Μια συνέντευξη με τον Γιώργο Γραμματικάκη στις Βρυξέλλες, το 2015…

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 10:55

Είναι πια απαραίτητη για να υπάρξει συνεννόηση του πολιτικού κόσμου, είχε πει το 2015 ως Ευρωβουλευτής τότε του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ο Γιώργος Γραμματικάκης, σε μια συνέντυξή του στην ΑΛΗΘΕΙΑ και τον Γιώργο Αμβροσίου…

Είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω τον διακεκριμένο Έλληνα αστροφυσικό, ακαδημαϊκό, συγγραφέα και πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης το 2015 στις Βρυξέλλες, όταν τότε ήταν Ευρωβουλευτής του ΠΑΤΑΜΙΟΥ.

Γνώρισα έναν εξαιρετικό και διαφορετικό άνθρωπο που παρά την ηλικία του είχε πάνω του μια νεότητα που σε ξάφνιαζε. Άνθρωπος με φρέσκες ιδέες, ήταν έτοιμος να σου δώσει απαντήσεις σε οτιδήποτε σε απασχολούσε και από το στόμα του ποτέ δεν θα άκουγες κοινότυπα πράγματα.

Ένα δείπνο μαζί του ήταν αρκετό για να καταλάβεις ότι δίπλα σου είχες έναν ξεχωριστό άνθρωπο και επιστήμονα που μόνο να δώσει είχε στην πολιτική.

Διαβάστε την μικρή συνέντευξη που μου παραχώρησε μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Γιώργος Αμβροσίου

 

Η ειλικρίνεια στην πολιτική

Είναι πια απαραίτητη για να υπάρξει συνεννόηση του πολιτικού κόσμου, λέει στην ΑΛΗΘΕΙΑ και τον Γιώργο Αμβροσίου ο Ευρωβουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Γιώργος Γραμματικάκης.

 

Ο διακεκριμένος καθηγητής μας λέει για την εμπειρία του στο Ευρωκοινοβούλιο: “Εδώ μαθαίνουμε την τέχνη του συμβιβασμού, μαθαίνουμε την τέχνη της συνεννόησης και μαθαίνουμε να σεβόμαστε τους αντιπάλους μας. Μακάρι να ήταν αυτό και ένα παράδειγμα για τον τόπο μας”.

 

Μπορούμε να βγούμε από το τούνελ αν η παρούσα κυβέρνηση τείνει μια χείρα συνεννόησης και όχι αντιδικίας με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο.

 

Η Ελλάδα με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού χώρου είναι σε θέση σε 2-3 χρόνια να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο. Αρκεί να το θέλουμε και εμείς, αρκεί να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και αρκεί να είμαστε από εδώ και στο εξής ποιο προσεκτικοί και ποιο συνεπείς.

 

Γιώργος Αμβροσίου: κ. Καθηγητά, βρεθήκατε από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών σε έναν χώρο πολιτικής. Πως βιώνεται την νέας σας αυτή εμπειρία ως ευρωβουλευτής;

Γιώργος Γραμματικάκης: Κατ' αρχήν προσπαθώ πάντα να διατηρήσω μια επαφή με τα γράμματα και τις τέχνες ακόμη και εδώ που είναι βέβαια δύσκολο. Η πολιτική είναι όμως ενδιαφέρουσα, πάντα το έλεγα, αρκεί να ξεφεύγει από αυτά τα μικρά και ταπεινά που ζούμε στην Ελλάδα και να βλέπει την μεγάλη εικόνα της πολιτικής.

Εδώ θα έλεγα είναι εύκολο και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο γιατί είναι το κέντρο των γεγονότων των ευρωπαϊκών, να δεις την μεγάλη εικόνα της πολιτικής σε όλα τα θέματα. Από αυτή την άποψη είναι πολύ ενδιαφέρον.

