Η Ασημίνα Σκόνδρα για τη ψήφο αποδήμων

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 09:39

«Εμβληματικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, η Βουλευτής Καρδίτσας, κυρία Ασημίνα Σκόνδρα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει την οικουμενική Ελλάδα στον τόπο της και αποκαθιστά μια αδικία που διαρκεί 48 χρόνια.», τόνισε από το βήμα της Βουλής, στην πρώτη της ομιλία για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η πρώτη συζήτηση, της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, δυστυχώς γίνεται στη σκιά, των καταστροφικών πυρκαγιών, που πλήττουν την χώρα μας. Η κλιματική κρίση, αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά τις πυρκαγιές, μια ασύμμετρη απειλή, που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε’ αυτό η Κυβέρνηση, έχει ως προτεραιότητα, την κλιμάκωση των μέτρων προστασίας και καταστολής πυρκαγιών, μέσω της ενημέρωσης, της ετοιμότητας και της οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού, με συνεχή αύξηση των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Θα ήθελα από αυτό το βήμα να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στις γυναίκες και τους άντρες της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του στρατού, του λιμενικού και όλους τους εθελοντές, για την τιτάνια προσπάθεια, που καταβάλλουν.

Με το παρόν νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει την οικουμενική Ελλάδα στον τόπο της. Μεταφέρω στο Σώμα, την ικανοποίηση ομογενών μας Καρδιτσιωτών, για την σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, να δώσει οριστική λύση, για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Το ότι είναι το πρώτο και με συναινετικό πνεύμα, την ημέρα που γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, του δίνει έναν συμβολικό χαρακτήρα.

Οι λύσεις, που δόθηκαν μέχρι σήμερα, είτε δεν εξασφάλιζαν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε ύψωναν εμπόδια και περιορισμούς, στο δικαίωμα ψήφου των απανταχού Ελλήνων, είτε έμεναν απλά στη μέση… επειδή μικροκομματικά οφέλη, υπερτερούσαν του εθνικού καθήκοντος.

Σκοπός του παρόντος, είναι να επιλύσει ένα εθνικό ζήτημα. Και στα εθνικά ζητήματα απαιτείται συναίνεση, τόσο θεσμικά, από τις επιταγές του Συντάγματος, όσο και ηθικά. Η Ελλάδα είναι η χώρα μας, έχει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τα προασπίζουμε.

Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα, διάσπαρτη σε όλη την υφήλιο. Εκατομμύρια ομογενών Ελλήνων αδελφών μας, πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, που κρατούν την ελληνική υπηκοότητα, μιλούν ελληνικά, τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις, κρατούν ζωντανούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, όμως δεν ζουν εντός των συνόρων της επικράτειας. Είναι εκείνοι που συμβαίνει να ζουν, να εργάζονται και να προκόβουν στο εξωτερικό. Που εδώ στην πατρίδα, όλοι δηλώνουμε υπερήφανοι, για τα επιτεύγματα και την διεθνή τους αναγνώριση. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται, ότι αυτό δεν το εννοούμε όλοι.

Είναι αυτοί οι ίδιοι, που εμείς μέχρι τώρα, τους στερούμε ένα αδιαμφισβήτητο συνταγματικό τους δικαίωμα, το να ψηφίζουν, επειδή ζουν μακριά.

Το δικαίωμα ψήφου του κάθε Έλληνα πολίτη, είναι κατοχυρωμένο και αναφαίρετο. Το να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας, Έλληνες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι μια σωστή, λογική και δημοκρατική απόφαση.Αποκαθιστά δε, μια αδικία, που υφίστανται επί δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείς μας.

Με την ψήφιση του ν. 4648 του 2019, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έγινε ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, στο βωμό της συναίνεσης, με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, μόνο 18.000 Έλληνες του εξωτερικού.

Σήμερα, ψηφίζουμε για την ισότιμη μεταχείριση, όλου του εκλογικού σώματος. Δεν να επηρεάζει την εκλογική διαδικασία και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως κάποιοι προφασίζονται και το χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής.

Πρόκειται για μια αυτονόητη διευκόλυνση, των Ελλήνων του εξωτερικού, που έπρεπε να μεταβούν στην Ελλάδα, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μια διευκόλυνση, που εφαρμόζεται ήδη εντός της χώρας, για τους ετεροδημότες.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δίνουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι τα εθνικά θέματα δεν έχουν κομματικές αποχρώσεις. Ενωμένοι ως έθνος, διευθετούμε μια άδικη εκκρεμότητα.

Η αποδοχή του νομοσχεδίου με ενισχυμένη πλειοψηφία, αποτελεί μια νίκη για τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Με ένα νόμο κι ένα άρθρο, δίνουμε ψήφο και φωνήστους απανταχού Έλληνες. Αυτή η ελληνική φωνή, θα ακούγεται δυνατά, προς όφελος της πατρίδας μας.

Όταν ο κόσμος κλυδωνίζεται από κρίσεις και ταραχές, ως κράτος και ως έθνος, επιβάλλεται να επιδιώξουμε την ενότητα, την συνοχή και την εθνική συναίνεση. Οι Πανελλήνιοι δεσμοί, ήταν εκείνοι, που κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό, μέσα στους αιώνες. Τους δεσμούς αυτούς, ενισχύει και επιδοκιμάζει το παρόν σχέδιο νόμου.

Όσο για τα κόμματα που διαφωνούν, κατά καιρούς είχαν επιδιώξει να λύσουν αυτό το ζήτημα. Κάθε φορά αποτύγχαναν, με πρόταγμα φθηνές δικαιολογίες και εμπόδια, που σήμερα, τα εξαφανίζουνη θεσμική διευθέτηση, η τεχνολογία και η ευρεία συναίνεση.

Άρα, όσοι διαφωνείτε, μην ψάχνετε για άλλοθι. Θα ήταν εντιμότερο να πείτε ότι, «εμείς θέλουμε πολίτες δύο ταχυτήτων, γιατί στο εξωτερικό δεν έχουμε και πολλούς υποστηρικτές». Άλλωστε, όσοι ακούν την επιχειρηματολογία σας, αυτό υποψιάζονται. Αυτή η παράμετρος όμως, απασχολεί μόνο εσάς και είναι παντελώς αδιάφορη για την εκλογική ουσία και την δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώνει τους Έλληνες και μάχεται για την εξάλειψη, των ανισοτήτων μεταξύ τους. Κάθε πρακτική, που δημιουργεί πολίτες πολλών κατηγοριών, είναι αντίθετη προς τις θέσεις και τα πιστεύω μας. Γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι, σε τέτοιες προσεγγίσεις, που παρουσιάζονται στο κοινοβούλιο από ορισμένους, ως δήθεν, σοβαρή αντιπολίτευση.»