Ασ. Σκόνδρα: «Φέτος η Ημέρα της Γυναίκας εκπέμπει ηχηρό μήνυμα».

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 09:44

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μάρτη 2023 και 8 ημέρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών η σκέψη μας παραμένει πλάι στα θύματα και τις οικογένειες τους.

Στις γυναίκες που φέτος δεν θα γιορτάσουν γιατί έχασαν κάποιο δικό τους άνθρωπο, παιδί, σύζυγο, γονιό, αδερφό η φίλο. Στις γυναίκες αυτές αφιερώνουμε την σημερινή παγκόσμια ημέρα. Στις γυναίκες αυτές στεκόμαστε βουβοί απέναντι στον πόνο και τον σπαραγμό τους.

Σε ένδειξη σεβασμού, φέτος δεν θα πούμε πολλά λόγια και ευχολόγια. Είναι η στιγμή να δράσουμε. Μόνο οι πράξεις θα φέρουν την ανακούφιση στις ψυχές των γυναικών που πενθούν, που θρηνούν, που πονούν καθημερινά. Που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και που βιώνουν διακρίσεις, ανάρμοστες συμπεριφορές, ακόμα και βία. Χρέος μας να δουλέψουμε σκληρά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής τους.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα έντονου συμβολισμού και εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα: «Δεν πρέπει να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, μακριά από εμπόδια, στερεότυπα και ανισότητες στην κοινωνία, στην μόρφωση, στην εργασία, στην οικογένεια.»

Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτη φορά καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο με στοχευμένες δράσεις για την ισότητα των φύλων. Οι διαφορετικές ανάγκες των γυναικών λαμβάνονται υπόψη και αντιμετωπίζονται ισότιμα και με ενσυναίσθηση σε όλους τους τομείς, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην οικογένεια, στην υγεία.

Θεσπίστηκαν αυστηρότερες ποινές για τους θύτες της έμφυλης βίας, ιδρύθηκαν δομές στήριξης και φιλοξενίας για τα θύματα, εισήχθησαν μαθήματα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα ένταξης στην εργασία, μέσω ΟΑΕΔ, για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Παρέχονται πλέον περισσότερες δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Θεσπίστηκε νέο πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με αύξηση των ορίων ηλικίας και των δωρεάν παροχών. Η υποστήριξη της οικογενειακής ζωής και της εργασίας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της προνοιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό την διαφύλαξη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας και την γονεϊκότητα.

Οι γυναίκες – μητέρες στηρίζονται περαιτέρωμέσω του Προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», της επιμήκυνσης της άδειας πατρότητας σε 14 από 10 ημέρες με αποδοχές, την επιμήκυνση της γονικής άδειας επ’ αμοιβή σε 4 μήνες, την ευέλικτη εργασία για γονείς και φροντιστές, την επέκταση της άδειας λοχείας μετά τη γέννα ή την υιοθεσία τέκνου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι όλα τα παραπάνω αφορούν και τις γυναίκες που υιοθετούν ή γίνονται μητέρες μέσω παρένθετης μητρότητας.

Όλα τα παραπάνω είναι θετικές πρωτοβουλίες που εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο και τις παροχές του κράτους προς τις Ελληνίδες. Είναι βήματα θετικά, προσανατολισμένα στην ισότητα και την δημοκρατία, που αντιπροσωπεύουν σύσσωμη την ελληνική κοινωνία και βεβαίως δεν σταματάμε σ’ αυτά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πέρασε και περνά πολλά, οι άνθρωποί της ζουν και διεκδικούν αξιοπρεπώς, συμμετέχουν και ενεργούν προς την πρόοδο και την ευημερία. Υπάρχει η Ελλάδα της πίστης, της δύναμης και της συγγνώμης. Είναι η Ελλάδα που αξίζει και γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε.