Ο Σουλτάνος, τα γιουσουφάκια, οι ραγιάδες και το …βιλαέτι του.

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 21:05

Γράφει ο Θανάσης Μαλέτσικας, Δημότης Λίμνης Πλαστήρα...

Αρχικά επισημαίνεται ότι, τόσο ο τίτλος όσο και το ύφος του περιεχομένου του κειμένου που ακολουθεί, επιλέχθηκαν με χιουμοριστική διάθεση εκ μέρους μου λόγω εορταστικού κλίματος. Αυτή όμως η επιλογή επ΄ουδενί μειώνει την σοβαρότητα του θέματος. Ευελπιστώ ότι τα μηνύματα αυτής της δημόσιας παρέμβασής μου να αποκωδικοποιηθούν σωστά, και σε όλη τους την διάσταση, από τους αποδέκτες που είναι ταυτισμένοι με τις λέξεις του τίτλου. Η δε αναθεώρηση των απόψεων τους για τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί, επαφίεται μόνο στην ευαισθησίας τους, εάν και εφόσον αυτή συμπεριλαμβάνεται στα συναισθήματά τους.

Αφορμή αυτής της παρέμβασής μου αποτέλεσαν τα τελευταία τεκταινόμενα, μεταξύ ΄΄Σουλτάνου΄΄ και ΄΄αυλής΄΄, στο ορεινό ΄΄βιλαέτι΄΄ του νομού μας. Τεκταινόμενα, που έλαβαν και συνεχίζουν - δυστυχώς - να λαμβάνουν χώρα. Λιγότερο βέβαια επί ...σκηνής, πολύ δε περισσότερο στο παρασκήνιο. Φυσικό είναι εξάλλου, διότι το παρασκήνιο είναι ο πιο οικείος χώρος, τόσο για τον ΄΄Σουλτάνο΄΄ όσο και για τα ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ του. Εξάλλου αυτός τους τον έμαθε. Με την διαφορά αυτή τη φορά ότι η μοίρα ( κακή ή καλή το μέλλον θα το δείξει ), τα έφερε να επιλέξουν διαφορετικούς, αντίπαλους, και πλέον εχθρικούς χώρους, πολιτικού και όχι μόνο παρασκηνίου. Κοινώς κατά τα λεγόμενα ΄΄ξεκατινιάζονται΄΄.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να γνωρίσουμε τα πρόσωπα, τους ρόλους και τις μεταξύ τους σχέσεις, του μικρού αυτού σουλτανάτου.

Ποιος είναι ο ΄΄Σουλτάνος΄΄; Ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ είναι αυτός που,ο υπογράφων ως αυτοδιοικητικός το 2012 διαφώνησα με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές του. Παραιτήθηκα από τρία αξιώματα, ευχαριστώντας τον μάλιστα για τις θέσεις που μου εμπιστεύθηκε. Έκτοτε παραμένω πολιτικός του αντίπαλος και …έχει ο Θεός. Αποκορύφωμα δε των διαφορετικών αυτοδιοικητικών αντιλήψεων πουείχαμε αποτέλεσε το χιονοδρομικό κέντρο Πεζούλας.

Όμως, παρά την πολιτική μας αντιπαλότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας, οφείλω να αναγνωρίσω ορισμένες δεξιότητες του ΄΄Σουλτάνου΄΄. Πρωτίστως το ότι του ανατίθεται –κατόπιν δημοκρατικών διαδικασιών-να διαφεντεύει εδώ και χρόνια το ορεινό ΄΄βιλαέτι΄΄ του. Το διαφεντεύει χρόνια και μάλιστα κάθε δεκαετία το επεκτείνει και σε έκταση. Δοθείσης δε της ευκαιρίας είναι ικανός, αλώνοντας και τον παρακείμενο ορεινό όγκο, να το φτάσει μέχρι την Άρτα! Βέβαια καλό θα είναι να έχουν το νου τους και τα Γιάννενα από αυτές τις επεκτατικές του τάσεις. Ένα είναι βέβαιο όμως, ότι η επέκταση του ΄΄βιλαέτι΄΄ του προς τον κάμπο δεν τον ενδιαφέρει, ας κοιμούνται ήσυχοι τουλάχιστον οι κάτοικοι των πεδινών χωριών.

Επίσης ο ΄΄Σουλτάνος ΄΄ έχει και μία άλλη δεξιότητα. Την δεξιότητα να έχει καταστήσει στην συνείδηση μεγάλου αριθμού ΄΄ραγιάδων΄΄, συγγνώμη υπηκόων του, ότι η εξουσία του τους είναι απαραίτητη για να ζούνε σ΄αυτό τον τόπο.

