Προτάσεις βιβλίων…

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 11:32

Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Κάθε φορά που θέλω να ηρεμήσω ή να σκεφτώ εκτός «κανόνων ασφαλείας», στρέφομαι στην ποίηση. Ποιητικές, λοιπόν, είναι και οι σημερινές μου προτάσεις, γεμάτες συναισθήματα, χρώματα κι αρώματα αλλοτινών, καλύτερων καιρών.

22 φθινόπωρα - Έφη Λοϊζά

Η πρωτοεμφανιζόμενη Έφη Λοϊζά κυκλοφόρησε το βιβλίο της «22φθινόπωρα» από τις Εκδόσεις Γραφή.

Η συλλογή αποτελείται από είκοσι δύο σύντομες ιστορίες, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει καθημερινά άτομα ως κεντρικούς χαρακτήρες. Αυτά τα άτομα είναι ήρωες από μόνοι τους, ζουν τη ζωή τους και αντιμετωπίζουν όλες τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που έρχονται στο δρόμο τους. Κάθε μέρα, απλοί άνθρωποι βιώνουν δυσμένειες, κακουχίες και πόνο. Οι ιστορίες της κυρίας Λοϊζά προκαλούν στον αναγνώστη μια αίσθηση λαχτάρας, τρυφερότητας και αποτυπώνουν την ουσία της ανθρωπότητας με συγκινητικό και ευαίσθητο τρόπο.

Το δημιουργικό μυαλό της συγγραφέως συνδυάζει εμπειρίες πραγματικής ζωής μ΄ έναν πλασμένο κόσμο, αναμειγνύοντας πραγματικά και μυθικά στοιχεία. Αυτές οι απεικονίσεις, που εκτείνονται σε διάφορες χρονικές περιόδους, εμφανίζονται στην άδεια επιφάνεια ενός λευκού φύλλου χαρτιού.

Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά - Αχιλλέας Οικονόμου

Ο Αχιλλέας Οικονόμου εξοικειώνεται με τους αναγνώστες μέσα από το βιβλίο του «Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή.

Η συλλογή περιλαμβάνει μια επιλογή από διηγήματα και ποίηση του ίδιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα ποίησης της συλλογής είναι πιο εκτεταμένο από το τμήμα διηγημάτων.

Το χαρτοφυλάκιο που έχει δημιουργήσει είναι ένα μείγμα διηγημάτων και ποίησης, σχηματίζοντας ένα υβρίδιο των συγκεκριμένων δύο ειδών. Αποτελείται από μια αλληλουχία ιστοριών που είναι συνυφασμένες με την ποίηση, παρομοίως με τραγούδια που κουβαλούν μαζί τους τις αντηχήσεις που αφήνει πίσω της κάθε ανθρώπινη αφήγηση.

Ονειροψιθυρίσματα - Ευαγγελία Ν. Συροπούλου

Οι Εκδόσεις Γραφή κυκλοφόρησαν τη δεύτερη ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Ν. Συροπούλου, με τίτλο «Ονειροψιθυρίσματα».

Αυτή η ποιητική συλλογή περιέχει τριανταεφτά ποιήματα, το καθένα γεμάτο με βαθιά συναισθήματα και πλούσια γλώσσα. Τα ποιήματα ποικίλλουν ως προς το ύφος και το θέμα, αλλά όλα είναι γραμμένα με απλό και προσιτό τρόπο. Τα θέματα που διερευνώνται σε αυτά τα έργα κυμαίνονται από την αγάπη και τον ρομαντισμό έως τις μεταβαλλόμενες εποχές και την ομορφιά της φύσης. Μερικά από τα ποιήματα είναι γραμμένα με ομοιοκαταληξία, ενώ άλλα είναι πιο ελεύθερα. Επιπλέον, αυτή η συλλογή περιλαμβάνει αφιερώματα στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και προβληματισμούς για ιστορικά γεγονότα, όπως η τραγική καταστροφή της Σμύρνης και η μοιραία ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου.

Το ποτάμι μέσα μου – Νίκος Φαλαγκάρας

Ο Νίκος Φαλαγκάρας μας παρουσιάζει την ποιητική του συλλογή «Το ποτάμι μέσα μου» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή.

Για τους ποιητές και τους συγγραφείς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να προκαλούν μια βαθιά συναισθηματική αντίδραση στον αναγνώστη μέσω της ισχύος της γλώσσας. Η επιλογή των λέξεων του κυρίου Φαλαγκάρα καταφέρνει να μας συγκινεί βαθιά.

Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων που εμβαθύνει σε μια σειρά θεμάτων και συναισθημάτων, ενώ περιλαμβάνει θέματα όπως η ανάμνηση, η στοργή, η μοναξιά, η σιωπή, η ουσία της ποίησης καθώς και η ύπαρξη του ίδιου του ποιητή.