Ο φιλόξενος Έλληνας πρόξενος στην Βαρσοβία…

Η επίσκεψή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας στην Ελληνική πρεσβεία στην Βαρσοβία και η επαφή μας με τον εκεί Έλληνα Πρόξενο, κ. Σπύρο Βούρτση, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Την περασμένη Κυριακή, επέστρεψα στην Ελλάδα μετά από ένα όμορφο 7ήμερο ταξίδι στην Πολωνία.

Βρέθηκα εκεί ως γονέας συνοδός, μαζί με τις καθηγήτριες Αθηνά Καζάνα και Σταυρούλα Τσιαντούλα και έξη παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus “Digital society-may the force be with us.

Στην Γκντύνια της Βόρειας Πολωνίας τα παιδιά μας επισκέφτηκαν το συνεργαζόμενο σχολείο, 6ο Δημοτικό Σχολείο Γκντύνιας, ξεναγήθηκαν και πέρασαν θαυμάσια.

Επισκεφτήκαμε ακόμη το πανέμορφο Γκτάνσκ, την πόλη που έδρασε ο Λέχ Βαλέσα, αλλά και την πρωτεύουσα Βαρσοβία.

Περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αναφέρω σε επόμενο δημοσίευμα.

Σήμερα όμως θα ήθελα να αναφερθώ στην επίσκεψή μας στην Ελληνική πρεσβεία στην Βαρσοβία και την επαφή μας με τον εκεί Έλληνα Πρόξενο, κ. Σπύρο Βούρτση.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα που έκανα στην πρεσβεία μας πριν την αναχώρηση από την Ελλάδα και μια απλή επιστολή που ακολούθως στάλθηκε στο email του προξενείου.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η έκπληξη μεγάλη όταν ευρισκόμενος στην Πολωνία, χτύπησε το τηλέφωνό μου και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Έλληνας πρόξενος.

Ένας πρόσχαρος άνθρωπος που με ενημέρωσε ότι μας περίμενε στην πρεσβεία για να μας ξεναγήσει και να εξηγήσει στα παιδιά το έργο που επιτελεί μια πρεσβεία και ένα προξενείο σε μια ξένη χώρα.

Μάλιστα, επειδή η άφιξή μας στην Βαρσοβία καθυστέρησε, μας περίμεναν μέχρι αργά το απόγευμα.

Στην συνάντησή μας, ο κ. Βούρτσης μας ενημέρωσε για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του ίδιου, αλλά και γενικότερα του προξενείου. Υποδέχθηκε τα παιδιά μας με υποδειγματικό τρόπο και τα έκανε να νιώσουν σαν στο σπίτι τους.

Τα κεράσματα ήταν άφθονα και φύγαμε από την πρεσβεία σοφότεροι και με την ικανοποίηση ότι οι συμπατριώτες μας που έχουν επιφορτιστεί με τα υψηλά καθήκοντα της εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό, επιτελούν εξαιρετικά το καθήκον τους.

Όλοι εμείς, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον πρόξενο κ. Σπύρο Βούρτση, όσο και στους υπόλοιπους ανθρώπους του προξενείου και κυρίως από την Αντωνία, την Ιωάννα, την Μαρία, την Δήμητρα, την Βίκυ και τον Βύρωνα.

Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που είπε κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, “Έξω πάμε καλά”...