Επίσης ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ έχει και μια άλλη δεξιότητα. Την δεξιότητα να εντοπίζει, να προσελκύει και να μυεί νέα ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ και μάλιστα εντός ενός μικρού σε πληθυσμό και έκταση ΄΄βιλαέτι΄΄ όπως είναι η περιοχή μου. Και για να μην το ξεχάσω, ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ έχει και την δεξιότητα να ΄΄ταΐζει΄΄ ποικιλοτρόπως τα ΄΄γιουσουφάκια΄΄ του. Φυσικά με το κατάλληλο είδος τροφής και ποσότητα για το κάθε ένα,έτσι ώστε όλα τους να είναι χορτάτα. Εάν κάποιο δεν θέλει να ΄΄φάει΄΄ από το χέρι του, βάζει τα άλλα ΄΄γιουσουφάκια΄΄ και το διώχνουν από την αυλή, διασφαλίζοντας έτσι μία αρμονική σχέση μεταξύ των.

Εν περιλήψει, οι δεξιότητες του ΄΄Σουλτάνου΄΄ είναι πολυδιάστατες και εφαρμόζονται πάντα μέσα σε δημοκρατικό πνεύμα και πλαίσια. Και τα ΄΄σκυλιά δεμένα’’ που λέει και ο λαός μας.

Η ανάλυση δε αυτών αλλά και άλλων, αναμφισβήτητων ικανοτήτων του ΄΄Σουλτάνου΄΄, πραγματικά θα πρέπει κάποτε να αποτελέσουν περιεχόμενο ενός εγχειριδίου. Ενός εγχειριδίου απαραίτητο εργαλείο - οδηγός για τους ΄΄επίδοξους Σουλτάνους΄΄.

Ποια είναι τα ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ ; ΄΄Πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ είναι αυτά που το 2012 ήταν απέναντί μου και δεν έβλεπαν καταστάσεις που τότε ήταν ορατές, παρά την πολυετή εμπειρία τους στο ΄΄βιλαέτι΄΄. Μάλιστα κάποια από αυτά με αποκάλεσαν ΄΄πολιτικά άπειρο΄΄. Ο χαρακτηρισμός ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ τους αποδόθηκε στο κείμενο της παραίτησής μου το 2012 αυθόρμητα μεν αλλά ευστόχως όπως αποδείχθηκε μετέπειτα. Τα ίδια λοιπόν ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ σήμερα σήκωσαν κεφάλι και άρχισαν να τα βάζουν με τον ΄΄Σουλτάνο΄΄. Τα ίδια ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ τώρα ανακάλυψαν πιθανές ΄΄μπαγασιές΄΄ του ΄΄Σουλτάνου΄΄ χωρίς βέβαια να μπορούν να τις τεκμηριώσουν αλλά ξεχνούν ότι αυτές φέρουν φαρδιά-πλατιά και την υπογραφή τους. Είναι τα ίδια ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ που οφείλουν την επιβίωσή τους και το ΄΄γόητρό΄΄ τους (σε επίπεδο χωριού πάντα) στον ίδιο τον ΄΄Σουλτάνο΄΄ τους. Τα ίδια ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ που περίμεναν στην ουρά να πάρουν το δακτυλίδι από τον ΄΄Σουλτάνο΄΄, απογοητεύθηκαν τώρα όταν έμαθαν ότι ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ θα παραμείνει και για τα επόμενα χρόνια και άρχισαν να δυστροπούν.Τα ίδια ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ που ενώ δεν έχουν λύσει ακόμα το υπαρξιακό τους πρόβλημα διατείνονται ότι μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Έρημα! Κούνια που σας κούναγε. Σας έχει χειροπόδαρα δεμένα ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ και απλά περιμένει να του φέρουν την σούβλα.

Και επειδή ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ και τα ΄΄γιουσουφάκια΄΄ θέλουν και το ΄΄βιλαέτι΄΄ τους, ας πούμε ότι ΄΄βιλαέτι΄΄ είναι τμήμα του ορεινού όγκου του νομού μας που είναι υπό άλωση ύστερα από αδιάβλητες δημοκρατικές διαδικασίες. Σημειωτέον ότι η περιοχή που ενώ δεν αλώθηκε από τους τούρκους τα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (Άγραφα) ΄΄αλώθηκε΄΄ από έναν δημοκρατικά εκλεγόμενο ΄΄Σουλτάνο ΄΄. Μήπως διαφωνεί κανείς!

