ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 10:55

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ...

Κεντρική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση παραμένει η προστασία της υγείας του πολίτη από την πανδημία και η στήριξη της οικονομίας και τγου κόσμου της εργασίας.

Η έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού απέφερε ακόμα 3,5 δις ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο ελάχιστα πάνω από 0,8%. Είναι ένα ποσό που θα προστεθεί σε όσα ήδη δαπανά η πολιτεία για να ενισχύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Πλέον, το «οπλοστάσιο» της χώρας αυξάνεται στα 36,7 δις ευρώ περίπου στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης. Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα σημαντικά όπως:

Πρώτον: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεύτερον: Η επιστρεπτέα προκαταβολή από την οποία θα διοχετευθεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δις ευρώ.

Τρίτον: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δις ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.

Τέταρτον: Με το πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή περιλαμβάνονται 3 μέτρα για να μείνει ζωντανή η οικονομία. Ειδικότερα, προβλέπεται ισχυρό πακέτο μέτρων με στόχο να αποζημιωθούν 500.000 ιδιοκτήτες που χάνουν εισοδήματα από ενοίκια από το υποχρεωτικό lockdown, αλλά και να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, που στο εξής θα πριμοδοτούνται για την κάλυψη παγίων δαπανών από τον προϋπολογισμό. Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των αγροτών, ενώ μεταχρονολογούνται για διόμισι μήνες όσες επιταγές κινδυνεύουν να «σφραγιστούν» στην αγορά.

Πέμπτον: Πέραν αυτών έχουν ήδη ληφθεί μέτρα όπως είναι: (α) Η επιδότηση τόκων υφισταμένων δανείων επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. (β) Η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. (γ) Η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά. (δ) Η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε 12 άτοκες δόσεις. (ε) Η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση. (στ) Αναστολή της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. (ζ) Αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους που οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

Επίσης, από την Άνοιξη θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων, το οποίο θα επιδοτεί με ποσά έως 3 εκατ. Ευρώ για τις πάγιες δαπάνες τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από άλλο πρόγραμμα έως τον Δεκέμβριο του 2020. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος για να χρηματοδοτηθούν με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν τα 30 δις ευρώ, κατά την προσεχή 5ετία, έπειτα από σχετική κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι συνεπώς σαφές ότι στην Ελλάδα επιβάλλεται η συνέχιση των μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στους πληττόμενους κλάδους, καθώς και των παρεμβάσεων για την στήριξη και την ενδυνάμωση όσων έχουν βρεθεί εκτός εργασίας.

Εξίσου απαραίτητη είναι η διαμόρφωση συγκροτημένων σχεδίων ανάκαμψης, τόσο συνολικά για την εθνική οικονομία, όσο και για συγκεκριμένους κλάδους με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και μιάς σειράς άλλων χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων, ώστε η οικονομία και ο κοινωνικός ιστός να μπορέσουν να αντέξουν μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Είναι πάντως σημαντικό και αναγκαίο να λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή ένωση αποφάσεις για την πανδημία, ώστε και τα περιοριστικά μέτρα να είναι αποτελεσματικά και τα οικονομικά μέτρα να έχουν κοινό προσανατολισμό και λήψη ενιάιων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, ιδιαίτερα για την στήριξη της οικονομίας, ιδιαίτερα τώρα που όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης βλέπουν το δημόσιο χρέος τους, λόγω της πανδημίας στην παραγωγική βάση των κρατών-μελών. Τα μέτρα εθνικά και ευρωπαϊκά για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι αναγκαία.

#PressGreece

#ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