Το ΕΣΠΑ στην μάχη κατά του covid19

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 09:07

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έκανε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ 410.456 rapid test μέχρι σήμερα, πρωτοπορεί ξανά ρίχνοντας στην μάχη κατά του covid19 τις πρώτες Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού στη χώρα…

Από το ξεκίνημα της πανδημία η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπήκε δυναμικά και αποτελεσματικά στην μάχη εναντίων του covid19. Μέχρι σήμερα, 410.456 έσπευσαν στις πλατείες όλης της Θεσσαλίας για να κάνουν rapid test.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν και απέτρεψαν την διάδοση του κορωνοιού, ήταν στην κυριολεξία χιλιάδες.

Η περιφέρειά μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό και το μέτρο έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Ακολούθησε ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με εξοπλισμό των ΜΕΘ και άλλου είδους εξοπλισμό και πλέον φτάσαμε σε μια ακόμη πανελλήνια πρωτιά.

Οι πρώτες Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού στη χώρα θα τεθούν στην μάχη κατά του covid19 από 5η ΥΠΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Εμβόλια σε πλατείες από κινητές μονάδες

Έτσι, περιφέρειά μας και η χώρα μας περνάει την επιχείρηση «Ελευθερία» στη δεύτερη της φάση.

Οι κινητές μονάδες θα φτάσουν και στο τελευταίο χωριό και θα εμβολιάσουν ανθρώπους που αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η πρώτη κατηγορία θα αφορά όλους τους πολίτες (ανεξαρτήτου ηλικίας) που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο του νομού τους.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε χωριά, Δήμους, Κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές με λίστες που θα έχουν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να εμβολιάσουν στα σπίτια τους όσους πολίτες το επιθυμούν.

Μάλιστα σε αυτή τη κατηγορία θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας σε χωριά θα επεκταθεί και σε δήμους και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου όλοι όσοι το επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν οι δήμοι απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί.

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών από ιδιώτες γιατρούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο εμβολιασμός θα γίνεται στο σπίτι των πολιτών, ενώ θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα.

 

Πρόγραμμα Εμβολιασμών με Κινητές Μονάδες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εν των μεταξύ, Πρόγραμμα Εμβολιασμών με Κινητές Μονάδες σε πόλεις και χωριά ξεκινά τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης, κάλεσαν τους δημάρχους και τα Τοπικά Συμβούλια να ενημερώσουν τους δημότες τους ώστε να συγκεντρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο αριθμός των ενδιαφερομένων και να γίνει η προμήθεια των απαραίτητων δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στις Κινητές Μονάδες που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, εκ των οποίων η μία θα καλύπτει τη Θεσσαλία και η δεύτερη τη Στερεά Ελλάδα. Οι Μονάδες έχουν διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα και έχουν μετατραπεί σε Κινητά Εμβολιαστικά Κέντρα από την 5η ΥΠΕ.

Παράλληλα, ενεργά παραμένουν τα 90 Εμβολιαστικά Κέντρα σε όλη τη Θεσσαλία και συνεχίζονται καθημερινά οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι με rapid test από τα συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου από την περιοχή της Καλαμπάκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία έχουν γίνει 543.248 εμβόλια. Πρώτη δόση έχουν κάνει 307.967 άνθρωποι και 244.683 έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά. Το τελευταίο εξάμηνο οι Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 410.456 rapid test και έχουν γίνει 107.443 έλεγχοι σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ, την Αρχή Διαφάνειας και την Αστυνομία.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που αναφέρει σχετικά: “Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κινούμαστε προληπτικά, ακολουθώντας το δόγμα build back better, δηλαδή με στρατηγική στόχευση για τον περιορισμό των κινδύνων από έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή του κορωνοιού. Το επιχείρημα «ας χτιστεί το τείχος ανοσίας» που επικαλούνται ορισμένοι είναι έωλο, γιατί κάθε εμβολιασμένος μπορεί να μεταφέρει τον ιό στους ανεμβολίαστους. Από τους 12.500 συνανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή λόγω του κορωνοιού, όλοι έχουμε χάσει κάποιο γνωστό και φίλο. Ουδείς άτρωτος”.

Ο Φώτης Σερέτης, διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αναφέρει σχετικά:

Οι Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες έχουν τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα ειδικά φάρμακα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται ο εμβολιασμός. Έχουμε το κατάλληλο ψυγείο με τον καταμετρητή για να διατηρούμε το εμβόλιο. Η Κινητή Μονάδα θα διαθέτει νοσηλευτή, επισκέπτρια υγείας και γιατρό. Στο σημείο θα υπάρχει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε τη συνεργασία των Δημάρχων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον γενικό πληθυσμό για να εμβολιαστεί. Πέρα από τις Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες από σήμερα στο πρόγραμμα εμβολιασμού μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν είτε στα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε να μεταβαίνουν στα σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη γιατί είναι πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα και αυτό αποδεικνύεται με τη διάθεσή του για χορήγηση των Κινητών Μονάδων ώστε να κάνουμε με ασφάλεια τους εμβολιασμούς σε δυσπρόσιτες περιοχές.

#CohesionGR