Αναγκαίος ο εντοπισμός,η αποτύπωση και αξιοποίηση όλων των δημοτικών χώρων στην Καρδίτσα.

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 13:24

 Του Κώστα Μπαρμπούτη Οικονομολόγου, Δημοτικού Συμβούλου Καρδίτσας, πρ. Αντιδημάρχου

Οι ελεύθεροι χώροι που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού ή στις περιαστικές περιοχές της Καρδίτσας αποτελούν σημαντικό «περιουσιακό» στοιχείο της πόλης.

Οι χώροι αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν και να βελτιώσουν το επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών της Καρδίτσας ως χώροι συγκέντρωσης, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Ποιοι είναι όμως οι χώροι αυτοί και ποια είναι η σημερινή τους κατάσταση; Εκτιμώ ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά μέχρι τώρα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, με το θέμα αυτό!

Επίσης, όπως θα αναφερθώ στη συνέχεια, υπάρχουν δημοτικοί χώροι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά το αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Καρδίτσας.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε τρεις δημοτικούς χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να αξιοποιηθούν και να αλλάξουν την εικόνα του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος της πόλης:

(α) Μεταξύ του οικισμού της Καρδιτσομάγουλας και της πόλης της Καρδίτσας, στη νότια πλευρά του περιφερειακού δρόμου υπάρχει δημοτική έκταση, η οποία σήμερα δεν αξιοποιείται. Η έκταση αυτή είχε παραμείνει ως «μεριάς» κατά τον αναδασμό που είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 και σε ένα σημαντικό μέρος έχει καταληφθεί από ποικίλες χρήσεις ή έχει εγκαταληφθεί!

(β) Στη δυτική πλευρά του Νοσοκομείου Καρδίτσας και μέχρι την περιοχή της Παπαράντζας υπάρχει μεγάλη δημοτική έκταση, η οποία παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της αναξιοποίητη ή έχει γεμίσει με υψηλή ή χαμηλή βλάστηση. Ένα μέρος της χρησιμοποιείται ως γήπεδο για αθλητικό Σύλλογο, ενώ το υπόλοιπο δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από το Δήμο Καρδίτσας.

(γ) Εντός του Συνοικισμού Καροπλεσιτών υπάρχει χώρος με χρήση πλατείας, ο οποίος έχει καταβληθεί από βλάστηση. Αντί να αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, χώρο πρασίνου και χώρο συγκέντρωσης ή ψυχαγωγίας για τους κατοίκους του Συνοικισμού, αποτελεί χώρο συγκέντρωσης σκουπιδιών με ένα μάλλον αποκρουστικό αισθητικό αποτέλεσμα! Ανάλογα παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν πάρα πολλά. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι, τι κάνουμε ως Δήμος;

Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

1. Άμεση ανάθεση στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας για εντοπισμό και τοπογραφική αποτύπωση όλων των Δημοτικών χώρων εντός και εκτός του αστικού ιστού.

2. Καθαρισμός των χώρων με μηχανήματα του Δήμου Καρδίτσας και κατάλληλη διαμόρφωση.

3. Σε πρώτο στάδιο φύτευση των χώρων αυτών από την Υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας με χαμηλό ή υψηλό πράσινο και απόδοση για χρήση στους δημότες.

4. Σύνταξη μελέτης για μελλοντική αξιοποίηση των χώρων αυτών για χρήσεις που αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο.

Για να προλάβω τυχόν αντιρρήσεις για έλλειψη οικονομικών πόρων στο Δήμο Καρδίτσας και αδυναμία υλοποίησης των προτάσεων μου, όλες οι δράσεις που προτείνω, μπορούν να γίνουν με «ίδιες δυνάμεις», δηλαδή με το προσωπικό του Δήμου Καρδίτσας.

Εκτιμώ η Δημοτική Αρχή θα μελετήσει τις προτάσεις μου, θα αντιληφθεί τη σημασία τους και θα προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή τους.

Από πλευράς μου, ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας, δεσμεύομαι να αγωνισθώ για την πραγματοποίηση των προτάσεων μου, τις οποίες θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικές και απολύτως εφικτές.