Οι θέσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 11:26

Τοποθέτηση του  Κώστα Καρέτσου, δικηγόρου παρ' Εφέταις, Προέδρου ΔΣ Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

Σύντροφισσες/οι καλησπέρα,

Ευχαριστώ πολύ τους PES και ιδιαίτερα τον επικεφαλής τους στην Ελλάδα Αλέξανδρο Καρύδη, με τον οποίο μας συνδέει φιλική σχέση από τα μαθητικά χρόνια, για την πρόσκληση να είμαι ομιλητής στη αποψινή εκδήλωση.

Ως ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ κριτήριο και βασική μας προτεραιότητα είναι η παραγωγή πολιτικής με κέντρο τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι πάντα να δημιουργούμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, αλλά παράλληλα να προωθούμε πολιτικές επ’ ωφελεία των αδύναμων και μη προνομιούχων συνανθρώπων μας.

Από την πλευρά μου αποφάσισα και εγώ να αναμειχθώ με τα κοινά των δικηγόρων, θέλοντας να προσφέρω τόσο σε θέματα καθημερινότητας όσο και σε θεσμικά ζητήματα και να ασχοληθώ με την ουσία των προβλημάτων των νέων συναδέλφων.

Όπως όλοι γνωρίζετε οι νέοι επιστήμονες και ειδικότερα οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι, αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης, ζητήματα ανεργίας, χαμηλών οικονομικών απολαβών και  σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. 

Εμείς ως Ένωση θέλοντας να δημιουργήσουμε επαγγελματικές προοπτικές στα μέλη μας, προσπαθούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε το νέο συνάδελφο στην δικηγορική αγορά εργασίας. 

Σε ότι με αφορά βρίσκω τις προτάσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών σε θέματα απασχόλησης, εκπαίδευσης και πολιτισμού καινοτόμες και πολύ ενδιαφέρουσες. 

  1. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζουν την επαγγελματική κατάρτιση και την πρακτική άσκηση των νέων και νομίζω συμφωνούμε όλοι αποτελούν το α και το ω για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία.

Αφουγγραζόμενοι τις ανάγκες των νέων δικηγόρων για ολοένα και μεγαλύτερη εξειδίκευση και διαρκή επαγγελματική κατάρτιση, με δική μου εισήγηση διοργανώνονται ΔΩΡΕΑΝ κύκλοι σεμιναρίων, φορολογικό, δίκαιο ενέργειας κ.α.. Παράλληλα ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο εκπαίδευσης προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ στον ασκούμενο την πρακτική γνώση που δυστυχώς δεν του προσφέρεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως είναι η σύνταξη εξωδίκου, αγωγής και μήνυσης. 

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ένα δικό μου στοίχημα την επαναλειτουργία της άσκησης στα δικαστήρια μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Αποτελούσε ένα θεσμό πρακτικής άσκησης, κάθε δηλαδή ασκούμενος δικηγόρος μπορούσε να εργάζεται στα δικαστήρια με πολύ ικανοποιητική αμοιβή με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Επρόκειτο για μία ανάσα καθώς οι ασκούμενοι είχαν ακόμα μία επαγγελματική διέξοδο, η οποία περιόριζε την αναμονή τους για εύρεση εργασίας, μπορούσαν το απόγευμα να παρακολουθήσουν με άνεση και να μελετούν για το μεταπτυχιακό τους πρόγραμμα. 

Δυστυχώς το πρόγραμμα αυτό εδώ και 1 περίπου έτος δε λειτουργεί και η Ένωσή μας έχει απευθυνθεί σε όλους τους συναρμόδιους φορείς με σκοπό την επαναφορά του.

  1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναμφίβολα, η ιδέα μίας ενωμένης Ευρώπης και της ελεύθερης αγοράς της μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν επαγγελματική μετανάστευση αλλά σαν επιλογή και βούληση κάθε νέου επαγγελματία.

Για παράδειγμα πρόσφατα στο ΔΣ της ΕΑΝΔΑ συζητήσαμε την πιθανότητα συνεργασίας δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας και αυτών των χωρών της ΕΕ προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στους ασκούμενους δικηγόρους να πραγματοποιούν μέρος της άσκησης τους σε ευρωπαϊκά δικηγορικά γραφεία/εταιρίες δίνοντας παράλληλα η ΕΕ κίνητρα στα εν λόγω γραφεία να απασχολήσουν ασκούμενους δικηγόρους προερχόμενους από άλλα δικαιικά συστήματα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ασκούμενος δικηγόρος θα διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και θα εμπλουτίσει την επαγγελματική του καριέρα.

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέραν όμως των επαγγελματικών προοπτικών, η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και ακόμα και σήμερα μέσα στην κρίση έχουμε καλλιτέχνες που διακρίνονται με ό,τι καταπιάνονται.

Από την άλλη πλευρά είναι λυπηρό ότι οι σύλλογοι και τα επιμελητήρια των επιστημόνων δεν έχουν καμία πρόβλεψη για εκπτωτικά προγράμματα σε παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι δικηγόροι έχουμε εκπτώσεις στον VARDA όχι όμως στο Μέγαρο και στη Λυρική Σκηνή.

Για το λόγο αυτό και επειδή είχα την τύχη να ζήσω την εμπειρία του εξωτερικού στο μεταπτυχιακό μου και βλέποντας την πλειοψηφία των νέων να κάνουν χρήση των εκατοντάδων προσφορών της ευρωπαϊκής επιταγής νέων για πολιτιστικές δραστηριότητες, ετοιμάζουμε εισήγηση και πλάνο υλοποίησης για αντίστοιχη κάρτα στην Ελλάδα για τους νέους δικηγόρους.   

Τη στιγμή που οι νέοι σοσιαλιστές μιλάνε για πολιτισμό προσιτό σε όλους τους νέους με την ευρωπαϊκή επιταγή νέων για πολιτιστικές δραστηριότητες, εμείς στην ΕΑΝΔΑ προτείνουμε την ελληνική επιταγή για νέους και ασκούμενους δικηγόρους για ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους.

Κλείνοντας και χωρίς να θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας πιστεύω ότι εμείς οι νεότερες γενιές πρέπει να επαναφέρουμε στην ουσία του το όραμα για μία ενωμένη Ευρώπη ίσων ευκαιριών και σίγουρα όχι δύο ταχυτήτων. Δεν είμαστε μία χαμένη γενιά και σίγουρα μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες.