Ασ. Σκόνδρα - Η ψήφος των αποδήμων φέρνει την Παγκόσμια Ελλάδα στον τόπο της

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 18:24

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Είναι κοινή παραδοχή ότι οι καλύτεροι πρέσβεις στο εξωτερικό είναι οι Έλληνες της διασποράς. Είναι λοιπόν ηχηρή αντίφαση, οι άνθρωποι αυτοί να στερούνται δικαίωμα ψήφου στην πατρίδα τους, την στιγμή μάλιστα που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Νέα Δημοκρατία, άπαντες, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύουμε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές απ’ όπου και αν διαμένει.

Στην προηγούμενη τετραετία έγινε μια σοβαρή προσπάθεια, ώστε να δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Για να επιτευχθεί αυτό και σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του συντάγματος, ήταν απαραίτητη η συναίνεση των 2/3 του συνόλου της Βουλής, πράγμα που κατέστη εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι όροι αυτοί, επί της ουσίας, δημιουργούσαν περιορισμούς και έβαζαν εμπόδια, στην ουσιαστική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όπως είχαμε άλλωστε τονίσει και όπως περίτρανα καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Στη νέα Βουλή, η Κυβέρνηση, σεβόμενη την λαϊκή βούληση και αναγνωρίζοντας, ως πράξη ευθύνης και αποκατάστασης μιας ιστορικής αδικίας, προς τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται εκτός συνόρων, το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει, αίρει τα εμπόδια και τους περιορισμούς, διευκολύνοντας τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τον τόπο κατοικίας τους.

Σε έναν νόμο και με ένα μοναδικό άρθρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει την Παγκόσμια Ελλάδα στον τόπο της.Ο νόμος που προτείνεται από την Κυβέρνηση, ανοίγει τον δρόμο προς την κάλπη στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι αίρονται οι ανισότητες και ενισχύεται η ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος.

Παρουσιάζεται μια ιστορική ευκαιρία για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να συναινέσουν και να ψηφίσουν το νόμο αυτόν, αποδεικνύοντας παράλληλα τις πραγματικές θέσεις τους για την Δημοκρατία, την ισονομία και την ισότητα. Να αποδείξουν αν αναγνωρίζουν το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.Αν πιστεύουν ότι η απελευθέρωσή του συμβολίζει μια υπερκομματική πράξη δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Είναι χρέος για όλους τους Βουλευτές να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, που αποτελεί πράξη εθνικής ευθύνης, αλλά και ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που διαπρέπουν μακριά από την πατρίδα, δίνοντας της όμως, μια ξεχωριστή δυναμική διεθνώς.

Στόχος μας πρέπει να είναι, στις ευρωεκλογές του 2024 να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις.

Ως προς την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αντιπολιτεύεται με προτάσεις, αλλά με λάσπη και ψευδολογίες, αυτή την φορά είχε να προτάξει την φαεινή ιδέα να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο σύνολο της Επικράτειας, γιατί δήθεν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.Επί της ουσίας δηλαδή, αμφισβητεί το δικαίωμα ψήφου εγγεγραμμένων Ελλήνων εκλογέων. Τεχνηέντως ξεχνούν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι ήδη στους εκλογικούς καταλόγους και το επίμαχο ζήτημα είναι, αν θα ταξιδέψουν για να ψηφίσουν ή όχι. Συνθήκη που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται για τους ετεροδημότες, εντός Ελλάδας.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά κόμματα και ιδεολογίες. Το δικαίωμα της ψήφου είναι αναφαίρετο. Ο κάθε Έλληνας πολίτης, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται, πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από την στιγμή που είναι να εγγεγραμμένος στου εκλογικούς καταλόγους και να έχει εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…