Τα Βερβελάκια: Τα τρία παιδιά που έσφαξαν οι Γερμανοί επειδή δεν τους είπαν την κρυψώνα του πατέρα τους

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 11:30

Το μεσημέρι της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου 1943 η μητέρα τους έστειλε τα 3 παιδιά της από το χωριό Κεφαλοβρύσι στην Αργουλίδα, από μονοπάτι με τα πόδια 7 χιλιόμετρα

Οι λόγοι ήταν να πάνε του πατέρα τους ξερό ψωμί και ελιές, η ημέρα αυτή είναι Τιμίου Σταυρού και είναι νηστίσιμη καθώς και να του πουν να κρυφτεί και να μη γυρίσει στο χωριό γιατί είδε τους Γερμανούς να σκοτώνουν όλους τους άνδρες.

Αυτός άφησε τα παιδιά στο μετόχι, τους παρήγγειλε να μη φύγουν και να προσέχουν και ανέβηκε στην κορφή να μπορεί να δεί ή να ακούσει τι γίνεται στα χωριά και να μπορεί να ειδοποιήσει και άλλους.

Στο διάστημα αυτό μια ομάδα Γερμανών (Σύνταγμα 64 της μεραρχίας 22) έφτασε από τη Λυγιά με δύο Κρητικούς “μεταφραστές” και αφού τα βασάνισαν και δεν μολογούσαν που κρυβόταν ο πατέρας του και οι άλλοι τους έβγαλαν τα δόντια και τα νύχια, τα έσφαξαν με τις ξιφολόγχες.

Η γιαγιά τους την επόμενη μέρα μάζεψε τα κορμάκια τους σε τσουβάλι, τα φόρτωσε στο γαϊδούρι της και επέστρεψε τον ίδιο δρόμο, στο Κεφαλοβρύσι και τα έθαψε χωρίς παπά μαζί με άλλους 36 συχωριανούς της.

Στην ευρύτερη περιοχή στα Καμμένα Χωριά από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη του 1943, 401 εκτελέστηκαν το πιο μικρό αγέννητο στην κοιλιά της μάνας του, 96 χρονών ήταν ο πιο μεγάλος, 127 ήταν πάνω από 60 χρονών, 20 ήταν γυναίκες για να φτάσουν τους 461 μαζί μ’ αυτούς που σκοτώθηκαν σ’ όλο το διάστημα της κατοχής και 980 κατοικίες σε 10 χωριά καταστράφηκαν.

Πηγή: coollife.gr