Από την άποψη ότι αυτό απαιτεί πολύ δουλειά και αφοσίωση είναι βέβαια δύσκολο. Διαφέρει όμως αυτή η μεγάλη πολιτική από αυτά που συνήθως ζούμε στην Ελλάδα. Εκεί – λυπούμε που το λέω – επικρατεί ένα χαμηλό κλίμα αντιπαραθέσεων, συνέχεια οι πολιτικές δυνάμεις αναφέρονται στο παρελθών και πολύ λίγα πράγματα λέγονται για το μέλλον, ενώ η συνεννόηση είναι ελάχιστη.

Η Ευρωβουλή της οποίας είμαστε μέλη, στηρίζεται κυρίως στην συνεννόηση. Δεν μπορεί να περάσει καμία απόφαση, επειδή δεν υπάρχει πλειοψηφία, αν δεν συμπράξουν δύο ή τρεις πολιτικές ομάδες. Αυτό είναι ένα δίδαγμα για όλους μας. Μαθαίνουμε την τέχνη του συμβιβασμού, μαθαίνουμε την τέχνη της συνεννόησης και μαθαίνουμε να σεβόμαστε τους αντιπάλους μας. Μακάρι να ήταν αυτό και ένα παράδειγμα για τον τόπο μας.

 

Ερώτηση: Ήθελα ένα σχόλιό σας για όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Επειδή ζείτε στο κέντρο των γεγονότων, πως βλέπετε το μέλλον της χώρας μας;

Απάντηση: Εγώ αισθάνομαι πολύ μεγάλη οδύνη διότι μετά από έξη χρόνια και τρία μνημόνια βρισκόμαστε περίπου στο ίδια σημεία. Αυτό είναι τραγικό. Στο ίδιο σημείο από την άποψη ότι δεν βλέπουμε έξοδο από το τούνελ που λένε. Υπάρχει όμως αυτή η έξοδος, αρκεί να δείξουν συνέπεια οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως βέβαια η παρούσα κυβέρνηση, αρκεί να τείνει μια χείρα συνεννόησης και όχι αντιδικίας με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο. Θα πρόσθετα επίσης και ότι οι Ευρωπαίοι είναι καιρός να δείξουν μια μεγαλύτερη ανοχή προς την Ελλάδα. Να μην είναι πολλές φορές τόσο πιεστικοί και απόλυτοι γιατί ο μέσος Έλληνας δεν φταίει για τίποτα για την δυστυχία του. Φταίνε πάρα πολύ παράγοντες που για να τους απαριθμήσουμε θα μας έπαιρνε ίσως και δύο μέρες συνέντευξη.

 

Ερώτηση: Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ενώ έχουμε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, ο κόσμος ψηφίζει συνεχώς αυτούς που του χαϊδεύουν τα αυτιά;

Απάντηση: Αυτό είναι μόνιμο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καινούργιο. Επικρατεί συνήθως αυτό που λέμε λαϊκισμός που έχει σαθρές βάσεις και γι' αυτό φτάσαμε στα παρανοϊκό επίπεδο να εφαρμόζονται σήμερα όσα κατηγορούσαν με πολύ μεγάλη ένταση χθες.

Αυτό θέλω να πω, χρειάζεται μεγαλύτερη ειλικρίνεια πια στην πολιτική. Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να ξεφύγει κανείς στον σύγχρονο κόσμο παρά μια σοβαρότητα, μια προοπτική για το μέλλον. Η Ελλάδα έχει όλες ανεξαιρέτως τις προϋποθέσεις για να πάει καλά. Εάν το πιστέψει αυτό ο πολιτικός κόσμος τότε ο δρόμος προς μια καλύτερη κατάσταση θα είναι πολύ γρήγορος. Πολύ γρηγορότερος από ότι πιστεύουμε. Ελπίζω να το πιστέψει. Η Ελλάδα επαναλαμβάνω και με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού χώρου είναι σε θέση σε 2-3 χρόνια να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο. Αρκεί να το θέλουμε και εμείς, αρκεί να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και αρκεί να είμαστε από εδώ και στο εξής ποιο προσεκτικοί και ποιο συνεπείς.