Και επειδή ΄΄Σουλτάνο΄΄ έχουμε, ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ έχουμε, ΄΄βιλαέτι΄΄ έχουμε, τι μας λείπει; Μας λείπουν οι ΄΄ραγιάδες΄΄. Τους έχουμε και αυτούς,διότι χωρίς αυτούς ούτε ΄΄Σουλτάνο΄΄ έχουμε, ούτε ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ έχουμε, ούτε ΄΄βιλαέτι΄΄φυσικά έχουμε. ΄΄Ραγιάδες΄΄ είναι αυτοί που με ιδιοτελή κριτήρια στέλνουν τα ΄΄γιουσουφάκια΄΄ στην αυλή του ΄΄Σουλτάνου΄΄ για να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. Και δυστυχώς στο ΄΄βιλαέτι΄΄ είναι πολλοί οι ΄΄ραγιάδες΄΄.

( Η λέξη ραγιάς προέρχεται από την τούρκικη λέξη ΄΄ραγί΄΄ που σημαίνει ΄΄κοπάδι΄΄. Έτσι αποκαλούσαν οι Τούρκοι τους Άραβες τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. ΄΄Ραγιαδισμός΄΄ είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά και λογική όμοια με αυτή των ζώων ενός κοπαδιού).

Συμπερασματικά και απευθυνόμενος στα ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ του ΄΄Σουλτάνου΄΄ τα παροτρύνω πρωτίστως να σταματήσουν τον διασυρμό τους. Μην ξεχνάτε όμως ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ τρία πράγματα. Πρώτον ότι τα χθεσινά ΄΄γιουσουφάκια΄΄ δεν γίνονται ΄΄Σουλτάνοι΄΄. Δεύτερον ότι έχετε παρελθόν, πολύ μεγάλο παρελθόν, πολύ μεγαλύτερο παρελθόν από ότι νομίζεται για να ξεχασθεί. Και τρίτον΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ η συμπεριφορά σας απέναντι στον ΄΄Σουλτάνο΄΄ προσωπικά την χαρακτηρίζω επιεικώς τουλάχιστον αχάριστη. Και αυτό διότι όλα αυτά τα χρόνια που τον υπηρετούσατε πέραν των άλλων είχατε και τα ωφελήματά σας, οπότε η ΄΄μουγκαμάρα΄΄ εκ μέρους σας εσαεί είναι επιβλητέα.

΄΄Σουλτάνε΄΄,το γνωρίζεις πολύ καλά ότι είμαι πολιτικός αυτοδιοικητικός αντίπαλόςσου. Αλλά αυτή τη φορά υπερισχύει η αντιπαλότητά μου με τα ΄΄πολιτικά γιουσουφάκια΄΄ σου. Και αυτό διότι πέραν της αχαριστίας που επιδεικνύουν στο πρόσωπό σου, είναι και πολιτικά ανήθικα. Η υποκρισία τους και η αυτοδιοικητική τους ανεπάρκεια όλα αυτά τα χρόνια μου προκαλεί αηδία και εκνευρισμό. Είμαι βέβαιος ότι αισθανόμενοςτο ίδιο και εσύ, ήδη έχεις βρει και τον τρόπο που θα τα φας το λαρύγγι. Εξάλλου ξέρεις εσύ θα βρεις άλλα για τα τοπικά πανηγύρια του καλοκαιριού, να σε ακολουθούν στον χορό και να καμαρώνουν σαν γύφτικα σκερπάνια, όταν εσύ θα χορεύεις το ΄΄Τζουμέρκα μου περήφανα, βουνά μου παινεμένα΄΄ .

Κλείνοντας αυτή την δημόσια παρέμβασή μου, διακινδυνεύω να προβλέψω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο επόμενος ΄΄Σουλτάνος΄΄ στο ΄΄βιλαέτι΄΄ θα είναι αυτός που θα πάρει το δακτυλίδι από τον νυν ΄΄Σουλτάνο΄΄, όποτε και όταν αυτός το κρίνει. Και δεύτερον, ότι ο ΄΄Σουλτάνος΄΄ θα παραδώσει το ΄΄βιλαέτι΄΄ του κατά την διάρκεια της μεθεπόμενης θητείας του (2024-2029), κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ΄΄ηρωική έξοδο΄΄ και μένοντας στην ιστορία ως ο ΄΄ανίκητος Σουλτάνος΄΄.

Τέλος επισημαίνεται ότι, εάν κανένα άτομο δεν ταυτίζεται με τις λέξεις και ρόλους του τίτλου, τότε ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες για την άσκοπη και άστοχη παρέμβασή μου.

Υ.Γ. Ουδεμία αυτοδιοικητική σχέση έχω με την σημερινή αντιπολίτευση, καθόσον αυτή ΄΄αγρόν ηγόραζε΄΄. Παρίσταται μόνο με σκοπό την εξυπηρέτηση κομματικών ή ιδιοτελών συμφερόντων της. Οι πολιτικές ευθύνες της είναι εξίσου μεγάλες.