχρεώσει να κάνουν εμβόλιο, αλλά να ξέρουν ότι πλέον θα αναγκασθούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Να ξέρουν ότι τα νοσοκομεία μας δεν θα κλείσουν για να περιθάλπουν μόνο αυτούς επειδή νόσησαν, ότι το κράτους δεν θα τους πληρώσει ξανά για να κάθονται στο σπίτι τους.