Σπύρος Ταλιαδούρος – Μέτρα για την κλιματική κρίση

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 13:48

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Οι προειδοποιήσεις της φύσης για τις εξελίξεις που θα βιώσουμε λόγω κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονες. Οι βασικές επιπτώσεις θα είναι οι εξής:

 Πρώτον: Οι ρυθμοί οικονομικής μεγένθυσης θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Και τούτο γιατί θα υπάρξουν χαμηλοί ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και συχνές καταστροφές της παραγωγικής βάσης από ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα αφορούν καταστροφή κεφαλαίων. Οι φωτιές στον Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία αποτιμούνται περίπου σε 4 δις ευρώ. Το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας της Καρδίτσας έχει καταστραφεί. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφτεί από το νερό και καταστραφήκαν σημαντικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία καταστράφηκε, υποδομές και δίκτυα καταστράφηκαν. Κατοικίες, αποθήκες, αγροτικός εξοπλισμός καταστράφηκαν. Τεράστιες επιπτώσεις στο έδαφος. Η ετήσια παραγωγή  καταστράφηκε.

 Δεύτερον, η χώρα αναγκαστικά θα προσφεύγει περισσότερο σε δανεισμό για να αντιμετωπίσει τις αποζημιώσεις και τις αναγκαίες επενδύσεις.

Τρίτον, οι καταστροφές κεφαλαίου αλλά και οι λόγοι πρόληψης για το μέλλον θα απαιτούν μεγαλύτερες επενδύσεις από ιδιώτες και κράτος.

 Αναγκαία προϋπόθεση για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις είναι μια συγκροτημένη στρατηγική τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, με ισχυρή συμβολή των ειδικών του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις, αποταμίευση, κατανάλωση και ευρωπαϊκοί πόροι θα χρειαστεί άμεσα να επανεξεταστούν και να προσανατολιστούν σε ένα σύνολο δράσεων που θα αφορούν τα ευάλωτα σημεία.

 Οι δημόσιες επενδύσεις, θα χρειαστεί να έχουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως να στραφούν προς επενδύσεις υποδομής, οι οποίες θα έχουν σοβαρό προληπτικό χαρακτήρα, όπως φράγματα.

 Συνολικοί πόροι που μπορούν να προσεγγίσουν τα 3 ή τα 4 δις ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία Daniel, αλλά και τη θωράκιση τους μέσω της υλοποίησης νέων αντιπλημμυρικών έργων.

 Τα έργα υποδομών στη Θεσσαλία πρέπει να γίνουν με βασική κατεύθυνση την διαχείριση των υδάτων και να στηριχθούν στην μελέτη του ευρύτερου περιβάλλοντος. Απαιτείται να γίνει ανακατανομή των πόρων από άλλα έργα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, να αξιοποιηθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η νέα προγραμματική περίοδος παρέχει επιπλέον 1,5 δις ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Να υπάρξει αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν τα αναγκαία για την Θεσσαλία έργα. Υπάρχει, παράλληλα, και πρόβλεψη για σύναψη δανείου ύψους 750 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών  από φυσικές καταστροφές. Η αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων θα οδηγήσει σε αύξηση των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

   Η δυνατότητα προετοιμασίας των εδαφών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό  από την ταχύτητα αποστράγγισης και απορροής του λιμνάζοντος νερού.

   Η αποκατάσταση του κάμπου είναι αναγκαία για να αποκατασταθούν οι ζημιές  που προκλήθηκαν στην γεωργία και στην κτηνοτροφία από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

   Είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων που προκάλεσε η κλιματική κρίση.