Οι άστεγοι των Τρικάλων βρίσκουν στέγη

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 16:33

Η ανακαίνιση του κτιρίου της οδού Ομήρου και η χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ – Ταμείο Συνοχής, δίνουν λύσεις σε άπορους – άστεγους πολίτες του νομού Τρικάλων, με την λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου & Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων Δήμου Τρικκαίων.

Η χειρότερη μορφή αναλγησίας της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της, είναι να υπάρχουν άνθρωποι άστεγοι. Άνθρωποι που ζουν μέσα σε χαρτόκουτα, κάτω από γέφυρες και σε παγκάκια, ενώ δίπλα μας υπάρχουν ένα σωρό κτίρια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενώνες που θα έκαναν τους άτυχους αυτούς συμπολίτες μας να ζουν ανθρώπινα.

Κάποτε, λέγαμε ότι αυτά γίνονται στις άγρια καταπιταλιστικές χώρες του εξωτερικού, μετά γέμισε άστεγους η Αθήνα και τα τελευταία χρόνια έχουμε τέτοια φαινόμενα και στην επαρχία. Βλέπουμε ανθρώπους να μένουν χωρίς στέγη, στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο.

Είναι παρήγορο ότι οι δήμοι κάνουν σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρωτοπόρος όμως είναι ο δήμος πλέον στεγάζει τους άστεγους, ενώ έχει και εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για λειτουργία του, στα επόμενα τρία χρόνια.

Όλα αυτά, με χρηματοδότηση από Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ – Ταμείο Συνοχής.

 

Η ανακατασκευή του κτιρίου

Το πρώτο βήμα για την δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου & Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων Δήμου Τρικκαίων, έγινε όταν εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020, ΕΣΠΑ – Ταμείο Συνοχής. με προϋπολογισμό ύψους 252.417,14 €.

Ο Δήμος Τρικκαίων, με στόχο την υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, προχώρησε στην αναβάθμιση ιδιόκτητου οικήματος επί της Ομήρου 6, για τη στέγαση κοινωνικού εστιατορίου και κέντρου ημέρας αστέγων. Παράλληλα έγινε και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Έγιναν μικρής έκτασης εσωτερικές και εξωτερικές τεχνικές και οικοδομικές εργασίες – διασκευές που επέτρεψαν την προσαρμογή του συγκεκριμένου κτιρίου στη νέα του χρήση, χωρίς να θίγεται ο φέρον οργανισμός του κτιρίου.

Το Κοινωνικό Εστιατόριο πλέον παρέχει καθημερινή σίτιση και λειτουργεί με τις προδιαγραφές όπως προβλέπεται από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις.

Παράλληλα συνδέεται και με τοπικές επιχειρήσεις και την εν γένει τοπική κοινωνία για την εξασφάλιση μερίδων έτοιμου φαγητού ή πρώτων υλών για την παρασκευή του.

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων η οποία παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Οι ωφελούμενοι του όλου έργου προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 200 άτομα.

 

Εξασφαλισμένοι πόροι για τα επόμενα τρία χρόνια

Εν τω μεταξύ, μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε φροντίδα ούτε στέγη στα Τρίκαλα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 της λειτουργίας Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων στα Τρίκαλα, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η περιφέρεια χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αστέγων για 3 χρόνια και την πρόσληψη προσωπικού για την εξυπηρέτηση 50 αστέγων, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Δικαιούχος του έργου και φορέας λειτουργίας του Κέντρου είναι o Δήμος Τρικκαίων.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου

Η χρηματοδότηση της λειτουργίας για 3 χρόνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων στοχεύει στην κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων σε συμφωνία με την Εθνική και Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη για την διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στα Τρίκαλα είναι δομή που παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας παραμονής, ατομικής υγιεινής, βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν αυτό απαιτείται, συνεδρίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους καθώς και διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες πρόνοιας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «Καθορισμός πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους» (ΦΕΚ Β’ 1336, 12/05/2016) θα στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής), ένα άτομο διοικητικό προσωπικό (διοικητικός /οικονομικός υπεύθυνος) και δύο άτομα υποστηρικτικό προσωπικό (γενικών καθηκόντων και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας).

Προβλέπεται 6ωρη λειτουργία της δομής 6 ημέρες την εβδομάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 50 ατόμων.

Θα στεγάζεται σε δημοτικό ακίνητο επί της οδού Ομήρου 6, στο οποίο έχουν γίνει τεχνικές παρεμβάσεις και οικοδομικές εργασίες με χρηματοδότηση επίσης από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ώστε να καταστεί λειτουργικό και κατάλληλο για να στεγάσει έναν Πολυχώρο Κοινωνικών Δομών του Δήμου Τρικκαίων (Κέντρο Κοινότητας, Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Εστιατόριο).

 

Νέος κανονισμός λειτουργίας

Παράλληλα, έγινε μια αναγκαία και χρήσιμη εσωτερική, διοικητική πράξη, που ενισχύει τον ρόλο του Κέντρου και, ουσιαστικά, βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας εγκρίθηκε την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Στην εισήγησή της, η αντιδήμαρχος Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου τόνισε τη σημασία του Κανονισμού, που οριοθετεί τη γενικότερη λειτουργία του Κέντρου, με τη μεγάλη προσφορά σε θέματα πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας στον Δήμο Τρικκαίων.

Ο Κανονισμός οριοθετεί ζητήματα

– διοίκησης & προσωπικού

– λειτουργίας

– δράσεων

– υποχρεώσεων ωφελουμένων.

Έτσι, το Κέντρο, ως ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων, αποκτά πλαίσιο λειτουργίας, για να προσφέρει καλύτερες και πιο ουσιαστικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο Κέντρο λειτουργούσε ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας από το 2014 στην παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου Τρικάλων, αλλά στα τέλη του 2020 μεταφέρθηκε ως Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στη νέα του θέση, στο κτήριο της οδού Ομήρου. Ο Δήμος Τρικκαίων από το 2017 φρόντισε να συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση, αξιοποιώντας το κτίσμα που δώρισε ο γιατρός και πολιτικός Αριστοτέλης Αντωνίου. Έτσι, υπέβαλλε σχετική πρόταση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020, με προϋπολογισμό ύψους 252.417,14 € και τη συνεργασία της Περιφέρειας.

Το Κέντρο εντάσσεται στον βασικό πυρήνα Κοινωνικών Δομών του Δήμου, καθώς στο ίδιο κτήριο στεγάζονται το Κοινωνικό Εστιατόριο και, σε σύντομο διάστημα, το Κέντρο Κοινότητας.

 

 

Το κτίριο που κάποτε στέγαζε την κλινική Αριστοτέλη Αντωνίου, σήμερα γίνεται το σπίτι των αστέγων και απόρων της πόλης των Τρικάλων.

#CohesionGR