Ο εφιάλτης πέρασε για τη Λαμία - Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις

Μια καλύτερη μέρα ξημέρωσε για τη Λαμία, η οποία χθες έζησε εφιαλτικές ώρες με τις φλόγες να περνούν μέσα από σπίτια και αυλές, απειλώντας ολόκληρες συνοικίες, που εκκενώθηκαν προληπτικά.

Ο άνεμος που φυσούσε μέχρι τις 3:30΄ τα ξημερώματα ήταν επικίνδυνος και οι πυροσβέστες όλη τη νύχτα πάλευαν με τις αναζωπυρώσεις που γινόταν στις περιοχές όπου είχε περάσει η φωτιά.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν εστίες και μπορούμε να πούμε ότι ο εφιάλτης πέρασε, ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές είναι σε επιφυλακή μη τυχόν υπάρξει κάποια αναζωπύρωση ή κάποια νέα εστία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport στις 11:00'  το πρωί θα δοθεί ρεύμα και στα σπίτια του Αφανού, που από χθες το απόγευμα ήταν χωρίς ρεύμα, αφού η πυρκαγιά είχε κατακάψει και κολόνες της ΔΕΗ. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δούλευαν όλη νύχτα για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Επίσης μετά από συντονισμένες προσπάθειες ΔΕΥΑΛ και ΔΕΔΔΗΕ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου Αγίων Αναργύρων, οπότε αποκαταστάθηκε άμεσα και η υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής Αφανού που είχε διακοπεί.

Ο ισχυρός λίβας

Οι ισχυρές ριπές του θερμού νοτιά, ήταν η βασική αιτία για ένα εκρηκτικό μείγμα υψηλής θερμοκρασίας και πολύ χαμηλής υγρασίας, που μετέτρεψαν κάθε ξερόχορτο σε πιθανή εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Χθες στη Λαμία η θερμοκρασία "χτύπησε κόκκινο", αφού το θερμόμετρο έφτασε τους 44,2 βαθμούς . Αυτή ήταν και η αιτία που μέσα σε λίγη ώρα οι φλόγες τύλιξαν σπίτια και αποθήκες στον Αφανό και στο Κάστρο, όπου δόθηκε πραγματική μάχη με τις φλόγες για να προστατευθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Ευτυχώς σήμερα θα έχουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και αυτό θα διευκολύνει και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν ανοιχτά μέτωπα και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας, όπως στο Νέο Μοναστήρι και στην περιοχή της Τιθορέας, που και εδώ η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη.

Πηγή: lamiareport.gr