Προχωράει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 16:38

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 33.000.000 €, εκ του οποίου επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη είναι ποσό 25.240.000€ με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αλλά και από ίδιος πόρους της εταιρείας Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας.

Φορέας Λειτουργίας του Έργου είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.).

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Δυτική Θεσσαλία, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μιλάμε για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας.

Με 33.000.000 ευρώ δημοπρατήθηκε ήδη μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη δυτική Θεσσαλία. Πρόκειται για έργο αξίας σχεδόν 33.000.000€ για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ, στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων. Με το έργο αυτό, λύνεται ένα μεγάλο θέμα για τα απορρίμματα στους Δήμους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας που τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, μέσω της ΠΑΔΥΘ ΑΕ, της κοινής περιβαλλοντικής εταιρείας, διαχειρίζονται θέματα απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Τα οφέλη είναι τεράστια, καθώς επιτυγχάνονται:

Η μείωση του προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση η αύξηση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΑ

Η ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν,

Παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας

Παραγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου.

Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης ή ανακύκλωσης

Η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για περιβαλλοντικά θέματα.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων και η ΠΑΔΥΘ προχώρησαν τις μελέτες, βάσει προγραμματικής συμφωνίας ήδη από το 2017. Έτσι το έργο έφτασε μέχρι την ΕΕ, καθώς πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, λόγω του μεγάλου του προϋπολογισμού.

Το έργο εντάχθηκε το 2018 στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και χρηματοδοτείται για να δώσει λύσεις και να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τη διαχείριση των απορριμμάτων στους δύο νομούς, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται ήδη στην διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

 

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Για την χρηματοδότηση του έργου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κος Κώστας Αγοραστός είχε προηγουμένως εγκρίνει την έκδοση Πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας για έργα απορριμμάτων, προϋπολογισμού 44,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στη Θεσσαλία προβλέπεται η ανάπτυξη τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκροτημάτων Καρδίτσας και Τρικάλων (Δυτική Θεσσαλία, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ), της Λάρισας (έχει υπογραφεί μελέτη μεταξύ Περιφέρειας και του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων με 715 χιλ. ευρώ) και του Βόλου (Μαγνησίας), στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων.

 

Το πιο ώριμο έργο ήταν η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία, η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 33.000.000€ εκατ. ευρώ βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα μελετών και αδειοδοτήσεων με τη διαδικασία σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού να θεωρείται θέμα χρόνου.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού του Έργου 33.000.000 €, που χρηματοδοτείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αλλά και από ίδιος πόρους της εταιρείας Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας.

Κύριος και Φορέας Λειτουργίας είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.).

Η ΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων,συνολικής δυναμικότητας 59.205 τόνων/έτος:

45.453 τόνοι/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα

9.626 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα

4.126 τόνοι / έτος πράσινα απορρίμματα ή και κλαδέματα

Το έργο θα διαθέτει μονάδες υποδοχής, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτησης από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών, μηχανικής επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, κομποστοποίησης αναερόβιας χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, μετακομποστοποίησης και ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και βιοαερίου. Η μονάδα θα επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ και ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου καιανακυκλώσιμων υλικών.

Το έργο είναι το πρώτο μεγάλο έργο που προωθείται στη Θεσσαλία στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση άλλων 2 έργων που υποβλήθηκαν στη σχετική Πρόσκληση (ΣΜΑ Τρικάλων και ΜΕΑ Περ/κής Ενότητας Μαγνησίας).

Τα έργα αυτά είναι άκρως σημαντικά τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, η οποία διαθέτει πλούσια παρακαταθήκη σε περιβαλλοντικά έργα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα -πανευρωπαϊκής εμβέλειας- την αναγέννηση της Λίμνης Κάρλας, που εγκαινιάστηκε το Φθινόπωρο του 2019.

 

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε για το έργο:

«Ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ελάχιστες υποδομές, πεπαλαιωμένες μονάδες, εικόνες με τόνους σκουπιδιών που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αντίθετες με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Με χαρά σημειώνω τις θετικές εξελίξεις στην Κέρκυρα και τα Τρίκαλα. Θέλω να συγχαρώ τη δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, καθώς και τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για τις γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες τους, ώστε να αποκτήσουν η πολύπαθη με τα σκουπίδια Κέρκυρα,αλλά και τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα, μια ευρωπαϊκού επιπέδου σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τους αρμόζει. Όπως αρμόζει σε όλη τη χώρα».

#cohesionGR